Ananasın faydaları: Bu lezzetli meyvenin potansiyel yararlarını keşfedin

Ananasın faydaları, saymakla bitmeyecek kadar fazla. Ananas, üstünde dikenli yeşil yapraklardan bir tutam sert, parçalı bir kabukla çevrili; tatlı ve sulu bir içe sahip, ikonik şekliyle bilinen tropikal bir meyve. Hemen her markette, manavda kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzetli meyvenin tam olarak olgunlaşmasının yaklaşık üç yıl sürdüğünü biliyor muydunuz? Şimdilerde, eskiye kıyasla daha yaygın olarak tüketilen ananası katı, kurutulmuş veya meyve suyu formunda tüketebilirsiniz. Bu kadar kıymetli olmasının sebebi ise elbette sadece tadı değil. Ananas yüzyıllardır sindirim problemlerini ve iltihabı tedavi etme özelliğiyle biliniyor ve kullanılıyor. Ananasın duyunca çok şaşıracağınız faydalarını keşfetmek için okumaya devam edin. Ananasın kadınlara faydaları, ananasın erkeklere faydaları gibi merak ettiğiniz tüm konular, bu yazıda.

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Ananasın besin değerleri

Ananas kalorisi düşük bir meyve olmasına karşın inanılmaz derecede etkileyici bir besin içeriğine sahip. Bu da onu, sağlıklı diyetler için vazgeçilmez kılıyor. Bir fincan (165 gram) ananas dilimi aşağıdaki besinleri içerir:

  • Kalori: 82,5
  • Yağ: 1.7 gram
  • Protein: 1 gram
  • Karbonhidrat: 21.6 gram
  • Lif: 2.3 gram
  • C Vitamini: Günlük ihtiyacın %131’i
  • Manganez: Günlük ihtiyacın %76’sı
  • B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %9’u
  • Bakır: Günlük ihtiyacın %9’u
  • Tiamin: Günlük ihtiyacın %9’u
  • Folat: Günlük ihtiyacın %7’si
  • Potasyum: Günlük ihtiyacın %5’i
  • Magnezyum: Günlük ihtiyacın %5’i
  • Demir: Günlük ihtiyacın %3’ü
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tavuğun tadını yeniden tanımlayan lezzet formülleri

Görüldüğü üzere ananas çeşitli vitamin ve minerallerle dolu. Ayrıca az miktarda A ve K vitaminleri, fosfor, çinko ve kalsiyum da içeriyor. Özellikle C vitamini ve manganez açısından zengin. C vitamini büyüme ve gelişme, sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve diyetteki demirin emilimine yardımcı olmak için gerekli. Manganez ise büyümeye yardımcı olan, sağlıklı bir metabolizmayı koruyan ve antioksidan özelliklere sahip doğal olarak oluşan bir mineral.

Ananas ne işe yarar? Ananasın faydaları nelerdir?

Her türden meyve ve sebzenin tüketimi, geçmiş dönemlerden beri yaşam tarzıyla ilgili birçok sağlık sorunu riskini azaltmasıyla ilişkilendiriliyor. Bununla birlikte birçok bilimsel çalışma da ananas gibi bitkisel gıdaların tüketiminin artmasının obezite, ölüm, diyabet ve kalp hastalığı riskini azalttığını öne sürüyor. Ananas aynı zamanda sağlıklı bir cilt ve saç, artan enerji ve genel olarak daha düşük bir ağırlığı desteklemesiyle dikkat çekiyor. Aşağıda diyette ananasın faydaları, ananasın kadınlara faydaları, ananasın erkeklere faydaları gibi konuları bulabilirsiniz.

Ananasın faydaları: Antioksidan bakımından zengindir

Ananas sadece besin açısından zengin değil, aynı zamanda hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan sağlıklı antioksidanlarla da dolu. Antioksidanlar, vücudunuzun oksidatif stresle savaşmasına yardımcı olan moleküller. Oksidatif stres, vücutta çok fazla serbest radikalin bulunduğu bir durumu ifade etmek için kullanılır. Bu serbest radikaller vücudun hücreleriyle etkileşime girer ve kronik iltihaplanma, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve birçok zararlı hastalık ile bağlantılı hasara neden olur. Ananas özellikle flavonoidler ve fenolik asitler olarak bilinen antioksidanlar açısından çok zengindir. Dahası, ananastaki antioksidanların çoğu bağlıdır. Bu, antioksidanların vücuttaki daha zorlu koşullarda bile hayatta kalmasını ve daha uzun süreli etkiler üretmesini sağlar.

Ananasın faydaları: Enzimleriyle sindirimi kolaylaştırır

Ananas, bromelain olarak bilinen bir grup sindirim enzimi içerir (*). Protein moleküllerini amino asitler ve küçük peptitler gibi yapı taşlarına ayıran proteazlar olarak işlev görür.

Ananas hangi hastalığa iyi gelir, merak ediyorsanız pankreas yetmezliğinden söz edebiliriz. Protein molekülleri parçalandıktan sonra ince bağırsakta daha kolay emilir. Bu, özellikle pankreasın yeterli sindirim enzimi üretemediği bir durum olan pankreas yetmezliği olan kişiler için yararlı olabilir. Örneğin, bilimsel bir araştırma pankreatik yetmezliği olan katılımcıların, bromelain içeren bir sindirim enzimi takviyesi aldıktan sonra, bromelain içermeyen aynı sindirim enzimi takviyesini alanlara kıyasla daha iyi sindirim yaşadıklarını gösterdi (*).

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yağ ölçen tartılar bunu nasıl yapıyor, ne kadar güvenilir?

Ananasın faydaları: Antikanser özelliklere sahiptir

Kanser, kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterize kronik bir hastalık. İlerlemesinin ise genellikle oksidatif stres ve kronik inflamasyon ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. Birkaç bilimsel çalışma, ananas ve bileşiklerinin kanser riskini azaltabileceğini gösterdi. Bunun nedeni, oksidatif stresi en aza indirebilmeleri ve iltihabı azaltabilmeleri. Bu bileşiklerden biri, bromelain adı verilen sindirim enzimleri grubu. Test tüpü çalışmaları, bromelainin kanserle savaşmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor. Diğer test tüpü çalışmaları, bromelainin diğer alanların yanı sıra cilt, safra kanalı, mide sistemi ve kolondaki kanseri de baskıladığını gösteriyor.

Ananasın faydaları: Bağışıklık sistemini destekler

Ananas yüzyıllardır geleneksel tıbbın bir parçası. Toplu olarak bağışıklığı artırabilen ve iltihabı baskılayabilen bromelain gibi çok çeşitli vitaminler, mineraller ve enzimler içeriyor.

9 hafta sürecek bir çalışmada 98 sağlıklı çocuğa, bağışıklıklarını güçlendirip güçlendirmediğini görmek için ananassız, biraz ananaslı (140g) ya da bol miktarda ananaslı (280g) bir diyet uygulandı. Ananas yiyen çocukların hem viral hem de bakteriyel enfeksiyon riski önemli ölçüde daha düşüktü. Ayrıca, en fazla ananas yiyen çocukların, diğer iki gruba göre dört kata yakın hastalıkla savaşan beyaz kan hücrelerine sahip olduğu görüldü. İşte tüm bu anti-inflamatuar özellikler, ananasın bağışıklık sistemini destekleyebileceğini düşündürmekte.

Ananasın faydaları: Artrit belirtilerini hafifletebilir

Artrit, günümüzde yaygın görülen bir sağlık problemi. Birçok farklı artrit türü olsa da bunların çoğu eklemlerle iltihaplanmayı içerir. Ananas, anti-inflamatuar özelliklere sahip bromelain içerdiğinden artriti olanlar için ağrı kesici bir etki sağlayabilir (*).

Son zamanlarda yapılan birkaç bilimsel çalışma, artrit tedavisinde bromelainin etkinliğini araştırdı. Osteoartritli hastalarda yapılan bir çalışma, bromelain içeren bir sindirim enzimi takviyesi almanın, ağrıyı etkili bir şekilde hafifletmeye yardımcı olduğunu buldu.

Elbette bromelainin artrit semptomları için uzun süreli bir tedavi olup olmadığı konusunda henüz net bir yorum yok. Yine de zengin içeriği bu sağlıklı meyveyi bu sağlık sorununun tedavisinde de değerli kılıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Uykusuzluk, stres ve yorgunluğa hangi besin takviyeleri iyi gelir?

Ananasın faydaları: Egzersiz sonrası iyileşmeyi hızlandırabilir

Ananas tüketmek, egzersize bağlı kas ağrılarının geçmesi için gerekli süreyi azaltabilir. Bu, büyük ölçüde bromelainin anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklanır. Yorucu egzersizler kas dokusuna minimal zararlar verir, bu yüzden etkilenen kaslar çok fazla güç üretemez ve üç güne kadar ağrır. Bromelain ise hasarlı kas dokusu etrafındaki iltihabı azaltarak yorucu egzersizin neden olduğu hasarın iyileşmesini hızlandırabilir (*).

Ananas günde ne kadar tüketilmeli?

Gördüğünüz üzere diyette ananasın faydaları, oldukça çeşitli. Peki ananasın faydalarından yararlanmak için onu ne sıklıkla tüketmeliyiz? Beslenme uzmanları, günde 2 dilim ananas tüketmenin yeterli olduğu görüşünde.

Ananas ayrıca tatlı ve lezzetli bir meyve. Bu yüzden onu diyetinize dahil etmeniz de son derece kolay. Ananası taze, konserve veya dondurulmuş olarak satın alabilirsiniz. Bunları tek başına veya smoothie’lerde, salatalarda veya ev yapımı pizzalarda kullanabilirsiniz.

Bonus: Ananas nasıl kesilir?

Ananas tatlılarda ve içeceklerde kullanılmak üzere sevilen bir lezzet. Ama kimse, sert kabuğu sebebiyle onu soyma ve kesme işlemiyle uğraşmak istemiyor. Doğru tüyolarla ananas nasıl kesilir veya ananas nasıl soyulur sorusunu basitçe yanıtlayalım.

Bir bıçak yardımıyla öncelikle ananasın üstünü ve tabanını kesin. Ardından ananası kesme tahtasına yan bir şekilde yerleştirin. Üst kısmı kesmek için mutfak bıçağı kullanın. Ardından ananasın tabanını da aynı şekilde kesin. Son olarak ananası dik konuma getirin ve mutfak bıçağı ile kabuğunu kesmeye başlayın. Kabuğu olabildiğince ince kesin. Dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Uplifers Sağlıklı Beslenme koleksiyonunu incelemek için tıklayın.

Kaynak: everydayhealth, healthline

İlginizi çekebilir: Sağlıklı smoothie tarifleri: Yaban mersinli ananaslı smoothie tarifi

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir