Bahçeniz için en hızlı yetişen sebzeler

Yazın gelmesiyle birlikte muhtemelen siz de bahçenizle ilgilenmek için can atıyorsunuz. Ama ne yazık ki heyecanla diktiğiniz domatesler hızlıca olgunlaşlamayacak ve bal kabakları neredeyse bir sonraki mevsimde hazır olacak. Neyse ki emeğinizin karşılığını hızla alabileceğiniz ve ektikten kısa bir süre sonra büyüyecek çok sayıda bitki var! Eğer bahçe işlerinde yeniyseniz; daha da önemlisi bir parça sabırsızsanız en hızlı yetişen sebzeler ve çiçekler için okumaya devam edin!

1. Turp

Bu harika sebze en hızlı sonuçlar almanın etkili bir yolu. Turp serin havayı sever, bu nedenle baharda toprak ekilebilir hale gelir gelmez yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Tohumların çimlenmesi yalnızca birkaç gün alır ve bitki de günden güne fark edilir şekilde büyür. Öyle ki ektikten üç ile beş hafta sonra hasat için hazırsınız demektir. Ayrıca eğer yuvarlak kırmızı türünü sevmiyorsanız, farklı renkler, şekiller ve tatlar içeren karışık bir tohum paketi deneyebilirsiniz.

2. Bezelye

Bezelye de bahar bahçeciliği için mükemmel olan başka bir mahsuldür. Bezelyelerinizi ekmeye erkenden başlayın ve ektiğiniz yerde küçük bezelye asmalarının tırmanabileceği bir kazık veya çit olduğundan emin olun. Bezelyenin bazı türleri yaklaşık altı ile sekiz hafta gibi bir sürede hasada hazır gelecektir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evde devetabanı bakım kılavuzu

3. Kadife çiçeği

Biraz da bahçenizde renkleriyle göz dolduracak hızlı yetişen çiçeklere yer verelim… Kadife çiçekleri sıcak havayı sever, ancak bulunduğunuz yerde hava hala serinse, onları yetiştirmeye içeride başlayabilirsiniz. Tohumdan başlamış olsanız bile, bu zengin turuncu-sarı çiçekleri görmek sadece sekiz hafta sürecek!

4. Çin lahanası (Çin marulu)

Lahananın akrabası olan bu sebze de hızlı yetişen sebzeler arasında yer alır. Serin havaları sever ama soğuğu sevmez, bu nedenle bitkiyi dikmek için doğru zamanı bulmak adına bölgenizdeki sıcaklığı kontrol edin. Yine de bir kez başladıktan sonra, altı ile sekiz hafta içinde hasat etmeye yetecek büyüklüğe ulaşacak. Bitkiyi yerden yaklaşık 2-3 cm kadar kesin, köklerini sağlam bırakın, böylece genellikle ikinci bir hasadı da alabileceksiniz.

5. Bebek havuç

Manavlardan satın aldığınız bebek havuçlar, oldukları şekle sahip olacak şekilde özel olarak üretilir. Eğer siz de küçük havuç yetiştirmek istiyorsanız, tek yapmanız gereken normal havuç yetiştirmek ama onları erken hasat etmek! Bu gerçek bebek havuçlar, geleneksel olarak, daha büyük bitkilere yer açmak için daha küçük bitkileri arka arkaya çektiğiniz “seyreltme” sürecinin bir parçası olarak hasat edilir. Dolayısıyla seyreltmeleri tüketin, gerisini büyümeye bırakın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  2021 ilkbahar sezonunun öne çıkan dekorasyon trendleri

6. Bebek patates

Neden “bebek” patates olarak adlandırıldıklarını merak ediyorsanız bunların yukarıda açıkladığımız havuç seyreltmelerinin kuzenleri olduğunu söyleyelim. Patates bitkileri çiçek açmaya başladıklarında ektikten iki ile üç ay sonra- zaten küçük yumrular oluştururlar. Bu aşamda bebek patatesleri bitkinin kenarlarını dikkatlice kazarak alın, ancak kök yapısının geri kalanını olduğu gibi bırakın.

7. Taze soğan

Pek çok soğan türü hızlı büyür ve serin sıcaklıkları sever, bu nedenle bunları baharla birlikte bahçenize ekebilirsiniz. Yeşil soğan sadece 10 ile 12 haftada büyür. Eğer normal soğan yetiştirmek istiyorsanız, küçük olgunlaşmamış soğanlar olan “soğan setleri” ile başlayın. Yaklaşık 14 haftada, neredeyse yeşil soğan kadar çabuk bir biçimde hazır olacaklar.

8. Yeşillikler

Buraya kadar bahçede ellerimizi kirlettik. Şimdi sizinle bir bahçecilik sırrını paylaşacağız: Yeşillik sınıfına giren bitkileri tohum değil, manavdan tüketilebilir bitkiler olarak satın alın. Elbette fesleğen, maydanoz ve diğer her şeyi tohumlarından da yetiştirebilirsiniz. Ancak çoğu zaman bunları tüketilebilir halleriyle de alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken saksısında veya bahçede ona iyi bakmak. Çok kısa sürede daha fazlasına sahip olacaksınız!

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bu Çarpıcı 24 Diwali Dekorasyon Fikri ile Diwali'ye Hazır Olun

9. Mesclun karışımı

Bebek yeşillikleri ve bebek marulları seviyorsanız, neredeyse sıfır çabayla tatmin edici bir bahçe hobisine sahip olabilirsiniz. Bunun için bir mesclun karışımı satın alın veya herhangi bir marul veya yeşillik seçin. Bebek turp, bebek ıspanak, bebek lahana, bebek pazı ve klasik roka yaprakları iyi birer seçim olabilir. Bebeklerinizi dikin ve onları baharda, ektikten sadece üç ile dört hafta sonra biçin.

10. Dev ayçiçeği

İşte bir başka çiçekle karşınızdayız. Dev ayçiçeklerinin olgunluğa erişmesi biraz zaman alır, ancak bu arada onları izlemek çok heyecan verici olabilir. Hayatlarına normal büyüklükte bir ayçiçeği çekirdeği olarak başlarlar ve sonunda 3 metre boyuna ulaşırlar! Bu da günde yaklaşık 2-3 cm büyüdükleri anlamına gelir. Büyüdükçe arılarla çevrili ve başları olgunlaşıp sarkana kadar tohumlarla dolu olan, kafanızın büyüklüğünde çiçekler üretirler. Çekirdeklerini atıştırmalık olarak tüketebilir veya bahçedeki kuşlar için dışarıda bırakabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Gıda peyzajı: Bahçenizi süs bitkileri yerine yenilebilir besinlerle donatın

Kaynak: lifehacker

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir