Çocuk yogasının faydalarından bahsederken her zaman altını çizdiğim bir fayda var. Daha önceki yazılarımı takip edenler hatırlamış olmalı: Çocuklarımızda erken yaşta farkındalık oluşturmak.
Yaklaşık 10 gündür yaşadığımız üzücü olayların etkisinde farkındalık ve bilincin önemini maalesef yeniden anladık ve yine anladık ki bu alışkanlıklar ancak erken yaşta kazanıldıklarında daha kalıcı oluyor.
Aynı paralelde başka bir başlığa geçecek olursak… Yetişkin dünyasında bizler değer vermenin önemini genellikle kaybettikten sonra anlıyoruz. Fakat küresel iklimin bir kum saati var ve bu saat hızla ilerlerken artık süregelen alışkanlıklarımızı değiştirme konusunda fazla vaktimizin kalmadığını söylüyor bizlere. O nedenle gelecek nesillere bırakmak istediğimiz dünya için birlikte harekete geçmeli ve çocuklarımıza çevre bilincini çok erken yaşta kazandırmalıyız.
Çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren dünyadaki değerleri korumalarını onlar için bir tutku haline getirmemiz sayesinde hem kendileri hem de gelecek nesiller için büyük farklar yaratabiliriz. Ve bunu fazla zaman kaybetmeden, bir an önce yapmalıyız!
Peki çocuklarımız için bu konuda neler yapabiliriz? Çocuklarımıza çevre bilincini kazandırma yolunda seçeneklerimiz neler?
Ebeveynler ve öğretmenler olarak bu konuda atabileceğimiz çok fazla adım var.
İçindekiler
1. Plastik atıkları azaltın.
Ebeveynler günlük rutinlerine ekleyeceği basit adımlarla plastiği büyük ölçüde azaltabilir ve bu konuda çocuklara örnek olabilirler. Örneğin, çocuklarımızın yaşamları boyu devam edebilecekleri çevre dostu bir alışkanlık kazandırmak için, alışverişe çıktığımızda yeniden kullanılabilir alışveriş torbaları kullanmayı tercih ederek onlara bu konuda örnek olabiliriz. Yeniden kullanılabilir pipetler, torbalar, su şişeleri ve diğer eşyalar da plastik atıkların azaltılmasında büyük etki yaratmaktadır. Çocuklarımızın kullanması için çeşitli renk ve desende ürünler satın alarak kullan at yerine uzun ömürlü ürünleri çocuklar için eğlenceli hale getirebiliriz. Üzerlerine isim etiketi ekleyerek onlar için bu malzemeleri kişiselleştirebiliriz. Bu ürünleri uzun süre kullanabileceklerini anlatarak bu alışkanlığı çocuklara kazandırabiliriz.
2. Minik bir bahçe oluşturun.
Bahçede yapılan aktiviteler çocuklar için harika bir çevre etkinliği olabilir. Bahçede yapılan aktiviteler aracılığıyla bitki örtüsü, toprak ve sürdürülebilir yaşam hakkında çocuklarımız canlı dersler alabilir. Güneş ışığı alan hemen hemen her yer küçük bir bahçeye veya bitkiye ev sahipliği yapabilir. Basit bir bahçe alanı oluşturmak için internette yer alan kendin yap paylaşımlarından faydalanabilirsiniz. Böyle bir imkanın olmadığı durumlarda ise saksı bitkileri kullanmayı tercih edebiliriz.
Çocuklarımızla bir bahçe oluşturmak ve bahçe bakımı hakkında sohbet etmek, çocukların tabiatın döngüsü, fotosentez, toprak bileşimi ve çeşitli bitki örtüleri hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olur. Bahçecilik, sağlıklı beslenmeyi, yeryüzüne ve onun yeteneklerine saygı duymayı teşvik eder. Çocuklar bahçe yapmayı öğrendiklerinde, dünyada nasıl yiyecek sağlayabileceklerine dair dersler ve daha fazlasını da öğrenebileceklerdir.
3. Doğayı keşfedin ve tadını çıkarın.
Özellikle büyük şehirlerde yaşayan çocuklarımız maalesef yaşam alanları olan büyük binalar arasında doğadan uzak kalabiliyorlar. Oysaki doğayı yakından ve doğanın kalbinde tanımalarını sağlamak ve düzenli olarak doğa keşif yolcuğuna çıkmak çevre bilincinin erken yaşta oluşmasına imkan sağlamaktadır. Ormanlar, göller ve nehirler gibi farklı manzaraları deneyimlemek çocuklarımız için mükemmel bir fırsat sunmaktadır.
Yaşadığınız bölgenin yakınında böyle bir imkan yoksa doğa temalı planlar yapmak önemlidir. Çocuklarımızla birlikte kısa doğa yürüyüşleri yapabilir, bisiklete binebilir, piknik yapabilir ya da büyük tabiat parklarını ziyaret edebiliriz. Açık havada günün tadını çıkarmanın birçok basit ve eğlenceli yolundan sizin için uygun olanları tercih edebilirsiniz.
4. Evde çevre dostu alışkanlıkları öğretin.
Bireysel değişimler büyük değişimler için fark yaratır. O nedenle çocuklarımızın bireysel değişimlerine katkı sağlamaya ilk olarak kendi çevremizde, evde başlayabiliriz. Biz yetişkinlerin rehberliğinde çocuklar, yeni alışkanlıkları evde kazanmaya başlayarak birtakım çevre dostu eylemi gerçekleştirebilirler.
Evde neler yapabiliriz? Elektrik düğmelerini kapatmak, diş fırçalarken akan musluğu kapatmak, ihtiyacımız kadar alışveriş yapmak, yemeklerde israfı önlemek gibi günlük alışkanlıkları çocuklarımıza öğretmek, çevre dostu eylemleri günlük rutinlere entegre etmeye yardımcı olur. Ne kadar küçük olursa olsun her bir alışkanlığın büyük bir etki yaratacağını unutmayalım.
5. Çocuk yogası ve çevre temalı derslerden faydalanın.
Başta söylediğim gibi erken yaşta farkındalık ve çocukların hayal gücünün birleştiği çok güzel bir alan var ki o da çocuk yogası… Yukarıda önerdiğim yollara ek olarak çocuk yogası dersleri içerisinde çevre temalı dersler işlemek ve sonrasında çevreyi korumak adına neler yapabileceğimizi konuşmak alışkanların oluşumu ve pekiştirilmesinde büyük bir etken olabilir. Orman hikayelerinden oluşan bir ders içerisinde hayal gücümüzü kullanmak ve bu sayede canlıların yaşam alanlarına saygı duymayı aşılamak yine çocuk yogası dersleri ile yapabileceğimiz sihirli dokunuşlardandır.
Özetle, biliyoruz ki bu dünya hepimizin. Bildiğimizi çocuklara anlatmak için lütfen geç kalmayın. Koşulsuz sevgi ile doğayı seven ve saygı duyan çocuklar yetiştirmek bizim görevimiz.
Çocuklarımıza bu konuda iyi bir rehber olacağınız için şimdiden teşekkürler…
Sevgiler…
Çocuk yogası derslerini deneyimlemek ve dersler konusunda detaylı bilgi edinmek için @minikyogees Instagram ve YouTube hesaplarını takip edebilir www.minikyogees.com web sitesini ziyaret edebilir ve her türlü sorunuz için bana bu kanallardan ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çocuklar için yogayı daha da eğlenceli hale getirmenin renkli yolları