Çorapla uyumanın faydaları nelerdir?

Ayaklarınızın üşümesi uykusuz gecelerinizin arkasındaki sebep olabilir. Ayaklarınız üşüdüğü zaman bu durum kan damarlarının büzüşmelerine sebep olur ve kan dolaşımını yavaşlatır. Bu nedenle yatmadan önce ayaklarınızı ısıtmak, bedeninize uyku zamanının geldiğini gösteren açık bir sinyal olabilir. Ayakları ısıtmanın en kolay yolu ise çorap giymektir. Sıcak su torbası ve elektrikli battaniye gibi başka seçenekler ise fazla ısınmaya veya yanmaya sebep olabilirler. Ancak gece çorap giymenin tek faydası uyku da değil. Bu alışkanlık yaşamınızı bile etkileyebilir.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Neden çorapla uyumalı?

Bedeninizin sıcak kalmasına fayda sağlamasının yanında yatarken çorap giymenin fazladan faydaları da vardır:

  • Sıcak basmasını önler: Bazı kadınların çorap giydiklerinde iç beden sıcaklıklarının azaldığı görülmüştür.
  • Topuk çatlaklarını iyileştirir: Topuklarınızı nemlendirdikten sonra pamuklu çoraplar giymek topukların kurumasına engel olabilir.
  • Orgazmı iyileştirebilir: Yapılan bazı araştırmalara göre çorap giymek insanların orgazma ulaşma ihtimalini %30 oranında arttırıyor.
  • Raynaud nöbeti ihtimalini azaltır: Raynaud hastalığı deriyi, özellikle parmak ve ayak parmaklarını etkiler, dolaşım azalır ve şişkinlik ve atma hissi ortaya çıkar. Gece çorap giymek ayakları sıcak tutarak ve dolaşımı iyileştirerek nöbetlere engel olabilir.

Uyurken nasıl çoraplar giymeli?

Doğal yumuşak liflerden yapılmış yani yün ve kaşmir tarzı çoraplar en iyisidir. Genelde pamuktan biraz daha pahalı olurlar ancak buna değecektir. Ayrıca çoraplarınız sıkı olmamalı çünkü dolaşımı engelleyerek ayakların ısınmasına engel olabilirler. Yatarken çorap giymenin en kötü yanı ise aşırı ısınmak olabilir. Eğer çok sıcak olursa çorapları çıkartın veya ayaklarınızı yorganın dışına uzatın.

Kompresyonlu çorap olur mu?

Kompresyonlu çoraplarınızı doktor söylemedikçe geceleri giymeyin. Kan akışını arttırarak dolaşımı iyileştirdikleri bilinse de, yatakta giyilmek için hazırlanmamışlardır. Ayağa giden kanı azaltırlar ve yatay pozisyondayken kan akışına engel olabilirler.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ömrü uzatmak için kaliteli uyku: Daha iyi bir uyku için 6 ipucu

Ayakları sıcak tutmanın diğer yolları

Sıcak bir ayak banyosu kemoterapi görenlerde uykusuzluk ve bitkinlik gibi problemlere engel olabildiği görülmüştür. Yatmadan önce sıcak bir banyo da beden sıcaklığını arttırır ve daha kolay uykuya dalmanızı sağlayabilir. Sıcak banyo aynı zamanda doğal bir çözümdür ve herhangi bir ilaç kullanmanızı gerektirmez. Eğer ayaklarınız devamlı soğuksa, dolaşım problemleri olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz.

Çocuklar ve bebekler çorapla uyuyabilirler mi?

Çocuklarda ve bebeklerde elektrikli battaniyelerden kaçınmak gerekir. En güvenlisi sıcak bir banyoyu yatma rutinine eklemektir ve sonrasında önden ısıttığınız çorapları ayağına takabilirsiniz. Eğer sıcak su torbası kullanacaksanız, sıcaklığının uygun olduğundan emin olun ve ayrıca etrafına bir bez sararak torba ve deri arasında temas olmadığından emin olun.

Ayrıca şu işaretlere karşı dikkatli olun:

  • aşırı sıcaklama
  • terleme
  • yanaklarda kızarma
  • ağlama

Eğer bu işaretleri görürseniz kıyafetini biraz inceltin.

Yatmadan önce ayaklarınızı ısıtmak rahatlamak ve uykuya dalmak için ihtiyaç duyduğunuz zamanın azalmasını sağlayabilir. Bunun sonucunda uyku kaliteniz iyileşir. Ancak giydiğiniz çorapların yumuşak, rahat olduğundan emin olun. Eğer ayaklarda ağrı ve devamlı soğukluk gibi dolaşım problemlerine işaret edebilecek belirtileriniz varsa, hatta ayağınız ısıtılmasına rağmen soğuksa, doktorunuza danışın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Alerjilerin gece kötüleşmesinin sebebi nedir?

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Kaliteli uyku, kaliteli yaşam: Derin bir uyku için 6 öneri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir