Dekorasyonda vastu shastra nedir, nasıl uygulanır?

Vastu shastra, geleneksel Hindistan mimarisi doktrini anlamına gelip antik bir bilim olarak tanımlanıyor. Bu bilim, Hindistan’da mimari ve iç dekorasyonda sık sık kullanılıyor. Bu yazımızda, bu mimarlık biliminin ne olduğunu ve yaşam alanlarına nasıl uygulandığını sizler için kaleme aldık.

Vastu shastra nedir?

Bu mimari kavramın ilk kelimesi olan ‘’vastu’’, ‘’yer’’ ve ‘’ev’’ anlamına geliyor. ‘’Shastra’’ ise ‘’bilim’’ anlamına geliyor ve bu kavram temelde ev bilimi olarak karşımıza çıkıyor. Vastu shastra, yaşam alanlarının ve diğer yapıların doğayla uyumlu bir şekilde tasarlanmasını hedefliyor. Bu tasarım hedefinin enerjileri dengelediği ve pozitif enerjiyi yükselttiği vurgulanıyor. Bu sayede, insanlar yaşam alanlarındayken kendilerini daha huzurlu ve sağlıklı hissedebiliyorlar.

Bu felsefeye göre, bir yaşam alanının kuzeydoğusu suyu, kuzeybatısı havayı, güneydoğusu ateşi, güneybatısı toprağı ve merkezi de uzayı temsil ediyor. Bu temsiliyet tanımları kapsamında ağır mobilyalar güneybatı ve batı yönüne uygun görülürken aydınlatmalar ve elektronik eşyalar güneydoğuya yönlendiriliyor. Felsefe, bitkilerin ise kuzey, doğu veya kuzeydoğu tarafına yerleştirilmesini öneriyor çünkü bu yönlerde bulunan bitkiler yeteri kadar ışık alabiliyorlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Aile ile Noel: Kolay ve Zarif DIY Noel Süsleri

Felsefenin baz aldığı her yön, belirli bir enerjiyi ve gezegeni temsil ediyor. Merkür’ün yönü olan kuzey zenginliğe ve refaha dayandırılırken Mars’ın yönü güney ise çaba ve disiplini somutlaştırıyor. Güneş’in yönü olan doğu sağlık ve yeni başlangıçlara dikkat çekerken Satürn’ün yönü olan batı başarıyı vurguluyor.

Vastu shastrayı uygulamak için neler yapabilirsiniz?

Yönleri baz alarak evlerin dekore edilmesi gerektiğini belirten vastu shastrayı yaşam alanınıza uygulamak için bazı temel adımları takip edebilirsiniz. İlk olarak, evinizi kullanmadığınız ve fazlalık olarak gördüğünüz eşyalardan arındırmalısınız.

Yaşam alanınızı daha minimal bir görünüme kavuşturduktan sonra, diğer nesnelerle ilgilenmeye başlayabilirsiniz. Mobilyaları yerleştirirken büyük olanları güneybatı yönüne koymalısınız. Ayrıca, yatağınızı da bu yöne koyarak ilişkinizdeki romantizmi yükseltebilirsiniz. Bunlarla birlikte, yatak odanıza herhangi bir elektronik cihaz sokmamaya özen göstermelisiniz ve bu odada olabildiğince sade bir dekorasyon benimsemelisiniz. Yatak odanıza ayna yerleştirmeyi düşünüyorsanız aynayı yatağınızı göstermeyecek şekilde konumlandırmalısınız. Bu felsefeye göre, aynanın yatağı göstermesi durumu çiftlerin çeşitli sağlık sorunları yaşamasına yol açıyor. Yatak odanızda tablo bulundurmayı düşünüyorsanız pozitif enerji akışı olan doğu duvarına tabloları yerleştirmelisiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Eski Püsküden Muhteşemliğe: Evinizin Önceden Lamine Edilmiş MDF Levhayı Hak Etmesinin 7 Nedeni

Bitkileri doğu yönüne yerleştirebilirsiniz fakat dikenli bitki almamaya özen göstermelisiniz. Vastu shastraya göre, bu bitkiler yaşam alanında bulunan kişiler arasında anlaşmazlık yaşanmasına yol açıyor. Ayrıca, evinizde kurumuş bitkiler varsa bunları da evden uzaklaştırarak kötü enerjileri kovabilirsiniz.

Dekoratif eşya seçimi yaparken ise keskin köşeli nesneler tercih etmemelisiniz. Bu objelerin yerine yuvarlak ya da oval nesneler kullanarak iyi bir enerji akışı yaratabilirsiniz. Bununla birlikte, yeterli ve dengeli bir aydınlatma sistemi kullanmalısınız. Lambaları ve mumları güneydoğu yönüne yerleştirerek pozitif enerjiyi yaşam alanınıza çekebilirsiniz.

Vastu shastra, aynı zamanda evde herhangi bir hasarlı nesnenin bulunmaması gerektiğini vurguluyor. Kırılmış ve zedelenmiş objelerin negatif enerjiye yol açabileceğini kabul ederek bu tarz nesneleri evinizden uzaklaştırmalısınız. Ayrıca, giysi dolabınızı da bu kurala göre düzenleyebilirsiniz; evinizi her ay düzenli olarak yapacağınız kontrollerle yıpranmış ve artık giymediğiniz kıyafetlerden arındırabilirsiniz.

Bu felsefe, yaşam alanlarında kullanılması gereken renklere de değiniyor. Felsefeye göre, her renk farklı bir enerji taşıyor ve bu duruma göre renk seçimi yapılması önem taşıyor. Maviyi doğu yönünde kullanarak huzurlu ve sakin bir ortam yaratabilirsiniz. Kırmızı ve turuncuyu ise güneydoğuda konumlandırarak enerjiye ve canlılığa vurgu yapabilirsiniz. Beyaza da kuzey yönünde yer vererek saflığı temsil edebilirsiniz. Ayrıca, siyah ve griyi yaşam alanınızda mümkünse kullanmamalısınız. Son olarak, eşyaları duvara tamamen yaslamamalısınız. Duvar ve nesneler arasında belirli bir mesafe bırakarak yaşam alanınızda düzenli bir hava akışı oluşturabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Fotoğraf Çerçevesi Süsleme

İlginizi çekebilir: Dopamin dekorasyonu: Yaşam alanlarınızda daha fazla mutluluğa yer açın!

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir