Eve girdiğinizde temizlenmesi gereken yerleri bir bakışta görebilirsiniz. Kirli çamaşırların makineye atılması, mutfaktaki bulaşıkların toparlanması, yerlerin süpürülmesi ve toz alınması… Günlük temizlik için bunlar yeterli olabilir. Ancak derinlemesine temizlik için biraz daha detaylara dikkat etmek gerekiyor. Eğer evinizi derinlemesine temizlemek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız elinizin altındaki pratik bir liste yol gösterici olabilir. İşte derinlemesine temizlik için evinizi temizlerken unutmamanız gereken alanlar:
İçindekiler
1. Mobilyaların altları
Yatakların, kanepelerin, koltukların altına baktığınızda genellikle toz topakları görürsünüz. Farklı uçları olan ve güçlü bir süpürgeyle mobilyalarınızın altlarına, en zor giren alanlara ulaşarak buraları kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Özellikle farklı boyutlardaki tozları tanıyıp ayrıştırabile, yeni nesil süpürgeler işinizi çok kolaylaştırır.
2. Duvarlar
Evinizin duvarlarını, tavanları da süpürebileceğinizi biliyor musunuz? Elektrikli süpürgenizin uygun aparatlarınızı kullanarak duvar köşelerini, tavan köşelerini süpürebilir ve bu noktalardaki tozlardan kurtulabilirsiniz.
3. Tepe noktalar
Temizlik yaparken yerlere olduğu kadar yukarılara da bakmalısınız. Dolapların üstleri, kapıların üstleri, pencerelerin üstlerindeki ince noktalar en çok toz ve kir toplayan alanlardır. Ayna ve resim çerçevelerinin üstleri de bu alanlar arasında yer alıyor.
4. Filtreler
Evinizdeki klima, soğutucu/ısıtıcı, vantilatör gibi aletlerin filtreleri tozları toplayabilir. Bu aletlerin filtrelerini düzenli olarak temizlemek, derinlemesine temizliğin unutulmaması gereken alanların başında geliyor.
5. Gardırop içleri
Kıyafetleriniz kadar kıyafetlerinizi muhafaza ettiğiniz alanları da temiz tutmalısınız. Gardırobunuzun zemini, rafların köşeleri, çekmece içleri de tozların biriktiği alanlar arasında. Derinlemerine temizlik yaparken buralara da göz atmalısınız.
6. Temizlik aletleri
Evinizi temizlediğiniz aletleri temiz tutmazsanız, derinlemesine temizlik yapmanız mümkün olmaz. Yer silme aparatları, süpürgenizin içi, temizlik bezleriniz, temizlik kovalarınızı temiz ve düzenli tutmalısınız. Bu tür aparatları temizledikten sonra kurulamayı da ihmal etmemelisiniz. Aksi durumda ıslak kalan eşyalar hem koku yapabilir hem de aletlerinizin bozulmasına neden olabilir.
7. Bitkiler
Evinizdeki bitkilerin yaprakları, tozların biriktiği bir başka alan. Bitkilerinizin yapraklarının üzerindeki tozları silerek temizleyebilirsiniz. Bu hem evinizin daha temiz olmasını sağlar hem de bitkilerinizin yapraklarının daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
8. Ev tekstil ürünleri
Evinizdeki tekstil ürünlerini zaman zaman temizlemeyi unutmamalısınız. Perdeler, tüller, koltuk kılıfları, yastık kılıfları, masa örtüleri, sandalye minderleri bunların başında geliyor.
9. Banyo aksesuarları
Banyo temizliği çok önemlidir. Banyonuzu temizlerken, aksesuarları da temizlemelisiniz. Diş fırçalık, sabunluk, çöp sepeti, banyo perdesi, duş malzemeleri derinleme temizlik yaparken unutmamanız gereken noktalar arasında.
10. Mutfak aletleri
Mutfağınızı derinlemesine temizlerken, mutfak aletlerini unutmamalısınız. Kahve makinesi, tost makinesi, blender, mutfak robotu, su ısıtıcı, aspiratör, fırın gibi mutfak aletlerini mutlaka kontrol edilmesi gereken alanlar arasına eklemelisiniz.
İlginizi çekebilir: Mutfağınızda büyük fark yaratacak küçük dekoratif dokunuşlar