Difenbahya Bakım Kılavuzu

Ağlayan çiçek olarak da bilinen difenbahya, iç mekana tropikal bir görünüm katan ve bakımı kolay olan bir bitkidir. Difenbahya çok narin bir bitki olmadığı için sulamayı unutsanız dahi gelişmeye devam edecektir. Ortam şartlarından mutlu olmadığında bunu da belli eden difenbahyanın ihtiyaçlarını anlamak ve bunlara göre ayarlamalar yapmak oldukça kolaydır.

Difenbahyanın yapraklarındaki kendine özgü desenleri iç mekanda odak noktası oluşturmaya yardımcı olacaktır. Difenbahyanın bazı türleri büyük bazıları ise küçük yapraklara sahip olsa da yaprakların rengi sayesinde bitki bulunduğu odaya ilginç bir hava kayacaktır. Difenbahyaya dair merak ettiğiniz her şeyi ve difenbahya bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Difenbahya Nedir?

Difenbahya veya ağlayan çiçek, iç mekan bitkisi olarak bakmak için birkaç türü olan tropikal bir bitkidir. Yaprakları yeşil, krem ve beyaz renklere sahip olan bu bitki normalde 3 metre yüksekliğe ulaşabilse de iç mekanda bakılan bitkiler genelde en fazla 1-1,5 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. Yeteri kadar güneş ışığı aldığında hızlı büyüyen bir bitki olan difenbahyanın kökleri ve gövdesi dahil olmak üzere tüm kısımlarında toksinler bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar ve evcil hayvanlar için oldukça zehirli bir bitkidir. Difenbahyanın genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

  • Botanik adı: Dieffenbachia sp.
  • Aile: Yılanyastığıgiller
  • Türü: Otsu, çok yıllık
  • Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 1,5-3 metre yükseklik, 1-1,5 metre genişlik
  • Toprak isteği: Drenajı iyi toprak
  • Toprak pH’ı: Asidik
  • Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz
  • Çiçek rengi: Beyaz
  • Kökeni: Karayipler, Güney Amerika
  • Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Eviniz İçin Yardımcı Odası Tasarım Fikirleri

Difenbahya Nasıl Bakılır?

Difenbahya, aydınlık ve doğrudan güneş ışığı almayan ortamda yetiştirilmeye uygun bir iç keman bitkisidir. Torf içeriği yüksek, besin değerleri bakımından zengin ve drenajı iyi bir toprağa ihtiyaç duyan difenbahya tropikal iklim bitkisi olduğu için nemi yüksek bir ortamda yetiştirilmelidir. Bununla birlikte pek çok iç mekan bitkisinde olduğu gibi aşırı sulama difenbahya açısından da önemli bir sorundur. Bitkinin aşırı sulamadan zarar görmesini engellemek için toprağın üstteki 5-6 cm’lik kısmı tamamen kurumadan sulama yapmamak gerekir. Difenbahya büyüdükçe alttaki zayıf görünen yaprakları kesebilir ve bitkinize ufak bir palmiye ağacı görünümü verebilirsiniz. İç mekanda difenbahya bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık isteği

Difenbahyanın pek çok türü ışık almayan yerlerde iyi şekilde yetişir. Bazıları ise doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık ortamları tercih eder. Bununla birlikte difenbahya her iki durumda da yaşayacak ve sağlıklı olacaktır. Yine de ışığın yetersiz olduğu ortamlarda bitkinin büyümesinde yavaşlama olabilir. Bu nedenle büyüme dönemi boyunca yeni yaprakların sağlıklı bir şekilde oluşmasını desteklemek için bitki dolaylı olarak güneş ışığı alacağı aydınlık bir ortama yerleştirilebilir.

Su isteği

Aşırı sulama, tüm iç mekan bitkilerinde olduğu gibi difenbahya için de zararlıdır. Difenbahya, toprağının tamamen kuru olmasını sevmediği gibi ıslak olmasını da sevmez. Bu nedenle bitkinizi özellikle büyüme döneminde düzenli olarak sulamalısınız. Difenbahyanın suya ihtiyacı olup olmadığını toprağın üstteki 5 cm’lik kısmını parmağınızla kontrol ederek anlayabilirsiniz.

Toprak isteği

Difenbahya, besin açısından zengin ve drenajı iyi saksı toprağından hoşlanır. Toprağın nem tutabilen ancak kök çürümesini engellemek adına fazla nemi dışarı atabilen bir yapıda olması önemlidir. Bunun için saksı toprağı genelde yeterli olmaktadır. Toprakta torf, kokopit ve kesilmiş yapraklar gibi bol miktarda organik madde bulunduğundan emin olmalısınız. Difenbahya toprağının drenajının iyi olması gerekse de drenaj çok fazla olursa bitki ihtiyacı olan suyu alamayabilir. Bu durumda bitkinizi drenajı arttıran malzemelerin daha az bulunduğu bir saksıya alabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evinizin Tarzını Banyonuza da Yansıtın

Sıcaklık isteği

Difenbahya tropikal iklim bitkisi olduğu için yüksek sıcaklıkları sever. Bu nedenle sıcaklıkların 15°C’nin altına düştüğü veya çok fazla rüzgar alan yerler difenbahya için uygun değildir. Aksi halde bitkinin yaprakları aşağı doğru eğilebilir ve büyümesi durabilir.

Nem isteği

Ortam neminin yüksek olmasını seven difenbahya için yıl boyu nemin yüzde 60’larda tutulması önemlidir. Bunun için bitkinin yanına su dolu bir kap koyabilir veya hava nemlendirici cihaz kullanabilirsiniz. Yapraklara su püskürtmek bitkinin ihtiyacı nemi almasına yardımcı olsa da bunu yapmak her zaman yeterli olmayabilir.

Gübre isteği

Difenbahyanın en iyi şekilde büyümesi için her 4 ila 6 haftada bir seyreltilmiş 20-20-20 gübre ile gübrelenmesi iyi olacaktır. Kış aylarında genelde gübre ihtiyacı olmayan difenbahya aydınlık bir ortamdaysa daha sık gübreleme gerektirebilir.

Difenbahya Nasıl Çoğaltılır?

Difenbahyayı tohumdan yetiştirmek zordur. Bu nedenle difenbahyayı çoğaltmak için elinizdeki mevcut bitkiyi keserek çoğaltmanız daha kolay olacaktır. Difenbahya bitkisini köklerini keserek çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İlkbaharda saksı değişimi yaparken bazı kökleri bütün halde bırakın. Yeni olanları ise ayırın.
  • Bitkinin ana kök sistemine zarar vermediğinizden emin olun ve bitkide herhangi bir hastalığın oluşmasını engellemek için steril bir bahçe makası kullanın.
  • Ayırdığınız yeni kökleri drenajı iyi bir toprak karışımına dikin ve sulayın.

Difenbahya Neden Sararır?

Difenbahyanın sararmasının nedeni genelde aşırı sulama veya az sulamadır. Bitkinizin sarardığını görüyorsanız, toprağın üst 5 cm’lik kısmını parmağınızla kontrol edin. Islaksa bir hafta kadar sulamayın. Toprağın çok kuru olup olmadığını anlamak için biraz daha derine inmeniz gerekebilir. 5 cm’den daha fazla bir kısmın kuru olduğunu hissediyorsanız, bitkinizi sulamalı ve sararan yaprakları kesmelisiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Boncuklu Perde Modelleri

Bazen toprağın nitrojen gibi besin maddeleri bakımından eksik olması da yapraklarda sararmaya yol açabilir. Toprakta yeterince nitrojen olup olmadığından emin olmasanız dahi işe yarayıp yaramayacağını görmek için bitkinize nitrojen içeren bir gübre verebilirsiniz.

Difenbahya Neden Yaprak Döker?

Difenbahya kısmen güneş ışığını kısmen de gölgeyi seven bir bitkidir. Bitkinin yapraklarında düşme ya da dökülme varsa bitki çok fazla güneş ışığı alıyor olabilir. Bu durumda bitkinizi doğrudan güneş ışığı almayan bir yere taşımalısınız. Ancak ortamın karanlık olması da yapraklarda sararma ve dökülmeye neden olabilir. Bu durumda ise bitkinizi daha aydınlık bir ortama taşımalısınız.

Difenbahya hava sıcaklığının çok düşük olmasından ve ortamın çok rüzgarlı olmasından da etkilenebilir. Bu nedenle bitkinizi hava akışının olduğu pencere ve kapı kenarlarına yerleştirmemelisiniz. Ortam sıcaklığından emin değilseniz, termometre kullanarak sıcaklığı ölçmeli ve bitkinin 15°C’nin altındaki sıcaklıklara maruz kalmadığından emin olmalısınız.

Difenbahya bazen çok fazla sulandığı veya toprağın drenajının iyi olmaması nedeniyle de yaprak dökebilir. Aşırı sulama bitkinin köklerinde çürümeye neden olarak yaprakların sararmasına ve düşmesine neden olabilir. Bazen ise aşırı sulama yapılmasa da toprağın drenajı kötü olduğu için fazla su topraktan atılamayabilir ve bu da bitkinin yaprak dökmesine yol açabilir.

İlginizi çekebilir:

  • Benjamin Çiçeği Bakım Kılavuzu
  • Areka Palmiyesi Bakım Kılavuzu
  • Aloe Vera Bakım Kılavuzu
  • Antoryum Bakım Kılavuzu
  • Afrika Menekşesi Bakım Kılavuzu
  • Açelya Bakım Kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir