Evde devetabanı bakım kılavuzu

Devetabanı bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey, bu yazıda!

Orta Amerika’nın yağmur ormanlarına özgü; büyük, cesur “monstera deliciosa” bitkisi veya “devetabanı”, ayrıca “bölünmüş yapraklı filodendron” olarak da bilinir. Devetabanı göz alıcı ve yaprak dökmeyen, popüler, büyümesi son derece kolay bir ev bitkisidir. Bu nedenle hem ev hem de ofis gibi yaşam alanlarında birçok iç mimarın favorileri arasında yer alır.

Bu harika bitkiyi aslında anneannelerimizin evlerinden de hatırlayabiliriz. Neyse ki son yıllarda yeniden çok popüler ve hemen herkesin evinde dekoratif bir bitki olarak kullanılmaya devam ediyor. Devetabanı özellikleri ve devetabanı bakımı hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Devetabanı özellikleri

Devetabanı

Devetabanı, dramatik yaprakları dramatik delik oluşumları ile süslenmiş, benzersiz, uyumlu bir ev bitkisidir. Bu bitkiler aslında asma bitkileridir ve bir kazık veya kafes boyunca tırmanmayı severler. Parlak, dolaylı ışığı severler, ancak floresan ışıklar altında da mutlu olabilirler. Devetabanı gerçekten tırmanıcıdır, bu yüzden büyüdükçe asılmaya ihtiyaç duyar. Bu etkileyici bitki aynı zamanda, ara sıra kaçırılan sulamaya karşı da oldukça toleranslıdır. Bu da onu çiçek bakımı konusunda deneyimsiz olan kişiler için ideal hale getirir.

Deve tabanı bitkisinin yapraklarındaki ikonik bölünmeler, tipik olarak yalnızca daha olgun yapraklarda ve bitki ideal koşullara yerleştirildiğinde meydana gelir. Eğer sizin bitkiniz bol ışık alıyorsa ama yaprakları henüz bölünmemişse, sabırlı olun.

Devetabanı ne kadar uzar?

Devetabanı iç mekanlarda, orta derecede bir büyüme oranına sahiptir ve yılda 30-60 cm yüksekliğe kadar büyüyebilir. Kösele, parlak, karakteristik bölünmüş ve kalp şeklindeki yaprakları, ipler ve sepet yapımında kullanılabilen karmaşık hava köklerinden gelir. 90 cm uzunluğa kadar büyüyebilen delikli yaprakları nedeniyle “İsviçre peyniri bitkisi” olarak da adlandırılır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  2021’e girerken hayatınızı değiştirecek 8 Feng Shui önerisi

Devetabanı çeşitleri

Devetabanı bakımı konusunu açıklamadan önce devetabanı çeşitlerine kısaca değinmekte fayda var. Dünya üzerinde iki farklı devetabanı türü bulunuyor. Bunlardan bir tanesi “Monstera Deliciosa”, diğeri ise “Monstera Adansonii”. Adansonii bitkisi, tüm yapraklarında delik olması ile “Monstera Deliciosa”dan ayrılır. Monstera Deliciosa’da ise yapraklar olgunlaşmaya başladıkça delinir.

Devetabanı bitkisi nasıl çoğaltılır?

Devetabanı bitkisini köklendirmek veya çoğaltmak için öncelikle bitkinizden sağlıklı çelikler almalısınız. En uç sürgününden ayırarak elde edebileceğiniz çelikleri köklendirmek için bir süre suyun içinde bekletin. Suyu azaldıkça yenileyin ve köklendiğini fark ettiğinizde torf bakımından zengin bir toprakla dolu bir saksıya ekmelisiniz. Yaklaşık 1 ay içinde bitkiniz kökleriyle toprağa tutunur. Ardından devetabanı bakımı tüyolarından yardım alarak bitkinizin gelişimine tanık olabilirsiniz.

Devetabanı bakımı nasıl olmalı?

Peki, tüm bu bilgiler ışığında devetabanı çiçeğinin bakımı nasıl olmalı? Devetabanı, yıl boyunca sıcak ve nemli havalarda büyür. Eğer dış mekanda kullanacaksanız iyi drene olan toprakta yarı gölgede ekim yapın. Bölgenizdeki toprak doğal olarak tuzluysa, onu verandaya veya içeriye taşıyın. Yılda 3-4 kez dengeli bir şekilde gübre uygulayın. Böylece bitkiniz 300 cm’e kadar büyüyebilir. Bir ev bitkisi olarak kullanılacaksa, birçok drenaj deliği olan derin bir saksı seçin.

1. Işık

Bu yaprak dökmeyen bitki, sürekli olarak 18-23°C arasında kalan sıcaklıklarda parlak, dolaylı güneş ışığını sever. Sıcak aylarda çok fazla doğrudan ışık alması, yapraklarını yakabilir. Yine de yemyeşil büyümeyi teşvik etmek için iç mekan bitkilerini yılda en az bir kez doğrudan güneş ışığına maruz bırakın. Devetabanı açık havada ise ormanlık alanların tam gölgesinde ve hafif ormanlık alanların yarı gölgesinde büyüyebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ev ve bahçe bitkilerinizi bahara hazırlamanın püf noktaları

2. Toprak

Devetabanı saksıda yetişirken turba bazlı bir toprak ortamına ihtiyaç duyar. Açık havada, asit veya nötr pH’lı hafif kumlu, orta tınlı ve ağır killi topraklar için oldukça uygundur. Buna rağmen en iyi şekilde; çok iyi drene edilmiş, orta derecede nemli toprakta büyür.

3. Sulama

Devetabanı

Devetabanı bakımı için bitkinizi büyüme mevsimi boyunca 1-2 haftada bir -fazla su drenaj deliklerinden boşalana kadar- düzenli olarak sulayın. Bitki ihtiyaç duyduğu tüm suyu aldığı için fazla suyu bitkinin kabına geri koymayın. Sulamalar arasında toprağın hafifçe kurumasını bekleyin. Sadece sonbahar ve kış aylarında ara sıra sulayın. İç mekandaki nemi artırmak için bir sprey şişesi demineralize su veya yağmur suyu kullanarak yaprakları buğulayın.

4. Gübreleme

Gerekirse veya istenirse iç mekan bitkilerinde, büyüme mevsimi boyunca birkaç haftada sıvı gübre kullanılabilir. Bunun için 1/2 çay kaşığı gübreyi bir galon suda seyreltin. Seyreltilmiş gübreyi, düzenli sulama yerine kullanın. Karışım drenaj deliklerinden akmaya başlayana kadar toprağa dökün. Fazla seyreltilmiş gübreyi atın, çünkü bitki ihtiyacı olanı almıştır ve boşalttığı fazlalığı kullanamaz.

5. Budama

Devetabanı

Deve tabanı hava kökleri kesilir mi? Devetabanı bitkisinin hava kökleri alan için fazla asi olursa onları düzeltebilirsiniz. Ancak tekrar saksıya koymanız önerilir. Diğer ev bitkilerinin aksine, onun kökleri yüzeylere zarar vermez. Saplar ve yapraklar budamaya genelde iyi yanıt verir ve çoğaltma için kullanılabilirler.

Devetabanı bitkisi nasıl budanır?

Devetabanı, uygun ortam sağlandığında hızla büyüyen ve gelişen bir bitki. Eğer umduğunuzdan daha kısa sürede çok fazla büyürse veya çiçeklenip çiçeklerini dökerse budama yapabilirsiniz. Budama için mutlaka uygun bir makas veya bıçak kullanmalısınız. Tepe budaması sırasında dallara ve yapraklara zarar vermediğinizden emin olun. Köklere ise yukarıda da açıkladığımız gibi dokunmamanızı öneririz. Budamadan kalan parçaları, çelikten çoğaltma yöntemi için kullanabileceğinizi unutmayın.

Sık sorulan sorular

Son olarak devetabanı bakımı ile ilgili sık merak edilen sorulardan bazılarını yanıtlayalım.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evinizde mutlu ve huzurlu alanlar yaratmanın püf noktaları

Devetabanımı az mı yoksa çok mu suladığımı nasıl anlarım?

Devetabanı

Çoğu zaman yapraklardaki sararma, aşırı sulama nedeniyle oluşur. Aynı yaprakta sarı ve kahverenginin bir kombinasyonunu görüyorsanız bunun nedeni genellikle aşırı sulamadır. Tamamen sarı yapraklar ve yapraklar üzerinde bazı kahverengi lekeler oluşursa, saksının altında artan su kalmış olabilir. Bunun için toprağı kontrol edin ve drenaj boşluklarından çıkan fazla suyu boşaltın.

Devetabanımdan yapraksız kahverengi dallar çıkıyor. Bu normal mi?

Evet! Bunlar hava kökleridir ve tamamen normaldir. Hava kökleri, doğada bitkiye destek vermeye, tırmanmasına ve daha fazla ışığa ulaşmasına yardımcı olan şeylerdir. Kökler duvarlara veya yüzeylere zarar vermez; eğer asi olurlarsa onları her zaman budayabilirsiniz.

Devetabanımın yapraklarında neden yarıklar oluşmuyor?

“Fenestrasyon” olarak da bilinen devetabanı yaprağındaki yarık ve deliklerin olmaması birçok farklı faktörden kaynaklanabilir, ancak genellikle bitkinin ideal bir ortama yerleştirilmediği anlamına gelir. Bunun için aldığı ışık ve su miktarını kontrol edin ve ortamı olması gerektiği gibi ayarlayın. Ayrıca bitkinizin hava köklerini, daha fazla besin alabilmesi için toprağa doğru itebilirsiniz. Bitkinizin yalnızca daha olgun yapraklarında yarıklar açılacağını unutmayın, bu nedenle sabırlı olmanız gerekebilir.

Devetabanım çok büyüdü. Ne yapmalıyım?

Budayın. Devetabanı, son derece dayanıklı bir bitki, bu nedenle budanabilir. Ayrıca çubuklar ve bağlar kullanarak da onu istediğiniz şekilde büyümesi için eğitebilirsiniz.

Devetabanımın saksısını ne sıklıkla değiştirmeliyim?

Daha büyük zemin bitkileri için her 18-24 ayda bir saksı değiştirmenizi öneririz. Tipik olarak, büyümeye izin vermek için geniş bir saksı kabı seçmek istersiniz. Yine de bitki köklerini boğabileceğinden öncekinden çok daha büyük bir saksı seçmeyin. Bitkinizin mevcut boyutunu korumayı tercih ederseniz sadece toprağını değiştirerek ve bazı kökleri, yaprakları keserek aynı saksıya koyun. İlkbahar veya yaz, bitkinin en güçlü zamanı olduğu için saksı değiştirmek için ideal zamanlardır.

İlginizi çekebilir: Evinizi yeşillendirin: Evcil hayvanlarınız için zararsız, bakımı kolay ev bitkileri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir