Eviniz gerçekten temiz mi: “Ev Tozu Raporu” tozlu gerçekleri gözler önüne seriyor

Evinizi düzenli olarak temizliyor, dağınıklıktan uzak duruyor ya da düzenli olarak havalandırıp taze çiçeklerle mis gibi kokmasını sağlıyor olabilirsiniz. Peki, size yakın zamanda yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, haftada ortalama 3 kez temizlenen evlerde bile %99,78 oranında hastalığa sebep olabilecek partiküllere rastlandığını söylesek?

Dyson ve İstanbul Üniversitesi İstatistik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından birlikte yürütülen “Ev Tozu Araştırması” evlerimizde maruz kaldığımız kirleticiler ve sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya çıkardı. Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri ise, düzenli temizlenen ve ‘temiz’ olduğuna inanılan evlerden alınan örneklerde bile birçok farklı bakteri, mantar ve hatta metal türüne rastlanmış olması.

Ev tozu nedir?

İnce toz, toz akarları, toz akarı dışkısı, küf, küçük böcekler ve parçacıklar gibi karmaşık bileşenlerden oluşan ev tozları; evimizin havasını en çok kirleten kirleticiler arasında. Zamanla yüzeyde biriken toz, evcil hayvan tüyleri, küflenme, hava akımı ya da dışarıda giyilen ayakkabı, kıyafet gibi parçalarla eve taşıdığımız polen ve tozlar, evimizin havasını kirleterek alerjiler başta olmak üzere pek çok rahatsızlığı tetikleyebiliyor.

Evimizde hangi alerjenlerle yaşıyoruz?

İstanbul’da yapılan Ev Tozu Araştırması kapsamında, evlerin salon ve yatak odalarından olmak üzere toplam 60 farklı noktadan Dyson V11™ kablosuz süpürgeler kullanılarak alınan toz örneklerine 108 farklı analiz yapılmış. Araştırmanın detaylandırılması için bu evlerde yaşayan bireylerle demografik yapıları, temizlik alışkanlıkları, sahip oldukları alerjik rahatsızlıklar ve solunum yolu problemleri hakkında anket çalışması yapılarak evlerde bulunan alerjenlerle hastalık ilişkilendirmesi üzerine analizler de gerçekleştirilmiş. Toz örneklerinin toplandığı evlerde yaşayan bireylerin %59’u kadın, %41’i erkek iken, yaş dağılımı ise şöyle: %15 oranında 17-29 yaş, %28 oranında 30-39 yaş, %26 oranında 40-49 yaş ve %31 oranında 50 ve üstü.

Çalışma kapsamında, elde edilen sonuçlar oldukça çarpıcı:

Metaller, bakteriler ve mantarlar, tüm yaşam alanlarımızda bizlerle: Yapılan klinik araştırmalarda hanelerin %93’ünde 14 farklı ağır metale, %43,3’ünde 7 farklı bakteriye ve %26,7’sinde tek tür mantara rastlandı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Eviniz İçin Muhteşem Fütüristik İç Tasarım Fikirleri

Yatak odalarımızın %26,7’sinde Hyphae mantarı bulunuyor: Bireylerin uyuduğu yerdeki oksijen dengesinin bozulmasına, uyku kalitesinin düşmesine, burun tıkanıklığı, ağız ve boğaz gibi nefes yollarında kuruluk ve tahribata yol açan bu mantar; genellikle yatak odasında bulunuyor.

Evde bulunan metaller, doğurganlığı etkileyebilir: Araştırılan hanelerin %10’unda yüksek miktarda Molibden metaline rastlanırken; üretim makineleri, kumaş boyası, mıknatıs ve elektronik aletlerde ortaya çıkan Molibden’e aşırı maruz kalınması doğurganlığı negatif etkiliyor.        

%93,3’ümüz Coccus bakterisi ile beraber yaşıyoruz: Hanelerin neredeyse tamamında Coccus bakterisine rastlanırken, %6,7’sinde en az 2 bakteri tespit edildi. Ev hayvanları, sinekler ve temas yoluyla evin farklı alanlarına dağılabilen bu bakterilerle birlikte yaşamak, bağışıklık sistemi hastalıkları, beyin ve sinir sisteminde ciddi hasarlar, kalp problemleri, ürolojik problemler, ağız-yutak hastalıkları, alerji, astım ve solunum rahatsızlıklarına kadar varan sonuçlara yol açıyor.

Eviniz gerçekten temiz mi?

Yapılan klinik araştırmalar, evinde yoğun miktarda bakteri bulunan bireylerin %56,7’sinde alerjik hastalıkların; hem bakteri hem de metal yoğunluğu yüksek evlerde bireylerin %7,69’undaysa hem alerji hem de astım problemlerinin aynı anda olduğunu gösteriyor. Özellikle astım hastalığına sahip bireylerin %99,78’i hanelerini haftada yaklaşık 3 kez temizlemelerine rağmen, yaşadıkları ortamda hastalığa sebep olan partiküllere rastlanmış olması, evlerimizin ne kadar temiz olduğunu yeniden sorgulamamıza yol açabilir.

Evinizde araştırmada incelenen bu metal, bakteri ve mantarlarla beraber yaşamak, solunum bozuklukları, burun ve göz tahrişi, beyin işlevlerinde bozulma, kemik yapısında zayıflık, böbrek ve karaciğer sorunları, kırmızı kan hücrelerinde azalma ve kromozom bozuklukları gibi problemlerle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.

Son olarak; bireylerin %83,33’ünün hanelerin içerebileceği toz tipleri ile ilgili herhangi bir bilgisi bulunmuyor. Dyson ve İstanbul Üniversitesi’nin bu konudaki çıkarımı ise şöyle: Sağlıklı evler için bilgilenmeye ve daha güçlü bir temizliğe ihtiyaç var.

Evinizin tüm yüzeylerinde derinlemesine temizlik için: Dyson V11™ Kablosuz Süpürge

Ev tozu ve kirleticilerin sebep olduğu riskleri en aza indirerek sağlığımızı koruyabilmenin en önemli koşullarından biri, güçlü ve etkili bir temizlik. Bu alanda en büyük destekçiniz ise, Dyson mühendisleri tarafından daha sağlıklı bir yaşam alanı sunmak için geliştirilen  V11™ Kablosuz Süpürgeler.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İç mekan hava kalitesini artırmanın yolları: Yemek yaparken oluşan zararlı gazlardan korunmak mümkün

Dyson’ın en akıllı ve en güçlü elektrikli süpürgesi V11™ kablosuz elektrikli süpürge, HEPA filtresi ile 0.3 mikrona kadar küçük partiküllerin bile %99.99’unu hapsediyor*. Dynamic Load Sensor™ sistemi, süpürme esnasında halılarla sert yüzeyler arasındaki motor hızını otomatik olarak değiştirerek her zemin türünde derinlemesine temizlik sağlıyor. Siyah antistatik karbon fiber lifler, ince tozu sert zeminden temizlerken, daha kalın naylon fırça başlığı, derinlemesine işlemiş kirleri halı ve kilimden temizlemenize yardımcı oluyor. Radial Root Cyclone™ teknolojisi sayesinde tozun filtreleri tıkamaması  için 79.000g güç kullanan Dyson patentli siklonlar, emiş gücünde kayıp olmasını da önlüyor.

Temizliği ve çalışma süresini akıllıca yöneten Dyson V11™ kablosuz elektrikli süpürgeler, LCD ekran anlık çalışma modunu, performans bildirimlerini ve kalan şarj süresini de gösteriyor. 

Evinizin hava kalitesini artırmak için: Dyson Hava Temizleyiciler

Evinizde huzurlu, keyifli ve tertemiz bir ortam yaratabilmek ve sağlıklı bir yaşam alanı oluşturabilmek için, ev tozları kadar önemli bir diğer konu, iç mekan hava kalitesi. Pencereleri açarak evi havalandırmak sık kullanılan bir yöntem olsa da, özellikle büyük şehirlerde hava kirliliği nedeniyle, bu yöntemin pek de işe yaradığı söylenemez. Camlardan, dışarıda giyilen kıyafet ve ayakkabılarla eve taşınan toz, polen gibi hava kirleticilerin yanı sıra evcil hayvan tozları, küf ve akarlar da evinizde soluduğunuz havanın kalitesini düşürüyor olabilir. Doğru bir filtrasyon sistemine sahip bir hava temizleyici fan, evinizdeki tozları henüz size ulaşmadan yakalayıp, iç mekanlardaki hava kalitesini gözle görülebilir ölçüde yükseltebilir.

Dyson Hava Temizleyici fanların 360 derece yalıtımlı filtrasyon sistemi, aktif karbon ve HEPA filtreleri, ultra ince partikülleri, alerjen ve polenleri yakalar; polenler dahil olmak üzere, havadaki partiküllerin %99,95’ini temizler*. Evinizde soluduğunuz havayı temizlemenin yanı sıra ısıtma, serinletme ve nemlendirme gibi farklı özelliklere sahip Dyson hava temizleyicilerden ihtiyacınıza en uygun olanını seçebilirsiniz.

Evinizin havasını yumuşatmak ve nemlendirmek için Humidify+Cool™: Temizler, nemlendirir, serinletir; hepsi bir arada. 360° kapalı filtrasyon sistemine sahip cihaz içerisinde aktif karbon ve cam HEPA filtre bulundurur. Aktif karbon filtre, gazları ve kokuları yakalarken; HEPA filtre ultra ince partikülleri yakalar. Dyson Humidify + Cool™ 5 litrelik bir su tankına sahiptir ve verimli su yönetimi sayesinde 36 saate varan nemlendirme sunar. Cihaz içerisinde biyostatik evaporatör bulunmaktadır, bu evaporatör sayesinde yakalanan ultra ince partiküller hapsedilirken, filtrelenmiş nemli hava dışarı verilir. Diğer hava temizleyici fanlar gibi, Dyson Link uygulamasına bağlanır; kullanıcılara anlık oda içi hava ve nem kalitesi hakkında raporlama yapar, kumanda işi görür, filtre ömrü hakkında bilgi verir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ev Tasarım Trendleri 2021

Evinin havasını temizlerken ısıtmak da isteyenler için Dyson Pure Hot+Cool™: Tüm odayı aynı anda hem arındırmak hem de ısıtmak için Dyson Pure Hot + Cool™ havayı temizleyen ısıtıcılı fan, hava kirliliği seviyesini otomatik olarak algılar ve havayı kirleten çok çok küçük maddeleri yakalar. Air Multiplier™ teknolojisini kullanarak temizlenmiş ve ısıtılmış havayı odaya dağıtır.

Temizlenmiş ve tazelenmiş, serin bir ev için Dyson Pure Cool™: Dyson Pure Cool™ hava temizleyici fan, bir odanın havasını gerektiği şekilde temizlemek için standart test koşullarının ötesine geçerek, aynı zamanda partikülleri ve gazları otomatik olarak algılayarak, ultra ince partikülleri %99,95 oranında hapseder ve Air Multiplier™ teknolojisiyle temizlenmiş havayı dağıtır ve yayar. Tüm yıl boyunca havanızı temizler ve ihtiyacınız olduğunda sizi serinletir.

Kişisel hava temizleme fanıyla temiz havanın tadını çıkarmak isteyenler için Dyson Pure Cool Me™: Dyson Pure Cool Me™ Hava kalitenizi iyileştirmek için dizayn edilen kişiye özel hava temizleme fanı, ihtiyacınız olan her yerde, filtrelenmiş serin havayı kullanmanızı sağlar. Makinenin filtresi aktif karbon filtre ve cam HEPA filtresinden oluşur. Bu filtreler havada bulunan zararlı küçük partiküllerin %99.95’ini ve gazları hapseder. Odaklı hava akımı, parmaklarınızın ucunda, hava akımını istediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz.

*2 pil, kutunun içinden çıkmaktadır. Tak-çıkar piller, makinenin içindeyken veya dışındayken şarj edilebilir. 
*Temizleme başlığında ATSM F558 testlerine tabi tutulmuştur.
*Bağımsız laboratuvar (IBR US) tarafından EN1822 test standartlarına göre 0.1 mikron boyutundaki partiküller üzerinde (DEHS) laboratuvar şartları altında test edilmiştir.

 

Bu içerik Dyson katkılarıyla hazırlanmıştır.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir