Sevdiğimiz kişi ile evlilik sürecine gelmek zor, evlilik kararı aldıktan sonra yaşananlar daha da zor bir süreçtir. Tam beyaz atlı prensimi buldum dediğiniz anda, devreye ailelerin, akrabaların, arkadaşların hatta devlet kurumlarının girmesiyle birlikte, temposu yüksek bir süreç bizi bekliyor demektir. Evlilik hazırlıkları başladığında, işin resmiyeti ve devlet boyutu söz konusu olduğunda yerine getirilmesi gereken birtakım prosedürler ortaya çıkar. Çiftlerin karşılaşabilecekleri prosedürlerden biri de birtakım belgelerdir. Bu belgeler içerisinde ise şüphesiz en önemli olanı evlilik için izin belgesi olarak ifade edilen ve ikamet dışı evlilik işlemlerinde kullanılan belgedir. Çiftler böyle bir belgenin ne olduğunu ve hangi durumlarda alınması gerektiği hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmayabilir. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiyi siz değerli gelin ve damat adaylarımız için derledik. Keyifli okumalar dileriz.
İçindekiler
Evlilik için İzin Belgesi Nedir?
Evlilik için izin belgesi, evlilik başvurusu yapacak çiftlerin ikametinin bulunduğu yerin dışında, herhangi bir yerde evlenebilmeleri için gerekli olan belgedir. Aynı zamanda evlenme izin belgesi nikâh izin belgesi olarak da bilinmektedir. Bu belge evlenme beyannamesi alt kısmında yer alan bir onay bölümüdür. Evlenme beyannamesinin tam olduğu belirlendiği zaman evlenme izin belgesi yetkili birim ya da amir tarafından onaylanmaktadır. Evlilik izin belgesini alan ya da onaylatan çiftler yurtdışında ve yurt içinde herhangi bir resmî engel olmadan evlenebilir.
Bu belge yetkili makamlar için önemli bir onay belgesidir. Evlilik izin belgesinin onaylanması için bazı şartlar gerekmektedir. Ayrıca bu belgenin belli bir geçerlilik süresi de bulunmaktadır. Bu süre aşıldı takdirde belgenin yeniden onaylı olarak alınması gerekir. Aynı zamanda bu belge ile evlenecek olan çiftlerin aldıkları evlilik izin belgesini evlendirme memurluğuna bildirme zorunluluğu vardır.
Kısacası bu belgeyi açıklamak gerekirse; çiftlerin yaşadıkları yer dışında evlilik işlemini gerçekleştirebilmeleri için ihtiyaç duydukları belgedir. Evlilik izin belgesi belli durumlarda istenmektedir. Evlenecek çiftler ikamet ettikleri ilçelerden birinde nikâh kıydıkları takdirde evlenme izin belgesine gerek yoktur. Bunun yanı sıra çiftler farklı illerde ikamet ediyorsa ikamet edilen ilçenin herhangi birinde nikâh kıyılabilir. Böyle bir durumda da evlenme izin belgesi istenmemektedir. Yurtdışında evlenmek isteyen çiftler için bu belge zorunludur. Bundan dolayı yurtdışında evlenecek olan çiftler bu belgeyi aldıkları takdirde nikâh işlemlerini gerçekleştirebilir.
Evlenme İzin Belgesi Nereden Alınabilir?
Yaşadığınız yer dışında evlilik işlemlerinizi yapacaksanız, evlilik belgesine ihtiyacınız olacağını belirmiştik. Peki; evlilik izin belgesi nereden alınır? Evlenme izin belgesi çiftlerin ikamet ettiği il ya da ilçe belediyelerinin evlendirme dairesinden alınır. Bu belge evlenme beyannamesinin bir parçası ya da bir bölümüdür.
Evlenme izin belgesini almak zorunda olan çiftlerin evlenme beyannamesi tek nüsha olarak düzenlenmektedir. Bununla beraber evlenme izin belgesi çiftlere verilir. Bu belgenin yanında düzenlenen evlenme beyannamesi ise, iki nüsha olarak verilmektedir. Evlenme beyannamesinin bir nüshası çiftlerin ikamet ettiği ya da izin aldıkları belediyede bırakılmaktadır. İkinci nüsha ise nikâh günü için başvuru yapılacak ikamet dışındaki belediyenin evlendirme dairesine, çiftler tarafından teslim edilmektedir. Bu işlem gerçekleştiği takdirde nikâh için gerekli olan diğer evraklarla beraber nikâh tarihinizi alabilmeniz için tüm resmi prosedürleri yerine getirdiniz demektir.
Evlenme İzin Belgesi Almak İçin Nelere İhtiyaç Vardır?
Evlenme izin belgesi için yapmanız gereken tek işlem başvurudur. Başvuru işlemleri için sadece kimliğiniz istenmektedir. Bunun dışında farklı bir belge ya da prosedür bulunmamaktadır. Belgeyi aldığınız takdirde Türkiye’nin herhangi bir yerinde ya da yurtdışındaki Türk konsolosluklarında, altı ay süreli geçerliliğini de göz önünde bulundurarak, nikâh işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu belgeye göre evlilik yapacak çiftlerin evliliği 15 gün içinde ikamet ettikleri yerde bulunan belediyeye bildirmeleri gerekir. Evlilik izin belgesi için çiftlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Evlenme İzin Belgesi Aldıktan Sonra Eşlerin Beraber Gün Alma Şartları Gerekiyor Mu?
Evlenme izin belgesini alan çiftler nikâh için gerekli olan diğer evraklarla beraber nikâh günü alma işlemini gerçekleştirebilmektedir.
Belediye müracaatında, eşlerin çiftlerin ikisinin de bulunma zorunluluğu yoktur. Eşlerden biri nikâh günü almak için ilgili belediyeye müracaat edebilir. Çift olarak ilgili kuruma gidip gün alma şartı bulunmamaktadır.
evlilik yapmak isteyen çiftlere, evlilik için izin belgesi almanın önemi hakkında bilgi veriyor. Makalede, evlilik için izin belgesinin nasıl alınabileceği ve hangi durumlarda gerektiği konusunda detaylı bilgiler yer alıyor.