Kalp rahatsızlıklarını önlemek için: Sağlıklı bir kalbin 7 alışkanlığı

Tüm dünyada kalp rahatsızlıkları ve felç, ölüm sebepleri arasında başı çekiyor. Bu kötü haberin yanı sıra neyse ki bir de iyi haber var. ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times verilerine göre,  kardiyovasküler hastalıkların yüzde 80’i önlenebilir vakalar. Yani hayat tarzınızda yapacağınız basit, kolay ve keyifli değişimlerle bu riski düşürmek sizin elinizde. Kalp hastalıklarının feci sonuçlarını düşünerek moralinizi bozmanıza gerek yok. Kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinizi düşürmek için yapabileceğiniz pek çok şey var. Amerikan Kalp Derneği’nin 2010 yılında kardiyovasküler sağlığı korumak için yayınladığı 7 en önemli davranış şu şekilde:

<em>kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinizi düşürmek için yapabileceğiniz pek çok şey var <em>

1. Egzersiz yapmak

Düzenli egzersiz yapmak sadece kalbi korumakla kalmıyor, sağlığınızı her yönden geliştiriyor. Dr. Michael Emery, hastalarına sağlık için tek bir sihirli hap olduğunu söylüyor. Bu sihirli hap ise egzersiz yapmak!

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kış depresyonunu sofrada bitirin: 10 adımda daha mutlu ve sağlıklı bir kış

2. Tansiyonu kontrol altında tutmak

Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek kan basıncı, arter duvarlarına mekanik bir stres uygulayarak onların daralmasına ve sertleşmelerine sebep olur. Kalp krizlerinin en öndeki sebeplerinden biri hipertansiyondur. Felçlerin de en önemli risk faktörüdür. Özellikle ilerleyen yaşlarda ve diyabet sorunu varsa hipertansiyon çok daha zedeleyici olabilir. Yüksek tansiyonu düşürmek için, kilo vermek, egzersiz yapmak, alkol tüketimini sınırlamak ve şeker ile tuz kullanımını gözlemlemek büyük önem taşıyor.

<em>Özellikle ilerleyen yaşlarda ve diyabet sorunu varsa hipertansiyon çok daha zedeleyici olabilir <em>

3. Kolesterol seviyesini kontrol etmek

Kalp sağlığınız için tek önemli şey kolesterol değil ancak kolesterol seviyelerinizi gözlemlemek büyük önem taşıyor. Kalp rahatsızlıklarının tek sebebi kolesterol olmasa da büyük rol oynadığı için düzenli olarak kontrol ettirmek tavsiye ediliyor.

HDL kolesterol: Bu koruyucu olarak görülüyor. Yüksek HDL seviyeleri daha iyi ve sağlıklı kardiyovasküler sağlıkla bağdaştırılıyor.

LDL kolesterol: Yüksek LDL kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendiriliyor. Bu yüzden düşük LDL kalp sağlığı için daha iyi.

Trigliserid: Kan dolaşımınızdaki bir tür yağ çeşidi. Trigliserid sayısının da düşük olması önemli.

4. Doğru beslenmek

Kolesterol seviyelerinizi geliştirmek için yiyebileceğiniz pek çok şey var… Yağlı balıklar LDL ve trigliserid seviyelerini düşürüyor. Ceviz, badem ve diğer yemişler, HDL’yi yükseltip, LDL’yi düşürüyor. Elma, çilek ve narenciye gibi meyveler LDL’yi düşürmeye yardımcı olan pektin içeriyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Sirkadiyen yaşam tarzı: Biyolojik döngüler ve sirkadiyen ritimle uyumlu iyi yaşam uygulamaları
<em>kolesterol seviyelerinizi geliştirmek için yiyebileceğiniz pek çok şey var<em>

5. Kan şekeri seviyesini bilmek

Düzenli olarak kan şekerini kontrol ettirmek, kalp rahatsızlıklarında risk oluşturan diğer faktörleri görmeyi kolaylaştırır. Peki kan şekerini geliştirmek için neler yapılabilir? Bu konuda da egzersiz ve akıllıca yemek yemek başı çekiyor.

6. Kiloyu kontrol altında tutmak

Obezite, kardiyovasküler ölüm oranlarındaki nedenlerin en yüksek sebeplerinden. İç organların yağlanması, deri altında bulunan yağlara göre çok daha tehlikeli. Harvard Tıp Fakültesi’ne göre, taşıdığınız riski ölçmenin bir yolu bel çevresini ölçmek. Ve çıkan sonuca göre kiloyu azaltıp, kontrol altında tutmak için önlem almak.

7. Sigarayı bırakmak

Sigara içmek sadece ciğerleriniz için değil kalbiniz için de çok kötü. Sigara içmek ve tütün ürünleri kullanımı, kardiyovasküler risk faktörleri arasında en önemli olanlardan. Sigara içenlerin kalp krizi geçirme riskleri ise iki kat daha fazla. Sigarayı bırakmak riski hızlıca düşürecektir.

Kaynaklar:
New York Times
Harvard Health
Reader’s Digest

 

İlginizi çekebilir: Sigarayı azaltarak bırakmak daha mı kolay?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir