Kefir Kaç Kalori?

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 3.2 0.03
Protein (g) 2.7 0.03
Yağ (g) 3.2 0.03
Lif (g) 0 0.00
Kolesterol (mg) 13 0.13
Sodyum (mg) 50 0.50
Potasyum (mg) 150 1.50
Kalsiyum (mg) 120 1.20
Vitamin A (iu) 53 0.53
Vitamin C (mg) 1 0.01
Demir 0.09 0.00

Kefir her ne kadar son senelerde ciddi bir popülerlik kazanmış olsa da, pek çok insan onu rafta gördüğünde süt gibi mi yoksa yoğurt veya ayran gibi mi olduğunu merak ediyor. Esasen kefir süt ve ayranın bir karışımına benzer denilebilir. Yoğurt ile pek çok benzer özelliğe sahip fermente bir süt ürünü olarak görülebilir.

Temel olarak fermente edilmiş inek, keçi veya koyun sütünden üretilen kefirde, kefiran adı verilen polisakkarit bakteriler kullanılıyorlar. Bu bakteriler fermentasyon için çalıştıklarında, yüksek dozda probiyotik üretiyorlar ve aynı zamanda gazlı içecekler gibi gaz üretimine sebep oluyorlar. Dokusu hayli yoğun ve düşük akışkanlığa sahip, aroması ise oldukça güçlü.

Holistik tıp uygulayıcıları tarafından aknelerden sivilcelere kadar pek çok şeyde uzun yıllardır kullanılmış olan kefir, sadece alternatif tıpta kullanılan bir içecek de değil. Kalsiyum ve probiyotikler bakımından zengin olması nedeniyle herkesin keyfini sürmesi gereken ürünler arasında yer alıyor.

Kefir Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Aşağıdaki bilgiler 1 bardak kefir için sağlanan verilerdir:

  • Kaloriler: 139 kcal
  • Yağ: 8 g
  • Sodyum: 91 mg
  • Karbonhidrat: 9 g
  • Lif: 0 g
  • Şeker: 7 g
  • Protein: 8 g

Karbonhidratlar

Kefir hayvansal bir üründür ve bazı insanlar onu düşük karbonhidrat düzeyiyle ilişkilendirirler ancak tamamen karbonhidratsız bir ürün de değildir. Bunun sebebi sütün içerisinde de bulunan ve doğal yoldan oluşan şekerlerdir. Ancak fermentasyon sürecinde bu şekerlerden bir kısmı bakteriler tarafından tüketilir. Bir bardak sütte 12 gram karbonhidrat varken, aynı miktar kefirde sadece 9 gram karbonhidrat olmasının sebebi budur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Düğüne 4 Ay Kala Yapılması Gerekenler

Yağlar

Süt kefire dönerken, fermentasyon sürecinde yağ içeriği değişmez. Tam yağlı sütten üretilen kefirde 8 gram kadar yağ vardır.

Tam yağlı sütün yağ içeriği genel olarak doymuş yağlar eğilimlidir ve bu nedenle %62 doymuş, %30 tekli doymamış ve %4 çoklu doymamış yağ oranı vardır. Ancak doymuş yağların olumsuz ünlerinin aksine, pek çok uzman süt ürünleri içerisinde tüketildiklerinde bunların kalp sağlığına fayda sağladıklarını düşünüyor.

Proteinler

Bir bardak süt gibi kefirin de bir bardağı 8 gram kadar tam protein barındırır. Yani bedenin kendisi üretemediği tüm temel amino asitlere sahiptir.

Vitamin ve Mineraller

Kefir bir süt ürünü olduğundan kalsiyum değeri yüksektir. Bir porsiyonu 300 mg kadar kalsiyum sağlar ve bu da günlük ihtiyacın %30’una denk gelir. Ayrıca %6’sı oranında A vitaminine ve %4’ü oranında sodyuma da sahiptir.

Kefirin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kefirin sağlık üzerinde pek çok pozitif etkileri vardır. Bunların başlıca olanları şöyle:

Bağışıklık Sistemini Destekler

Araştırmalara göre fermente gıdalar tüketmenin pek çok faydası var. Buna daha güçlü bir bağışıklık sistemi de dahildir. Kefirde bulunan canlı kültürler, sağlıklı bir mikrobiyom oluşmasına yardımcı olurlar ve bu da bağışıklığı destekler.

Kabızlığı Azaltabilir

Bağırsak hareketlerinde yavaşlama olduğunda, biraz kefir yardımcı olabilir. 2014 yılında yapılan bir çalışmada, 20 katılımcının 4 hafta boyunca günde 500 ml kefir içmesi sağlanmış ve bu kişilerin bağırsak hareketlerinde iyileşmeler görülmüş.

Laktoz İntoleransı Yaratmaz

Sütte bulunan laktozu sindiremeyenler için kefir iyi bir alternatif olabilir. Çünkü kefir laktoz sindiriminde iyileşme sağlayabiliyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Boynun ön kısmını güçlendirin: İzometrik ve izotonik egzersizler

Otoimmün Hastalıklarda Belirtileri İyileştirebilir

Otoimmün bozukluklar genellikle bedende bulunan inflamasyondan dolayı tetiklenirler. Kefirde bulunan probiyotikler ise bu inflamasyonu yatıştırmaya yardımcı olurlar. Konu hakkında daha fazla araştırma gerekiyor ancak ön araştırmalara göre probiyotikler romatoid artrit, ülseratif kolit ve multipl skleroz gibi rahatsızlıklarda belirtilerde iyileşmeler sağlayabiliyorlar.

Sağlıklı Kemiklere Yardımcı Olur

Kefirde kemik yapımında kullanıldığı bilinen kalsiyum bol bulunur. Bu besini bol miktarda almanız bedenin sağlıklı kemik dokuları üretme ve yeniden şekillendirme sürecine yardımcı olacaktır.

Bazı Kanser Türlerine Karşı Koruma Sağlayabilir

2015 yılında yayınlanan bir değerlendirmede 11 çalışma göz önüne alınmış ve kefirin kanseri önleme ve kanser tedavisi konusunda faydalı etkileri görülmüş. Değerlendirmede meme, kolon, deri ve mide kanserleri göz önüne alındığı gibi kan kanseri de değerlendirilmiş. Bu araştırma kefirin kanser üzerindeki etkilerine dair net sonuçlar almayı sağlayamayabilir ancak yine de umut verici.

Astım ve Alerji Belirtilerinde İyileşme Sağlayabilir

Alerjik reaksiyonlar, belli gıda ve maddelere karşı ortaya çıkan inflamatuvar tepkilerdir.

Aşırı hassas bir bağışıklık sistemine sahip olan insanların alerji eğilimleri daha fazladır ve bu da astım gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına yol açabilir.

Hayvan deneylerinde kefirin alerji ve astım kaynaklı inflamatuvar tepkileri bastırabildiği görülmüş.

Ancak bu etkilerin daha fazla keşfedilmeleri için insanlar üzerinde deneyler gerekiyor.

Bakteri Karşıtı Etkileri Vardır

Kefirde bulunan bazı probiyotiklerin enfeksiyonlara karşı koruma sağladıklarına inanılıyor.

Buna kefire has olan Lactobacillus kefiri probiyotiği de dahildir.

Çalışmalara göre bu probiyotik Salmonella, Helicobacter pylori, ve E. coli gibi çeşitli zararlı bakterilerin gelişiminde yavaşlama sağlayabiliyor.

Kefirde bulunan bir karbonhidrat türü olan kefiran ise antibakteriyel özellikler gösteriyor.

Kefirin Zararları Nelerdir?

Kefir laktoz intoleransı olanlar için tatmin edici bir süt alternatifi olabilir ancak aynısı süt alerjisi olanlar için geçerli değil. Kefirde kazein ve whey proteinler mevcuttur ve bu proteinler alerjik tepkilere yol açabilirler. Eğer süt alerjiniz varsa, kefir içmemeniz gerekir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaşamı tehdit eden SMA hastalığı nedir?

Çoğu insan için kefir sağlıklı, probiyotik zengini bir gıdadır. Ancak gaz ve bağırsak sancıları gibi mide bağırsak rahatsızlıkları yaratabilir.

Buna ek olarak alkol toleransı olmayan veya alkolizme eğilimi olanlar için de uygun olmayabilir. 2019 yılında yapılan bir çalışmaya göre su bazlı kefirlerin %36’sında alkol içeriği %1.5’un üzerinde çıkmış. Bu miktar çok az olsa da yine de alkol problemleri olanların dikkat etmeleri gerekebilir.

Kefir Türleri ve Saklama Yöntemleri

Normal günlük süt gibi, kefirin de çilekli veya çikolatalı gibi çeşitli türleri bulunabilir. Ancak bu aroma katıcıların şeker ve kalori artışına yol açma ihtimalleri vardır. Benzer şekilde kefir yağsız da olabilir, tam yağlı da olabilir. Bu durum onun kalori ve yağ içeriğini etkiler.

Aynı zamanda son yıllarda su kefiri adıyla bilinen bir ürün daha ortaya çıktı. Bu ürün, süt kefiri ile aynı süreçten geçer ancak su bazlıdır. Genelde içine meyve aromaları da eklenir.

Kefir hem açmadan önce hem de açtıktan sonra buzdolabında soğukta saklanmalıdır. Açıldıktan sonra buzdolabında beş gün kadar dayanır.

Kefirin her zaman ekşi bir kokusu olduğundan bozulduğunu anlamak zor olabilir. Ancak göz ve burun ile incelemek tazeliğini anlamanıza yardımcı olabilir. Çok güçlü bir kokusu olan, görünür küfler ve lekeler olan kefirleri hemen atmak gerekir. Ayrıca renk değişimleri ve topaklanma da bozulduğunu gösterir.

Sonuç Olarak

Kefir içilebilir bir yoğurt kıvamında olan fermente bir gıdadır.

Bu ürün geleneksel olarak sütten yapılır ancak sütsüz yapılan türleri de mevcuttur.

Çalışmalara göre bağışıklık sistemine güç verir, sindirim problemlerini çözer, kemik sağlığına iyi gelir ve hatta kanserle savaşa da yardımcı olur.

Bu sebeplerden dolayı kefiri beslenmenize eklemek gerekiyor ve bunu yapmak için hem kefir kültürü alarak evde kendiniz hazırlayabilirsiniz, hem de hazır şişelenmiş kefirlerden alabilirsiniz.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir