Yazın kışa hazırlık için aldığın kıyafetlerin içine giremiyorsan, bir dakika dur ve düşün. Her yıl kış aylarında birkaç kilo alıp yaz gelirken vermeye çalışanlardan mısın? Haydi buna bir son verelim ve bu kışı kazasız atlatalım. Bunun için yapman gereken kışın sana kilo aldıran o gerçeği bulman ve ona engel olman. İşte kışın kilo almanın altında yatan 5 gerçek:
İçindekiler
1. Metabolizman kış uykusunda mı?
Kış demek; sıcak çikolata, sahlep, battaniye ve o en sevdiğin dizi demek… Biliyorum, soğuk havalarda evden çıkmak zor oluyor ama azalan hareket kış aylarında aldığın kiloların ilk suçlularından. Kışın, erken kararan havayla beraber, işten veya okuldan çıkar çıkmaz eve geliniyor ve “bu soğukta kim egzersiz yapacak” düşüncesi ortaya çıkıyor. Ama metabolizman kış uykusu dinlemiyor ve fazladan aldığın, yakamadığın o kalorileri yağ olarak depoluyor. Yani yaz aylarına göre yediklerin aynı bile olsa, hareketin azalması kilo almana sebep oluyor olabilir.
Haydi şimdi!Gün içinde seni en rahat hissettiren zaman dilimini bul ve en azından açık hava yürüyüşleri yap. Havalar soğudukça işler zorlaşıyor biliyorum ama soğuk havalarda yaptığın egzersiz daha fazla kalori yakmanı sağlayacak unutma.
2. Yeterli su içiyor musun?
Soğuk havalarda ısınmak için çay, kahve tüketimi artıyor. Peki ya su? Kışın terlemediğin için su tüketimini ihmal ediyor olabilirsin. Susuzluk ve açlık birbirine karışabiliyor ve sadece susamışken, besin alımı artabiliyor. Susuz kalmak aynı zamanda yorgunluk, halsizlik, dikkatsizlik ve baş ağrılarına da sebep olabilir. Yeterli sıvı alımı güzel çalışan bir metabolizma, sağlıklı bir cilt ve toksinlerin atılması için şart.
Haydi şimdi! Gün içinde içtiğin su miktarını gözden geçir. Eğer su içmeyi unutuyorsan, bunun için programlanmış mobil uygulamalardan yardım alabilirsin. Suyunun içine attığın tarçın çubuğu, karanfil, nane ve taze meyvelerle hem suyunu hem de gününü renklendirebilirsin.
3. Havalar mı değişiyor hormonlar mı?
Kış depresyonu bilimsel bir gerçek… Havalarla beraber değişmeye başlayan hormonlar, azalan serotonin seviyesi daha depresif ve mutsuz, artan melatonin de daha uykulu hissetmeye sebep olabiliyor. Bütün bu değişimler de iştah artışına sebep olarak kilo almana neden oluyor. Yapılan bazı araştırmalar kış aylarında güneşlenme süresi azaldığı için, melatonin seviyesinin yaz aylarına göre daha yüksek olduğunu ve bu durumun da dış depresyonuyla ilişkili olabileceğini düşünüyor.
Haydi şimdi! Güneşten faydalanabileceğin saatlerin değerini bil ve gün içinde seni mutlu eden aktiviteler yap. Stresini atabileceğin ve mutluluk seviyeni artırabileceğin, zumba, pilates, yoga ve boks gibi egzersizler de harika olur.
4. Fazla mı yiyorsun?
Kışın soğuk havalarda tükettiğin çay ve kahvenin yanındaki atıştırmalıklar damlaya damlaya göl oluyor. Ayrıca kış aylarında ‘comfort food’ dediğimiz makarna, pizza, çikolata gibi karbonhidrat içerikli besinlerin de tüketimi artabiliyor. Akşamları evde geçirilen sürenin de arttığını söylemiştik. Durum böyle olunca akşam iştah canavarını susturmak da zor olabiliyor. Gün içinde artan besin alımı azalan hareketle de birleşince kışın gelen kilolar kaçınılmaz oluyor.
Haydi şimdi!Gün içinde tükettiklerini ve atıştırmalıklarını gözden geçir. Basit şeker ve yüksek yağ içerenleri sağlıklı alternatifleriyle yer değiştir. Kahvelerini kremasız ve şekersiz içmeyi de unutma.
5. Kontrollerini yaptırıyor musun?
Kışın kilo almanın sebepleri çevresel olmanın yanı sıra biyolojik sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Tiroid hormonları ve kan şekerindeki dengesizlikler, vitamin ve mineral durumundaki yetersizler kilo almanızı tetikliyor olabilir. Özellikle kış aylarında azalan D vitamini seviyesi en sık karşılaştığımız tablolardan biri. İnsülin seviyelerindeki bir problem, gün içinde canının daha çok tatlı istemesine, tokluk hissini daha az hissetmene ve iştahınızı kontrol edememene neden olabilir.
Haydi şimdi! Tartıdaki değişiklik vücudunuzun size küçük uyarısı olabilir, ona kulak ver ve mutlaka düzenli kontrollerini yaptır. Vitamin ya da mineral yetersizliği varsa takviye almayı ve besinlerle desteklemeyi unutma.
İlginizi çekebilir: Bağışıklık dostu C vitaminini doğru tüketiyor musunuz?