Küpeli Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Renkli ve zarif çiçekleriyle dikkat çeken küpeli çiçeği, anavatanı Karayipler ve Güney Amerika olan bir bitkidir. Havanın serin ve nemli olmasını seven küpeli çiçeği, sürekli bakım gerektirmediği için hem iç mekanda hem de dış mekanda kolayca bakılabilmektedir.

Küpeli çiçeğine bakmaya başlamadan önce uygun ortamı yaratmanız, bitkiniz için ileride herhangi bir değişiklik yapmamanıza yardımcı olacaktır. Bakımı kolay olan küpeli çiçeklerine biraz ilgi göstermeniz, bitkinizin rengarenk çiçekler açması için yeterli olacaktır.

Küpeli çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve küpeli çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Küpeli Çiçeği Nedir?

Küpeli çiçeği, parlak renkli çiçekleri olan bir bitkidir. İsmini aşağı doğru sarkan zarif çiçeklerinden alan küpeli çiçeği hem dış mekanda hem de iç mekanda bakmak için uygundur. Genelde fuşya, mor, kırmızı, turuncu, pembe ve beyaz çiçekler açan küpeli çiçeği çeşidine göre yıllık veya çok yıllık olarak bakılabilmektedir. Canlı renkleri ve tatlı nektarı ile sinek kuşlarının, arıların ve kelebeklerin dikkatini çeken küpeli çiçeğinin genel özelliklerini ve ihtiyaçlarını öğrenerek bitkinizi evinizde veya bahçenizde kolayca yetiştirebilirsiniz.

Küpeli çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Fuchsia

Aile: Küpe çiçeğigiller (Onagraceae)

Türü: Çalı

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-60 cm yükseklik, 30-60 cm genişlik

Güneş isteği: Kısmi

Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Nötr ila asidik

Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz, sonbahar

Çiçek rengi: Kırmızı, pembe, beyaz, mor, fuşya

Kökeni: Karayipler, Güney Amerika

Küpeli Çiçeği Nasıl Bakılır?

Yıllık olarak bakılan küpeli çiçekleri genelde iç mekan bitkisi olarak saksıda yetiştirilir. Bununla birlikte bazı küpeli çiçeği çeşitlerini daha sıcak iklimlerde çok yıllık olarak bahçede yetiştirmek mümkün olabilir. Hem iç mekanda hem de dış mekanda küpeli çiçeği bakarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, bitkileri bol ışık alan gölge bir yere dikmektir. Aydınlık ortamda bakılan çiçekler için drenajı iyi bir toprak kullanmalı ve çiçekleri kompostla veya çok amaçlı gübre ile düzenli olarak beslemelisiniz. Küpeli çiçeği nem ve sıcaklık konusunda biraz hassas olup sıcak ve kuru havadan hoşlanmasalar da doğru sulama sıklığını sağlayarak ve ortamın nemini ayarlayarak bitkilerinize kolayca bakabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bahar mevsimini karşılarken evlerimizde olumlu enerjiyi arttırmanın yolları

İç mekanda ve dış mekanda küpeli çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Küpeli çiçeği, aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı almayan ortamları sever. Bu nedenle küpeli çiçeğine iç mekanda bakacaksanız, doğrudan güneş ışığı almayan, hafif gölge bir yer tercih edebilirsiniz. Özellikle sabah güneşi ile aydınlanan yerler küpeli çiçeği için idealdir. Ancak güneş öğleden sonra kavurucu olabileceği için bitkinizin öğleden sonraları gölgede olmasına dikkat etmelisiniz.

Su ihtiyacı

Küpeli çiçeği toprağının nemli olmasını sevse de çok fazla ıslak olmasından hoşlanmaz. Bitkinin gelişmek için neme ihtiyacı olduğundan dolayı havanın kuru olduğu bir yerde yaşıyorsanız, toprağı nemli tutmakta biraz zorlanabilirsiniz. Bu nedenle bitkinizi büyüme dönemi boyunca kontrol ederek gerekirse her gün sulamayı ihmal etmemelisiniz.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Küpeli çiçeği çok sıcak olmayan nemli bölgeleri sevse de yüksek sıcaklıkları da tolere edebilir. Ancak bitkinin aşırı sıcağa ve kuraklığa karşı hassas olduğu unutulmamalıdır. Küpeli çiçeği için ideal ortam, gündüz sıcaklıklarının 26-27°C’nin altında olduğu ve gecelerin serin geçtiği yerlerdir. Daha sıcak ve kuru havalarda bitkinin çiçek açması durabilir ve yaz sıcaklarıyla mücadele etmesi zor olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Şifresi Çözüldü: Mumbai'de Her Ev Tipi İçin İç Tasarım Maliyetleri

Gübre ihtiyacı

Küpeli çiçeği, düzenli gübrelenmeye ihtiyaç duyan, besin ihtiyacı yüksek bir bitkidir. Bu nedenle küpeli çiçeğini ektiğinizde toprağa organik madde eklemeyi ve bitkiyi büyüme dönemi boyunca birkaç haftada bir beslemeye devam etmeyi ihmal etmemelisiniz. İlkbahar aylarında çok amaçlı gübreler kullandıktan sonra yaz aylarında çiçeklenmeyi teşvik eden bir gübreye geçebilirsiniz. Sonbahar aylarında ise bitkinin büyümesi doğal olarak yavaşladığından dolayı gübrelemeyi bırakabilirsiniz.

Küpeli Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Küpeli çiçeğini ilkbahar aylarında gövdeden kesim yaparak çelik yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Bitkinizi çelik yöntemiyle çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Gövdeyi, keseceğiniz yerin altında üç yaprak çifti kalacak şekilde 5-8 cm kesin.
  • Kestiğiniz yerin alt kısmındaki yaprakları temizleyin ve ucunu köklendirme hormonuna batırın.
  • Kestiğiniz yeri kum, perlit ve torf içeren bir toprak karışımı ile doldurduğunuz saksıya dikin.,
  • Saksıyı şeffaf bir poşetle çok sıkı olmayacak şekilde örtün ve sıcak bir yere koyun.
  • Bitkinin kökleri 3-4 hafta içinde gelişmeye başlamalıdır. Bitki köklenmeye başladıysa poşeti çıkarabilirsiniz.
  • Bitkide yaprakların geliştiğini gördükten sonra bitkiyi daha büyük bir saksıya dikebilirsiniz.

Küpeli Çiçeği Neden Solar?

Küpeli çiçeğinin solmasına neden olan en önemli etkenlerden bir tanesi yanlış sulamadır. Bitki yeteri kadar su alamadığında fotosentez yapamayabilir ve bu nedenle yeşil rengini kaybedebilir. Çok fazla sulandığında ise kökler tıkanabilir ve yapraklar ihtiyacı olan oksijeni alamadığı için bitkide sararma olabilir.

Küpeli çiçeğini doğru bir şekilde sulayıp sulamadığınızı anlamak için toprağı kontrol edebilirsiniz. Toprak çok ıslak geliyorsa sulamayı azaltmalısınız. Toprağın çok kuru olduğunu hissettiğinizde ise bitkinizi sulamalısınız. Küpeli çiçeğine toprağın üst kısmını kuru hissettiğiniz her seferinde aşırı olmayacak şekilde su vermelisiniz.

Küpeli çiçeğinin solmasına ve yapraklarının sararmasına neden olabilen bir diğer etken ise magnezyum eksikliğidir. Özellikle yıllarca aynı saksı içinde bakılan bitkilerde bu sorun görülebilmektedir. Bitkiniz magnezyum eksikliği nedeniyle solduysa epsom tuzunu suda çözdürüp toprağa vererek bitkinizin magnezyum ihtiyacını karşılamasına yardımcı olabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Her Türlü Ev İçin Ucuz İç Tasarım Fikirleri

Küpeli çiçeği bazense ortada hiçbir sorun olmaksızın doğal olarak solabilmektedir. Küpeli çiçeği büyüdükçe en alttaki yapraklar sararıp düşebilir. Bu son derece normal bir durumdur ve bitkinin sağlıklı olduğunu göstermektedir.

Küpeli Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Bitkiniz çiçek açmıyorsa çiçek açmayı teşvik etmek için bitkinizi budayabilirsiniz. Solmuş çiçekleri düzenli olarak çıkararak bitkinin tohum vermesini ve kış dönemine hazırlanmasını sağlayabilirsiniz.

Küpeli çiçeğinin saplarını ve dallarını düzenli olarak parmaklarınızla sıkıştırıp kopararak çok fazla büyümesini engelleyebilir ve daha fazla çiçek vermesine yardımcı olabilirsiniz. Bunun için yaz başlarında yeteri kadar çiçek açmayan bitkide her sapın üst kısmının bir bölümünü bir çift yaprağın üzerinde olacak şekilde sıkıştırıp koparabilirsiniz. Bu sayede bitkinin birkaç hafta içinde daha fazla çiçek üretmesini sağlayabilirsiniz.

Bitkinin çiçek vermesini desteklemek için gübre de kullanabilirsiniz. Bunun için azot oranı düşük, fosfor ve potasyum oranı yüksek bir gübre tercih edebilirsiniz. Azot içeren gübreler, bitkide yaprak biti gibi haşereleri çeken yaprakların üretilmesine neden olabilir. Bu nedenle seyreltilmiş balık gübresi veya deniz yosunu gübresi ile düzenli gübreleme yapabilirsiniz.

Küpeli çiçeğinin çiçek açmasını desteklemek için bazen geçici olarak daha fazla güneş alan bir yere taşınması gerekebilir. Tam gölgede yetişen çiçeklerin günde 2 saat dahi güneş görememeleri halinde büyümeleri yavaşlayabilir. Bu durumda bitkinizi sabahın erken saatlerinde güneş olan bir yere taşıyabilirsiniz.

  • Cam Güzeli Çiçeği Bakım Kılavuzu
  • Fil Kulağı Bakım Kılavuzu
  • Dağ Palmiyesi Bakım Kılavuzu
  • Dua Çiçeği Bakım Kılavuzu
  • Begonya Bakım Kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir