Latin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Latin çiçeği, bakılması en kolay bitkilerden bir tanesidir. Kırmızı, turuncu ve sarı çiçekleri olan bu güzel bitki ilkbaharın başlarında sonbaharın başlarına kadar çiçek açmaya devam eder. Genelde saksıda veya sepette yetiştirilen Latin çiçeğine bahçede de bakmak mümkündür.

Latin çiçeği, bakımı kolay bir bitki olmakla birlikte çiçek açmak için doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar. Düzenli sulama isteyen ve toprağının nemli olmasını seven Latin çiçeği toprak açısından seçici olmadığı için her türlü toprakta yetiştirilebilir.

Latin çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve Latin çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Latin Çiçeği Nedir?

Latin çiçeği, Güney ve Orta Amerika’ya özgü bir bitki olup harika renkli çiçekleriyle ünlüdür. İlkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra ekilen Latin çiçeği hızlı ve kolay büyüyen bir bitkidir. Bakımı kolay olan Latin çiçeğini bahçeniz olmasa dahi balkonunuzda veya pencere kenarında yetiştirebilirsiniz. Sarı, turuncu ve kırmızı renkli çiçekleriyle ortama hoş bir dokunuş katan Latin çiçeğini isterseniz tek başına isterseniz de diğer bitkilerinizle bir arada yetiştirebilirsiniz.

Latin çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Tropaeolum majus

Aile: Turpgiller (Tropaeolaceae)

Türü: Otsu

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 90-180 cm yükseklik

Güneş isteği: Tam

Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Asidik, nötr, alkali

Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz, sonbahar

Çiçek rengi: Kırmızı, turuncu, sarı

Kökeni: Orta Amerika, Güney Amerika

Latin Çiçeği Nasıl Bakılır?

Latin çiçeği, tek yıllık ya da çok yıllık olarak yetiştirilebilen, bakımı kolay bir bitkidir. Genelde tohumla çoğaltılan Latin çiçeğinin tohumları hızlı bir şekilde çimlenir ve kısa bir süre içinde çiçek açmaya başlar. Latin çiçeği ekilip geliştikten sonra bitkinin düzenli sulama dışında çok fazla ihtiyacı olmayacaktır. Solmuş çiçeklerin koparılması genelde gerekli olmasa da olgunlaşmış olanları kopararak salatalara ve tatlıların üzerine ekleyebilirsiniz. Latin çiçeğine gerekli aydınlatmayı, suyu, toprağı ve sıcaklığı sağlayarak bitkinizin sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Hindistan Cevizi Kabuğu ile Neler Yapılır?

İç mekanda ve dış mekanda Latin çiçeği yetiştirmek için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Latin çiçeği, tam güneş alan veya kısmen gölge olan yerlerde yetiştirilmelidir. İç mekanda bakılan Latin çiçeklerinin günde en az 6 ila 8 saat güneş ışığı almaları önemlidir. Bitkinin uzun süre gölgede olması, güneş ışığının olduğu yere doğru büyümesine neden olabilir. Latin çiçeğinin olduğu yer ne kadar fazla güneş alıyorsa bitkinin yaprakları ve çiçekleri o kadar parlak ve canlı olur. Bu nedenle iç mekanda yetiştirilen Latin çiçeklerinizi güneye bakan bir pencere kenarına koyabilirsiniz.

Su ihtiyacı

Latin çiçeği, toprağının sürekli nemli olmasını sever. Ancak toprağın çok ıslak kalmaması için sulamadan önce toprağın nemini parmağınızla ya da nem ölçer cihazla ölçmeniz gerekir. Latin çiçeğini sulamak için en iyi saatler, sabahın erken saatleri veya akşam üstü saatleridir. Bu nedenle bitkinizi bu saatlerde sulamaya ve bitkinin çiçekleri ve yaprakları ana gövdeden uzaklaşmışsa bunları da sulamaya özen göstermelisiniz.

Toprak ihtiyacı

Latin çiçeği, toprak konusunda pek seçici değildir. Toprağın nemli ve iyi drenajlı olması Latin çiçeği için genelde yeterlidir. Latin çiçeği için toprak karışımı hazırlarken kumlu ve tınlı topraklar tercih edebilir ve organik kompost, perlit ve hindistancevizi torfu gibi malzemelerle toprağı zenginleştirebilirsiniz. Latin çiçeği, toprağının ıslak olmasını sevmediği için perlit ve hindistancevizi torfu kullanarak toprağın drenajını arttırabilirsiniz. Topraktaki fazla suyun atılması için saksının altında drenaj delikleri olmasına da dikkat etmelisiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kütükten Neler Yapılır?

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Latin çiçeği, sıcak ve nemli ortamları sever. İç mekanda bakılan Latin çiçekleri için oda sıcaklığının 12-18°C arasında olması yeterli olacaktır. Bitkinin hafif soğuk havalara dayanması mümkün olsa da çok soğuk havalara dayanması mümkün değildir. Latin çiçeği bakarken sıcaklığın yanında ortam neminin yüzde 30 ila 50 arasında olmasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte Latin çiçekleri kuru veya aşırı nemli koşullara da dayanabilir.

Gübre ihtiyacı

Latin çiçeği için iyi bir toprak karışımı hazırladıysanız, bitkinizin gübrelenmeye ihtiyacı olmayabilir. Bitkinizi toprağa ekerken organik kompost ve humus gibi malzemeler kullandığınızda bir daha gübrelemeniz gerekmeyebilir. Bununla birlikte toprağın kalitesi çok düşükse bitkiyi gübreleyebilirsiniz. Ancak bu durumda bitkinin yapraklarını daha fazla büyütürken daha az çiçek açacağını unutmamalısınız.

Latin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bitkinizi budayarak çelikleme ile çoğaltabilirsiniz. Bitkinizi çelikle çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Çeliği dikeceğiniz toprağı saksı karışımı ile doldurun.

  • Latin çiçeğinizden üzerinde en az üç yaprak bulunan bir sap seçin ve 12-15 cm kadar kesin. Kestiğiniz kısmın ucunu köklendirme hormonuna batırın.

  • Toprağın ortasına bir delik açın ve sapın en az 2,5-3 cm’lik kısmını toprağa dikin.

  • Deliği toprakla doldurun ve saksıyı dikkatli bir şekilde sulayın.

  • Saksıdaki suların süzülmesine izin verin ve saksıyı güneş alan bir pencere kenarına yerleştirin.

  • Yaklaşık bir hafta sonra bitkinin köklenip köklenmediğini kontrol edin. Köklenme gerçekleştikten sonra bitkiyi bahçenize veya daha büyük bir saksıya nakledin.

Latin Çiçeği Nasıl Ekilir?

Latin çiçeğini Mart ila Mayıs ayları arasında toprağın ısındığı bir dönemde tohumdan çoğaltabilirsiniz. Latin çiçeğini tohumdan çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Toprağı hafif bir şekilde tırmıklayın ve toprakta yabani otlar olmadığından emin olun.

  • Tohumları ekeceğiniz yeri önden sulayın. Bu sayede tohumların ekildikten sonra topraktan sürüklenmeyeceğinden emin olabilirsiniz.

  • Tohumları toprağın 1,5 cm derinliğine, aralarında 10 cm olarak şekilde ekin.

  • Tohumların üzerini toprakla örtün.

  • Tohumlar çimlendikten sonra filizleri aralarında yaklaşık 30 cm olacak şekilde azaltın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bir İç Mimara Sorulması Gereken 10 Soru

Latin çiçeği tohumlarını bahçe yerine saksıya da ekebilirsiniz. Bu sayede bitkinizin daha erken çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Latin çiçeğini saksıda yetiştirmek için saksıyı güneş alan bir pencere kenarına koymalısınız. Her bir tohum için 9 cm çapında saksılar kullanabilirsiniz.

Latin Çiçeği Nasıl Çiçek Açtırılır?

Bitkiniz çiçek açmıyorsa çiçeklenmeyi teşvik etmek için aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Bitkinizin daha fazla zamana ihtiyacı olabilir. Latin çiçeği genelde ekildikten sonra 4 ila 6 hafta içinde çiçek açar. Bitkiniz henüz çiçek açmıyorsa biraz daha beklemek isteyebilirsiniz.

  • Sıcaklığın artması gerekiyor olabilir. Latin çiçeği, ilkbaharla birlikte sıcaklığın yükselmesiyle çiçek açar. İklimi soğuk olan yerlerde ise çiçeklenme yaz aylarına kadar gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle havalar henüz ısınmadıysa sıcaklığın biraz daha artmasını bekleyebilirsiniz.

  • Budama yanlış yapılmış olabilir. Çiçeklenme için gerekli şartlar oluşmuş olmasına rağmen bitkiniz açmıyorsa budamayı fazla yapmış olabilirsiniz. Ancak budama ile tüm tomurcukları kesmiş olmanız çok mümkün olmasa da hiç tomurcuk kalmadıysa bitkinizin çiçek açması mümkün olmayabilir.

  • Güneş ışığı yetersiz olabilir. Latin çiçeğinin günde en az 6 saat güneş alması gerekir. Gölgede yetişen bitkiler hiç çiçek açmayabilir. Veya çiçekler kısa ömürlü olabilir ve yeterince gelişmeyebilir.

  • Gübrede çok fazla azot olabilir. Latin çiçeği için gübre kullandıysanız, gübredeki azot miktarına dikkat etmelisiniz. Latin çiçeği genelde gübrelenmeye ihtiyaç duymasa da bitkinizi azotu fazla bir gübre ile beslediyseniz, fosforu yüksek bir gübre kullanarak topraktaki besinleri dengeleyebilirsiniz.

  • Afrika Menekşesi Bakım Kılavuzu
  • Cam Güzeli Çiçeği Bakım Kılavuzu
  • Fil Kulağı Bakım Kılavuzu
  • Dağ Palmiyesi Bakım Kılavuzu
  • Dua Çiçeği Bakım Kılavuzu
  • Begonya Bakım Kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir