Lezzetleri dengele, fit kal: Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmenize yardımcı olacak püf noktaları

İyi yaşam hedefleri söz konusu olduğunda hepimiz günlük hayatın yoğun temposuna yetişecek kadar zinde ve güçlü; karşımıza çıkan tüm zorluklara başa çıkabilecek kadar zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı; kendimizi bedenimizde iyi hissedecek kadar sağlıklı ve fit olmak istiyoruz.

Bu isteğimizi gerçekleştirebilmenin yolu, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi alışkanlıkların yanı sıra, bedenimize ve zihnimize ihtiyacı olan yaşam gücünü verebilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçiyor. Her ne kadar beslenme denildiğinde akla önce zorlayıcı diyet programları, detokslar geliyor olsa da; günlük alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük değişikliklerle dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmeniz mümkün.

Dengeli beslenme nedir?

Dengeli beslenme, bedenimizin düzgün çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini doğru miktarlarda ve doğru porsiyonlarda vücuda alınmasıdır. Protein, vitamin, sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve mineraller açısından zengin bir beslenme planı; vücudumuzdaki tüm sistemlerin düzgün çalışabilmesini sağlayarak zinde kalmamıza, bağışıklığımızı güçlendirerek hastalıkları önlemeye, iştah hormonlarının çalışmasını düzenleyerek kilo kontrolüne destek olur.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planının bileşenlerini, her gün yaklaşık 5 porsiyon sebze ve meyve, lif bakımından zengin kaliteli karbonhidratlar, bitkisel ya da hayvansal proteinler, sağlıklı yağlar ve yeterli miktarda su ve sıvı tüketimi olarak sıralayabiliriz. Trans yağlar, işlenmiş gıdalar, ilave şeker ve tuz tüketimini azaltmak da, tercihlerinizi daha sağlıklı hale getirmenize yardımcı olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İdrardan kan gelmesi neden olur?

Günlük rutinlerinizde yapacağınız bazı değişiklikler de, dengeli beslenme alışkanlığı edinmenizi kolaylaştırabilir. İşte beslenme alışkanlarınızı düzenlemenize yardımcı olacak püf noktaları:

1. Haftalık beslenme planı yapın.

Gün boyu en çok zorlandığımız kararlardan biri, belki de ne yiyeceğimizi düşünmek. Özellikle gün boyu yorulan zihnimiz, karar yorgunluğuyla çoğu zaman hazırlanması kolay, işlenmiş ya da yüksek kalorili gıdaları seçmeye yöneliyor. Günlük ya da haftalık yemek planı yapmak, hazırlayacağınız yemekler için ihtiyaç duyduğunuz besinleri buzdolabınızda hazır bulundurmak, karar almanızı ve hatta daha sağlıklı seçimler yapmanızı kolaylaştırabilir.

2. Porsiyon takibi yapın.

Porsiyon takibi yapmak da, dengeli beslenmenin en önemli bileşenlerden biri. Dengeli bir beslenme planında yer alması gereken besinleri ve miktarlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Sebzeler / Tabağın ½’si: Antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve lif bakımından oldukça zengin sebze ve meyveler, yalnızca sağlıklı beslenmenizi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha uzun süre tok kalmanızı da sağlıyor.
  • Tahıllar / Tabağın ¼’ü: Karbonhidrat, vitamin ve lif bakımından zengin tahıllar, bedenin temel enerji kaynakları arasında yer alıyor. Özellikle tam tahıllı besinler, kan şekeri ve insülin hormonunu salgısını dengeleyerek, daha uzun süre tok kalmanıza da yardımcı oluyor.
  • Protein / Tabağın ¼’ü: En güçlü protein kaynakları arasında yer alan kırmızı et, beyaz et, deniz mahsülleri, bakliyatlar ve kuru yemişler, kas, iskelet ve cilt sağlığı için oldukça gerekli. Porsiyon olarak tabağınızın yaklaşık ¼’ünü oluşturması gereken protein kaynaklarını, dilerseniz sağlıklı pişirme yöntemleriyle pişirerek ya da salatalarınıza karıştırarak da tüketebilirsiniz.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaşam gücü enerjisini dengelemek ve düzenlemek için: QiGong Egzersizleri

Güzel haber: Uzun zaman alan çalışmaların sonucunda, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirecek muhteşem formuyla Karaca Fit Serisi ile porsiyon kontrolü yapmak artık çok daha kolay.

Karaca Fit Serisi, geniş ağız yapısı ve tabana doğru daralan özel formu ile yemeklerin ve içeceklerin miktarının çok görünmesini sağlarken, gramajını da düşürüyor. Bu sayede porsiyonların küçüldüğünü fark ettirmeden beslenmenizi dengeliyor. Üstelik servis tabağının ızgara (protein), buğday (karbonhidrat) ve yaprak (salata/sebze) desenli bölmeleriyle de dengeli bir öğünü tek tabakta kolayca hazırlanabiliyor.

Her detayı özel olarak düşünülen Fit Serisinin sakinleştirici mavi rengi, diyetin stresini ortadan kaldırırken, iştahınızı da azaltarak sizi siz fark etmeden dengeye sokacak. İştahı da negatif yönde etkileyen mavi renk, ayrıca kahve ve çay içiminde daha az şekere ihtiyaç duyulmasını sağlıyor. Stoneware malzemeden yapılan, hem sağlıklı hem dayanıklı Fit Serisi’nde yer alan Karaca Fit 3 Parça 1 Kişilik Yemek Takımı, Karaca Fit Beyaz Bol Kase ve Karaca Fit Beyaz 2 Kişilik Çay Seti, tüm bu özellikleriyle diyetiniz için vazgeçilmeziniz olmaya aday.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yeşil mercimekli bulgur pilavı tarifi

3. Yeterli uyku alın.

Kaliteli ve yeterli bir gece uykusu, bedeninizin yenilenmesini sağlamakla kalmıyor; iştahınızın dengelenmesine de yardımcı oluyor. Leptin ve ghrelin isimli açlık hormonlarının salgısı, gece uykusu sırasında dengelenirken; uykusuzluk, gün içinde daha aç hissetmenize, daha sık ve daha çok yemenize neden olarak kalori alımını da artırıyor. Diğer yandan bedenin şekerli, yağlı gıdalara isteği de artıyor. Son olarak, uykusuz kalmak enerji seviyemizi de düşürdüğü için günlük hareket miktarımızı da kısıtlıyor.

4. Daha çok hareket edin.

Gün içinde sık sık hareket etmek ve düzenli egzersiz yapmak; bedeni güçlendirmenin en etkili yollarından biri. Egzersiz yapmak ayrıca, bedeninizle kurduğunuz ilişkiyi güçlendirerek, beslenme alışkanlıklarınızı iyileştirmenize de yardımcı oluyor.

Yakın dönemde yapılan araştırmalar da, düzenli egzersizin beslenme alışkanlıklarını iyileştirdiği konusunda hemfikir. Araştırma sonuçlarına göre, çoğu kişi düzenli egzersiz yapmayı, beslenme alışkanlıklarını değiştirmekten daha kolay buluyor. Ancak düzenli egzersize başladıktan sonra bedeninizde meydana gelen olumlu değişiklikler, sizi yeni sağlıklı kararlar almak için de motive ediyor. Sonuç: Bedeninizin ihtiyaçlarını anlayarak daha iyi beslenmeyle sonuçlanıyor.

Bu yazı Karaca Fit Serisi katkılarıyla hazırlanmıştır. Karaca Fit Serisi ile tanışmak için tıklayın.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir