Mum çiçeği bakım kılavuzu

Mum çiçeği bakımı nasıl olmalı? Ne kadarını biliyorsunuz?

Hoya bitkisi, hoya sarmaşığı olarak da bilinen mum çiçeği, büyüleyici iç mekan bitkileri arasında yer alır. Bu eşsiz bitkiler aslen Güney Hindistan’a özgüdür ve adını Northumberland Dükü’nün bahçıvanı ve Hoya’ya dikkat çeken yetiştirici Thomas Hoym’dan almıştır. Hoya sarmaşığının, bol miktarda dolaylı ışık ve yüksek nem alması koşuluyla evde bakımı son derece kolaydır. Üstelik bunlar, uzun ömürlü bitkilerdir. Nefis kokusu, güzel görünen çiçekleri ve parlak yeşil yapraklarıyla görenleri kendisine hayran bırakan mum çiçeği hakkında merak ettiğiniz her şeyi, aşağıda bulabilirsiniz.

Mum çiçeği özellikleri

Mum çiçeği, en sıcak iklimler hariç tüm iç mekanlarda büyümeye uygun tropikal bir bitkidir. Çiçek açtığında gerçek olamayacak kadar güzel görünür. Bu bitki ayrıca çiçek yetiştirmeye yeni başlayanların iç mekan bitki bakımını öğrenmesi için harika bir başlangıç olabilir. Hoya cinsinde 2.000’den fazla bitki vardır. Bununla birlikte hoya carnosa yani mum çiçeği, evde yetiştirmek için en uygun olan türdür.

Mum çiçeği yıldıza benzer minik, pembe ve beyaz çiçeklerden oluşan salkımlı bir görüntüye sahiptir. Çiçek açtığında parfümlü kokusuyla beraber çiçeklerinin üzerinde bal damlacıkları görünebilir. Bu görünümden dolayı çoğu kişi mum çiçeği neden ağlar, merak edebilir. Mumsu dokusundan dolayı “mum çiçeği” ismiyle anılır. Türüne göre çiçek, boyut, renk farklılıkları gösterebilir. Mum çiçeğinin ince dalları uzadıkça, tıpkı bir sarmaşık gibi, çubuk yardımıyla desteklenerek şekillendirilebilir. Bunun için çubuğun iki ucu karşılıklı olarak saksıya batırılır, dallar buna sarılarak yuvarlak bir biçim verilebilir ya da direkt aşağıya doğru sarkıtılabilir. Bu bitkinin gelişimi çok hızlı olmasa da ışık alan, ılık ortamlarda daha hızlı büyür. Benzer şekilde soğuk havalarda da gelişimi yavaşlar.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Anne-Baba Adayları İçin Çocuk Odası Dekorasyon Rehberi

Mum çiçeği ne işe yarar?

Mum çiçeği bakımı konusunu açıklamadan önce merak edilen bir başka soruyu yanıtlayalım. Mum çiçeği bol yaprakları nedeniyle ortamdaki havayı iyi şekilde temizler. Birçok iç mekan bitkisi gibi yaşam alanlarınıza ferahlık katar. En dikkat çeken özelliği, havayı çok iyi temizlemesi olarak bilinir. Ayrıca harika görüntüsü ile evlerinize hoş bir dekorasyon dokunuşu yapabilir.

Mum çiçeği nasıl yetiştirilir?

Söz konusu mum çiçeği bakımı olduğunda, evde nasıl yetiştirilebileceğini bilmek de önem taşıyor. Mum çiçeği yaprak ya da çeltiğinden köklendirilir. Fidesi uygun bir saksıya ekildiğinde ve dolaylı bol ışık aldığında evde kolayca yetiştirilebilir.

Mum çiçeğinin kökleri çok derine inmediğinden yetişmesi için büyük saksılara ihtiyaç yoktur. Küçük veya orta boy bir saksı yetişmesi ve çiçek açması için ideal ortamı sağlar.

Mum çiçeğini dikmeden önce toprağı hazırlayın. Toprağa torf, perlit ya da solucan gübresi karışımı eklenebilir.

Drenaj deliklerinin açık olduğundan emin olduktan sonra, saksıya taban oluşturacak kadar çakıl taşı dökün.

Ardından saksıyı yarısına kadar toprakla doldurun ve bir miktar su ile ıslatın.

Mum çiçeği fidesini saksıya yerleştirin, toprak ekleyin ve tekrar sulayarak dolaylı olarak bol ışık alan yerine alın.

Mum çiçeği ne zaman açar?

Mum çiçeği bakımı konusunda en fazla merak edilenlerden biri de ne zaman çiçek açacağı. Bu bitkilerin ne zaman çiçek açacağını tahmin etmek zordur, çünkü bitkiler olgunluğa ulaştığında çiçek açar. Peki ne zaman olgunlaşırlar? Bu, tamamen yetiştirme koşullarına bağlı. Ancak genel bir görüşe göre, bitkinizi köke sıkıca bağlı tutmanın (yani normalden daha küçük bir saksıda yetiştirmenin) çiçek açmasını hızlandıracağı yönünde. Hatta çoğu kişi mum çiçeği çiçek açtırma amacıyla bu taktikten yardım alıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Muhteşem ve İşlevsel: Takip Edilmesi Gereken Kadın Gardırop Tasarım Fikirleri!

Özetle mum çiçeği, ilk yılında çiçek verebileceği gibi 2-3 yıl sonra da çiçeklenebilir. Mum çiçeğinin çiçek açması yaşına, yetiştiği ortama ve budanmasına bağlı olarak değişebilir. Kuruyan dalların budanması, yeni çiçek oluşumuna yardımcı olur. Genelde ilkbahar sonu, yaz başında çiçek açması beklense de bu süre aldığı ışığa ve ısıya bağlı olarak yaz sonuna kadar uzayabilir.

Mum çiçeği ne zaman ekilir?

Mum çiçeği sıcak havayı sevdiği için ilkbaharda, havaların ısınmaya başladığı dönemde ekilir. Yine aynı aylarda, saksı ve toprak değişimi yapılabilir. Mum çiçeğini köklendirmek için ise sırasıyla şu adımları izleyebilirsiniz:

Mum çiçeğinden yaprak ya da üzerinde 2-3 yaprak bulunan yaklaşık 10 cm’lik çeltikler kesin. Kesilen yaprak su içinde bekletildiğinde ya da doğrudan toprağa ekildiğinde hızlıca kök verir.

Bardakta köklendirmek için bir bardağa su koyun ve çeltikler köklenene kadar eksildikçe su eklemeye devam ederek bekletin.

Toprakta köklendirmek için ise yine torf ve perlit karışımı yaparak toprağa ekebilirdiniz. Altına delik açılmış plastik bardağa çakıl taşı ile taban hazırlayın. Toprağı koyun ve yaprağı toprağa daldırın. Çeltik ekecekseniz hafif yan olacak şekilde bardağa yerleştirip üzerine toprak ekleyin.

Köklendirmek istediğiniz yaprak ya da çeltiği doğrudan saksıya da dikebilirsiniz. Sadece bu durumda kök gelişimini gözlemlemek zor olabilir.

Mum çiçeği bakımı nasıl olmalı?

Mum çiçeği bakımı konusunda zor bir şey olmasa da bu tropik asma bitkilerin gelişmesi için birkaç gereksinimi vardır. Sulama söz konusu olduğunda, onlara parlak, dolaylı ışık ve hafif bir nem dokunuşu yapın. Köklerin etrafında iyi hava sirkülasyonu sağlayan bir saksı kullanın. Mum çiçeği bakımında başarılı olmak için aşağıdaki ipuçlarından yararlanın:

1. Işık

Mum çiçeği için parlak, dolaylı şekilde ışık alan bir yer seçin. Mumlu yapraklarının sizi aldatmasına izin vermeyin. Sulu bitkiler değiller ve sert öğleden sonra ışığını alamazlar. Düşük ışık koşullarında büyüyebilseler de çiçek açmaları zordur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mutfaklara Canlılık ve Renk Katacak Dekorasyon Fikirleri 

2. Toprak ve saksı değiştirme

Mum çiçeği için iyi hava sirkülasyonu olan saksı toprağı çok önemlidir. Mükemmel bir karışım oluşturmak için torf ve perlit karışımı yapın. Bu bitki, saksısında sıkı veya kalabalık olmayı sever. Sadece her 2-3 yılda bir saksılarının ve topraklarının değiştirilmesi gerekir. Ama ilkbahar ve yaz boyunca gübrelemeyi unutmayın.

3. Sulama

Mum çiçeğiniz ilkbahardan yaza kadar oda sıcaklığındaki suyla düzenli olarak sulayın. Toprağın üst tabakasını iki sulama arasında kurumaya bırakın. Sonbahar ve kış aylarında büyümesi doğal olarak yavaşlar ve fazla su istemez. Bu yüzden soğuk aylarda ona toprağı tamamen kurumayacak kadar su verin. Çok fazla su vermek çiçeklerinin dökülmesine neden olabilir.

4. Nem

Mum çiçeği, nemli koşullarda gelişen tropikal bir bitki. Özellikle kış aylarında, yani iç mekan havasının kuru olma eğiliminde olduğu zamanlarda, nem seviyelerini yükseltmek için bir nemlendirici kullanın. Veya peteklerinize içi su dolu kaplar asarak havanın nemli kalmasını sağlayın.

5. Hava sıcaklığı

Mum çiçeği bakımı için oda sıcaklığını yıl boyunca sıcak tutun, 16°C’nin altına düşürmemeye çalışın. Bu bitkileri soğuk pencere kenarlarından ve soğutma deliklerinden uzak tutmak da en iyisi.

6. Budama

Mum çiçeğini büyümeye başlayacağı ilkbahardan önce budayın. Bunu yaparken sadece kurumuş yaprakları kopardığınızdan emin olun. Uzun dalları asla kesmeyin! Yapraklar ve çiçek salkımları bunlardan gelişir.

Görüldüğü gibi mum çiçeği bakımı, sanıldığından çok daha kolay. Tüm bu bilgilerden yardım alarak siz de bu harika kokulu bitkiyi yaşam alanlarınızda yetiştirebilir, onun büyüleyici enerjisinden yararlanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Orkide bakımının püf noktaları: Evde orkide bakımı nasıl yapılır?

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir