Sağlık için derinlemesine temizlik: İç mekan hava temizliğinin önemi

Huzurlu, sakin ve tertemiz bir ev hepimizin hayali. Özellikle evde daha fazla zaman geçirdiğimiz şu dönemde ev temizliğiyle ilgili konular her zamankinden daha fazla gündemimizde. Ev temizliği için kısıtlı zamanımız olması ve temizliğimizi kendimiz yapıyor olmamız nedeniyle en büyük destekçimiz olan temizlik yardımcıları konusundaki seçimlerimizde de daha etkili ve akılcı çözümlerin arayışındayız.

Derinlemesine temizlik denince akla ilk gelen konulardan biri olmasa da, aslında en dikkat edilmesi gereken konuların başında evimizde soluduğumuz havanın temizliği ve kalitesi geliyor. Evinizi ne kadar iyi temizlerseniz temizleyin evinizin havasında bulunan çok ince, gözle görülmeyen ve sağlığınızı tehdit eden partiküller vücudunuza kolayca girerek hastalık oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Peki, evimizin havası neden kirleniyor ve soluduğumuz havayı temizlemenin güvenilir ve etkili bir yolu var mı?

Evlerimizdeki havayı kirleten şeyler ve olumsuz etkileri

Evlerimizin havasında bulunan kirleticiler, bedenimiz için zararlı partiküllerin vücudumuza alınmasında en önemli rolü üstleniyorlar. Bu kirleticilerden en belirgin olanları; zamanla yüzeylerde biriken tozlar ve halılardaki evcil hayvan tüyleri, nemli ortamlarda oluşan küf birikmesi veya açık pencerelerden evimize giren polenler.

Alerjik reaksiyonları tetikleyebilen bu kirleticilerden en tehlikelileri; mobilyalarımızdan, halılarımızdan, evimizdeki temizlik ürünlerinden ve diğer birçok kaynaktan yayılan Uçucu Organik Bileşikler (VOC) ve diğer gazlar gibi gözümüzle göremediklerimiz. Yeni mobilyalardan çıkan gazlar, temizlik malzemeleri, deodorantlar, kokulu mumlar ve pişirme gazları en yaygın iç mekan hava kirleticilerinden birkaçı. Tabii penceremizi veya kapımızı açtığımızda evimize aldığımız egzoz dumanı da unutulmamalı.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evinizde keyifli bir kütüphane oluşturmak için ilham verici fikirler

Evcil hayvan tükürüğü, idrar ve kepek içinde bulunan partiküller de toz şeklinde ortama dağılabilen bir yapıda olduğundan dolayı sağlığınız için tehdit oluşturabilir. Üstelik sadece sevimli dostunuzdan değil, kendi hapşırığınızdan havaya yayılan binlerce küçük partikül ve nem de problem yaratabilecek ortamlar. Nasıl mı?

03/04/20_TR_TP04BacteriaVirusGeneric30sec_mp4


Watch this video on YouTube

Evlerdeki gözle görülmeyen ve soluduğumuz havanın kalitesini olumsuz etkileyen ultra ince partiküller, halılarda, mobilyalarda, koltuklarda ve evcil hayvanların üstünde bulunabiliyor. Bu nedenle ev içerisinde yürümek, koltuğa oturmak, evcil hayvanınızla oynamak gibi en küçük hareketleriniz bile 30 dakika boyunca havada kalabilen toz akarlarının ve dışkı parçalarının havaya karışmasına neden olabiliyor. Havada asılı kalan bu partiküller kolayca solunarak sağlığınız için son derece tehlikeli olabilen durumların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabiliyor.

İç mekanlarda hava temizliğini sağlamanın yolları

Evdeki hava kirliliğini önlemenin ve sağlığınızı korumanın ilk adımı hava kirliliğine neden olan küçük partiküllerden kurtulmak. Bunun yoluysa soluduğunuz havada bulunan maddelerin yoğunluğunu ve türünü sürekli olarak kontrol etmekten ve havanızı temizlemekten geçiyor.

Bir insan saçının çapının yaklaşık 50 mikron olduğunu göz önüne alırsak evde soluduğumuz havada bulunan, toz akarı, küf sporları ve diğer mikro partiküllerin büyüklüğü genellikle 0.5 ile 5 mikron arasında. Ev içi hava kalitesini düşüren bu ultra ince partikülleri temizleyebilmenin en güvenli ve etkili yolu gelişmiş teknolojiler yardımıyla üretilmiş filtrelere sahip hava temizleyicilerden destek almak. 

Öncü Dyson teknolojisi, havada uçuşan ince toz gibi küçük partikülleri yakalar ve hapseder

Dyson mikrobiyoloji laboratuvarında mühendisler, mikroskobik partiküllerin nasıl çoğalıp evlerinize yayıldığını araştırıyor ve bu araştırmalar sonucunda bu partikülleri yakalayan daha iyi makineler tasarlamaları konusunda yardımcı oluyor. 

14/05/20_TR_Microbiology16x993sc.mp4


Watch this video on YouTube

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Akıllı Harcamalar: 1BHK İç Tasarım Maliyetleri Deşifre Edildi

Dyson hava temizleyiciler, bulunduğu ortamın hava kalitesini sürekli izleyerek zararlı gazları ve partikülleri otomatik olarak algılayıp raporlama özelliğine sahip. Havada bulunan maddeleri izlemek için üç akıllı sensöre sahip olan Dyson Pure Cool™ hava temizleyici fan, benzersiz bir algoritma kullanarak, gerçek zamanlı iç hava kalitesi raporları sağlamak için ortamın havasıyla ilgili topladığı tüm verileri ileri bir teknoloji kullanarak işler.

Depolama fikirleri ve Örnekleri 79

Dyson Pure Cool™ hava temizleyici fan, aktif karbon ve HEPA filtreleriyle havada uçuşan mikroskobik parçacıkları bile yakalayabilecek bir filtreleme sistemine sahip. Tamamen yalıtımlı olan bu filtreleme sistemi, aktif bir karbon filtresi ve bir cam HEPA filtresini birleştirir.

200 kez katlanmış 9 metrelik borosilikat mikrofiberden yapılmış olan, tamamen kapalı cam HEPA filtresi, havayı kirleten 0.1 mikron kadar küçük partiküllerin bile % 99.95’ini temizler.1  Yoğun bir karbon kristal tabakası kullanılarak tasarlanan ve daha gözenekli hale getirmek için oksijenle işlemden geçirilen aktif karbon filtresi ise, karbonun yüzey alanını artırarak, formaldehit, benzen ve NO2 gibi gazları tutmaya yardımcı olur. 

Arıtıcılar ve ısıtıcıların odaya hava yaymaması bazı alanların kirli kalmasına neden olabilir. Dyson hava temizleyici fanlar Air Multiplier™ teknolojisi 2  ile temizlenmiş havayı odanın her köşesine dağıttığı için temizlenmiş ve tazelenmiş hava evin her yerine ulaşabilir. 

Depolama fikirleri ve Örnekleri 68
<em>tamamen kapalı hepa filtresi havayı kirleten 0 1 mikron kadar küçük partiküllerin bile 99 95ini temizler <em>

Eviniz için temizlik önerileri

Evde gerekli temizliği sağlamanın en önemli adımlarından biri solunan havanın kalitesini koruyabilmek olsa da, kirleticiler sadece havada değil evin tüm yüzeylerinde bulunabiliyorlar. Ayrıca farklı yüzeylerde bulunan mikro partiküller hareket etmemizle birlikte havaya yayılarak vücudumuza girebiliyorlar. Bu nedenle dezenfektan özellikli temizlik malzemeleriyle tüm yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi, gözle görülemeyecek boyuttaki, hastalık yapan zararlı organizmalardan kurtulmak için oldukça önemli. 

  • Evinizin zemini tozların birikmeye başladığını fark ettiğiniz anda; özellikle kıyıda köşede kalan ve çok dikkat çekmeyen, ancak çok toz birikimi olan alanları haftada en az bir kez temizleyin.
  • Dışarı çıktıktan sonra eve ayakkabılarınızla girmemeye dikkat edin. Hayvan dışkılarından çöplerde üreyen küf ve mantarlara pek çok zararlı organizmanın evinize taşınmasına neden olabilecek ayakkabılarınızı eve almadan önce dezenfekte etmeye çalışın. 
  • Nem, kirleticilerin üremesi ve çoğalması için en uygun ortamlardan biridir. Bu nedenle yer silme ve toz alma işlemlerinden sonra sildiğiniz yüzeyleri kuru bir bezle kurulamayı, banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanları haftada en az bir kez dezenfekte edecek şekilde temizlemeyi unutmayın.  
  • Mum, ocakta ve fırında pişirilen yemekler, tütsü gibi şeyler havaya yaydıkları gazlar nedeniyle hava kalitenizin düşmesine sebep olur ve havayı tazelemek için camları açarak evi havalandırmaya çalışmak her zaman istediğiniz sonucu almanızı sağlamaz. Özellikle şehir merkezlerinde görülen egzos gazı, hava kirliliği gibi hava kalitesini olumsuz etkileyen durumlar çoğu zaman dışarıdaki havanın evinizdeki havadan daha kalitesiz olması anlamına geliyor. Bu nedenle hava kalitesinden ve temizliğinden emin olmadığınız bir yerde yaşıyorsanız, mutlaka HEPA filtreli bir hava temizleyici edinmeye çalışın.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evlerde renk zamanı: İç mekanlarınızın havasını değiştirebilecek alternatif boya renkleri

 

Bu içerik Dyson katkılarıyla hazırlanmıştır. 

1.Bağımsız laboratuvar (IBR US) tarafından EN1822 standartlarına göre 0.1 µm’de (DEHS) laboratuvar şartları altında test edilmiştir.

2. Standart arıtma ve ısıtma performansı testleri sırasıyla AHAM AC1-2015 ve IEC 60675’dir. Dyson 81m3‘lük odadaki arıtma alanını, filtreleme verimliliği (EN1822), hava yansıtmasını (DTM801) ve arındırma kapsamını çoklu sensörler (TM-003711) ve ısıtma performansını 35m3’lük odada çoklu sensörler (DTM 961) ile birlikte ölçerek bunun ötesine geçer.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir