Tesbih Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tesbih çiçeği, her eve ayrı bir hava katabilecek bir sukulenttir. Hızlıca büyüyen ve kolayca çoğaltılabilen tesbih çiçeğine hem iç mekanda hem de dış mekanda bakmanız mümkündür. Sıcak ve kuru ortamları seven tesbih çiçeğinin saksıda bakılması, bitkinin istendiğinde dışarıda istendiğinde içeride bakılması açısından avantaj sağlamaktadır.

Tesbih çiçeğine bahçenizde saksıda değil de toprakta bakmak istiyorsanız, bitkinizi dikeceğiniz yeri iyi seçmeniz gerekir. Tesbih çiçeği, güneş ışığını seven bir bitki olsa da bitkinizin öğleden sonra sıcaktan korunabileceği gölge bir yerde olması, bitkinin zarar görmemesi açısından önemlidir.

Tesbih çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve tesbih çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tesbih Çiçeği Nedir?

Tesbih çiçeği, bezelye şeklinde küçük yapraklara sahip bir bitkidir. Sağlam bir gövdesi bulunan ve yılda yaklaşık 15-45 cm büyüme hızına sahip olan tesbih çiçeği çoğaltıldığı takdirde uzun yaşayabilmektedir. Doğal ortamı olan Doğu Afrika olan tesbih çiçeğini yılın istediğiniz zamanı ekmeniz mümkün olsa da en fazla başarı sıcak yaz aylarında elde edilmektedir. Bezelye şeklindeki yapraklarının yanı sıra hoş kokulu beyaz çiçeklere sahip olan tesbih çiçeği iç mekanda bakılabilen bir bitki olsa da iç mekanda çiçeklenme mümkün olmayabilir. Hem insanlar hem de evcil hayvanlar için zehirli olan tesbih çiçeğini hem iç mekanda hem de dış mekanda yetiştireceğiniz yeri iyi seçmeniz önemlidir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  9 Değerli Bir Yatırım İçin Tasarımcı Onaylı Makyaj Masası Fikirleri

Tesbih çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Curio rowleyanus

Aile: Papatyagiller (Asteraceae)

Türü: Sukulent

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-60 cm yükseklik, 30-60 cm genişlik

Güneş isteği: Tam, kısmi

Toprak isteği: Kumlu, drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Nötr ila asidik

Çiçeklenme dönemi: Yaz

Çiçek rengi: Beyaz

Kökeni: Afrika

Toksisite: İnsanlar ve evcil hayvanlar için zehirlidir

Tesbih Çiçeği Nasıl Bakılır?

Tesbih çiçeği, yetiştirme koşulları konusunda seçici değildir. Yeterli ışık ve gübre verildiğinde güçlü bir büyüme gösteren tesbih çiçeği genelde beş yıl ömre sahiptir. Bununla birlikte tesbih çiçeğini elinizdeki bitkiden çelikle çoğaltarak uzun süre boyunca tesbih çiçeği bakabilirsiniz. Genelde hastalık sorunu olmayan ve fazla bakım gerektirmeyen tesbih çiçeğine bol miktarda güneş ışığı sağlamanız yeterli olacaktır.

İç mekanda ve dış mekanda tesbih çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Hem iç mekanda hem de dış mekanda bakılan tesbih çiçeklerinin günde en az 6 ila 8 saat dolaylı güneş ışığı alması gerekir. Bununla birlikte dış mekanda bakılan çiçeklere özellikle öğleden sonra gölge sağlamak önemlidir. İç mekanda bakılan çiçekler ise doğuya bakan bir pencere kenarına konularak yeteri kadar güneş ışığı almaları sağlanmalıdır. Ancak bitkinizi yaklaşık 15-20 cm uzağa yerleştirmeye dikkat etmelisiniz. Havanın serin olduğu aylarda bitkinizi daha aydınlık bir yere taşımayı düşünebilirsiniz.

Su ihtiyacı

Tesbih çiçeği, aşırı sulamaya karşı hassas bir bitki olduğu için sulama konusunda dikkatli olmanız gerekir. Bitkinizi genel olarak iki haftada bir sulamanız yeterli olacaktır. Bitkinizi fazla sulamadığınızdan emin olmak için toprağın üzerindeki birkaç santimetrelik kısmın kurumasını beklemelisiniz. Bitkinizi kış aylarında ayda bir olmak üzere daha seyrek bir şekilde sulayabilirsiniz. Tesbih çiçeği genelde iç mekanda yetiştirilen bir bitki olmakla birlikte dış mekanda da yağış sıklığına göre sulamayı ayarlayarak bitkinize bakabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Dünya değişiyor: Yeni düzen günlük alışkanlıklarımızı nasıl değiştirecek, geleceği nasıl etkileyecek?

Toprak ihtiyacı

Tesbih çiçeği tüm sukulentler gibi drenajı iyi toprağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle bitkinizi mutlu etmenizin en önemli yolu, drenajı iyi bir toprak hazırlamaktır. Toprağın drenajının yanı sıra saksının toprak veya seramik saksı seçmeniz de fazla suyun atılmasına yardımcı olacaktır.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Tesbih çiçeği, ilkbahardan sonbahara kadar  21°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda gelişir ve 10-15°C’nin üzerindeki kış sıcaklıklarını sever. Düşük nemli ortamları seven tesbih çiçeğinizi evde mutfak veya banyo gibi nemli yerlerde yetiştirmemeniz gerekir.

Gübre ihtiyacı

Tesbih çiçeğini büyüme dönemi boyunca iki haftada bir yarı yarıya seyrelttiğiniz dengeli bir sıvı gübre ile veya suda çözünebilir gübre ile besleyebilirsiniz. Bitkinizi kış döneminde ise altı haftada bir beslemeniz yeterli olacaktır.

İlginizi çekebilir: Tillandsia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tesbih Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Tesbih çiçeğini çelikle kolayca çoğaltabilirsiniz. Bunun için bitkinizin gövdesinden parçalar kesmeli ve bunları ilkbahar ve yaz aylarında veya sonbaharın başında dikmelisiniz. Yeni bitkinin kök salması 3-4 haftayı bulabilir. Tesbih çiçeğini tohumla çoğaltmak da mümkün olmakla birlikte çelikle çoğaltmak çok daha kolay olmaktadır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tül Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tesbih çiçeğini çelikle çoğaltmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Bitkiyi kesmek için budama makası kullanın. Yeni bitkiyi dikmek için 10-15 cm’lik bir saksı alın ve içine sukulent toprağı koyun.
  • Bitkide yaprak düğümünün hemen altında olacak şekilde 10-12 cm’lik bir parça kesin. Kesimdeki son iki yaprağı kesin. Dikimden önce kestiğiniz ucun ve yaprakların kuruması için birkaç gün bekleyin.
  • Saksıyı toprakla doldurun. Ortaya, kestiğiniz bitkileri dikeceğiniz bir delik açın.
  • Kestiğiniz bitkileri en az 2,5 cm derinliğindeki deliğe yerleştirin. Tüm yaprakların toprağın üzerinde olmasına dikkat edin. Toprağı sulamadan önce birkaç gün bekleyin.
  • Bitkiye içeride bakacaksanız saksıyı aydınlık bir yere yerleştirin. Ancak açık havada bitkinin daha iyi gelişeceğini unutmayın. Toprak kuruduğunda sulamayı ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir: Şeflera Çiçeği Bakımı

Tesbih Çiçeği Nasıl Ekilir?

Tesbih çiçeğini tohumdan büyütmenin zor olmasının nedeni, öncesinde çiçeklerin tozlaşmasının gerekmesindendir. Bu nedenle elinizdeki tohumları ekene ve sonrasında bekleyene kadar bunların canlı olup olmadığını anlamanız mümkün olmayacaktır.

Tohumları ekmek için sukulent toprağı tercih etmeli ve ekimden sonra toprağın kurumasına izin vermemelisiniz. Toprağın nemini korumak için saksının etrafına şeffaf bir poşet geçirebilirsiniz.

Tohumları ektikten sonra çimlenme süresi birkaç hafta ila birkaç ay sürebilir. Tohumları ilkbahar veya yaz aylarında ekmeniz, çimlenmenin daha hızlı olmasına yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir:

  • Kedi Tırnağı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
  • Diken Çiçeği Bakım Kılavuzu
  • Cam Güzeli Çiçeği Bakım Kılavuzu
  • Dağ Palmiyesi Bakım Kılavuzu
  • Begonya Bakım Kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir