Tıbbi ve aromatik bitki fidesi bulamayan kadın girişimci kendi işletmesini kurdu

Düzce Üniversitesinde Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş tarafından 2018 yılında yürütülen projede ihtiyaç duyduğu tıbbi ve aromatik bitki fidelerini bulamayan Gülnur Erol, devletten arazi kiralayarak kendi fidelerini üretmeye başladı. Yıllardır ziraat mühendisi olarak çalışan Erol, proje kapsamında çiftçilere tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine eğitim verirken istediği fidelere ulaşamayınca “Artemisia” adını verdiği işletmesini hayata geçirdi.

Uzun yıllar boyunca kendi mesleğiyle ilgili çeşitli firmalarda çalışan ve bir süredir kendi işini kurmak isteyen Erol, bu fikrini danışmanlık yaptığı proje kapsamında ihtiyaç duyduğu bitki fidelerini bulamayınca hayata geçirme fırsatı buldu. Projenin sonlanmasıyla birlikte Yalova’ya dönen Erol, devletten arazi kiralayarak tıbbi ve aromatik bitki fideleri üretmek için harekete geçti.

Liseden beri bitkilerle iç içe olan ve yıllardır iç ve dış mekan bitkileri ile peyzaj alanlarında çalışan Erol, son olarak tıbbi ve aromatik bitkiler alanında çalışmaya başladı. Artemisia’yı 2019 yılında kuran ve ürettiği bitki fidelerini hem bahçesinde hem de artemisia.com.tr’de satışa sunan Erol, bir yandan da verdiği eğitimlere devam ediyor. Bir devlet okulunda özel çocuklarla tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği projesi yürüten Erol, aynı zamanda bitki yetiştiriciliği ile ilgili yüz yüze ve online eğitimler veriyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Mekanınızı Anında Yükseltecek 7 Balkon Aydınlatma Fikri

Tıbbi ve aromatik bitki fidelerini hiçbir kimyasal kullanmadan üretmeyi hedefleyerek işletmesini kuran Erol, Artemisia ismini koyarken kadın girişimci yönünü vurgulamak için Yunan mitolojisinden ilham aldığını söylüyor. Erol’un işletmesinin ismi, mitolojide doğa tanrıçası olan Artemis ve en sevdiği bitkilerden biri olan pelin otunun Latincesi olan artemisiadan gelmiş oluyor.

Erol, yetiştirdiği bitki fidelerini hastalıklardan ve zararlılardan korumak için tıbbi ve aromatik bitkilerden hazırladığı bitki çaylarını kullanıyor. Bitkilerin ihtiyaç duydukları gübre ve destek için fide atıklarını ve mutfağındaki atıkları kompost yaparak kullanan Erol, fidelerden damıttığı suları ise böcekleri kaçırmak için kullanıyor. Bu sayede bitkilerini kimyasal kullanmadan yetiştiren ve koruyan Erol, gelecek yıllarda işletmesini büyütüp yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı hedefleyerek doğaya daha fazla katkı sağlamak istiyor.

Ada çayı, kara mürver, lavanta, altın otu, melisa ve ıtır dahil olmak üzere 40’ın üzerinde tıbbi ve aromatik bitki çeşidinin üretimini yapan Erol, yetiştirdiği fideleri artemisia.com.tr adresinden Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyor. Erol’un internet sitesi, bitki fidelerinin yanı sıra çay, sirke, tütsü, buhurdanlık, saksı ve hediyelik eşyalar gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip. Bu sayede ihtiyacınız olan tüm ürünleri özenle hazırlanmış olduklarından emin olarak birlikte tek bir adresten satın almanız mümkün oluyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Antep Fıstığı Kabuklarıyla Neler Yapılır?

Erol, 2019 yılından beri Yalova’daki 14 dekarlık arazisinde üretim yapmakla birlikte yakın zamanda bu araziye bir de sera kurmayı hedefliyor. Kiraladığı arazide önümüzdeki 10 yıl boyunca istediği gibi üretim yapacak olan Erol, işletmesinde çalışan personel sayısını arttırarak yıllık 3 milyon bitki fidesi üretmek istiyor.

Ülkemizde kadın fideci sayısının az olduğunu düşünen Erol’un tek üretimi kendi işletmesiyle de sınırlı değil. Geçtiğimiz yıl diğer kadın çiftçilerle birlikte Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kuran Erol, kooperatif kapsamında da faaliyet gösteriyor. Kooperatifte coğrafi işaret tescilli organik Yalova aronyası üreten kadınlar, aronyanın Türk damak tadına daha uygun hale gelmesi için ürünü çeşitli formlarda üreterek satışa sunuyor. Aronyayı taze olarak satmanın yanı sıra suyunu sıkan, sirkesini yapan ve çayını üreterek satışını gerçekleştiren kadınlar, ilerleyen zamanlarda aronya dahil olmak üzere ürettikleri tüm tıbbi ve aromatik ürünleri yurt dışına da satmayı hedefliyor.

İlginizi çekebilir: Güneş ışığı almayan alanlarda yetişebilen iç mekan bitkileri

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir