Tillandsia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Hava bitkilerinden bir tanesi olan Tillandsia çiçeği, büyümek için toprağa ihtiyaç duymayan, az bakım gerektiren ve evde her yerde bakılabilen bir bitkidir. Hava bitkileri, hayatta kalmak için toprağa ihtiyaç duymayıp ağaç gibi bitkilerin üzerinde büyüyebilmekte ve besinleri topraktan almak yerine havadan ve sudan almaktadır.

Bitki bakımında tecrübeli olmayan kişilerin sıklıkla tercih ettiği tillandsia çiçeği, doğası gereği tropikal bir bitki olsa da dayanıklı yapısı sayesinde ideal olmayan şartlarda da büyüyebilir. Diğer tropikal bitkilere göre daha az güneş ışığına ihtiyaç duyacak şekilde gelişmiş olan tillandsia çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır.

Tillandsia çiçeği hakkında merak ettiklerinizi ve tillandsia çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tillandsia Çiçeği Nasıl Bakılır?

Tillandsia çiçeği, doğal ortamları dışında iç mekanlara kolayca uyum sağlayabilen bir bitkidir. Tillandsia bakımında önemli birkaç noktaya dikkat ederek bitkinizin tıpkı doğal ortamındaki gibi canlı ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

İç mekanda ve dış mekanda tillandsia çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Dolaylı güneş ışığı, tillandsia çiçeği için idealdir. Bitkinin normalde yağmur ormanlarında yetiştiği düşünüldüğünde bitkinizi aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirmeniz gerekir. Güneş ışığının çok fazla ve doğrudan olması, bitkinin yanmasına neden olarak gelişimini engelleyebilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bu Zarif Ahşap Fayans Tasarımları ile Ayaklarınız yere bassın

İç mekanda tillandsia çiçeği bakımı için doğuya bakan pencere kenarlarını tercih edebilirsiniz. Bitkinin daha gölgeli yerlerde yetişmesi de mümkün olsa da doğuya bakan bir pencere kenarı tercih ederek bitkinizi güneş ışığının en sıcak olduğu saatlerden koruyabilirsiniz.

Tillandsia çiçeğini yapay ışıklandırma altında yetiştirmek de mümkündür. Bunun için bitki floresanları tercih edebilir ve ışık kaynağını bitkinizden 15 ila 90 cm uzağa yerleştirebilirsiniz. Yapay ışık altında bitkiniz günde ortalama 12 saat ışığa ihtiyaç duyacaktır.

Su ihtiyacı

Ev bitkileri söz konusu olduğunda su ihtiyacını belirlemek oldukça önemli bir konudur. Tillandsia çiçeğinin su tüketimi diğer bitkilerden farklı olsa da bitkinin sulanmaması, gelişimini engelleyebileceği gibi ölmesine de neden olabilir.

Tillandsia çiçeğinin kökleri yoktur ve taban kısmından uzanan narin dallar, üzerinde büyüdükleri yüzeye tutunmak için vardır. Bu nedenle bitki, suyu kök sistemi ile emmek yerine içtiği için ortamın nemli olması ve bitkinin düzenli olarak sulanması gerekir.

Tillandsia çiçeğinizi çeşidine bağlı olarak haftada bir ila iki haftada bir olacak şekilde sulayabilirsiniz. Bitkinizin susadığını, yapraklarının buruşuk ve kıvrılmış olmasından anlayabilirsiniz. Bitkinizi sulamak için tutunduğu yerden nazikçe çıkarabilir ve bir kase suya yerleştirebilirsiniz. Yarım saat suda beklettiğiniz bitkiyi süzülmesi için bir havlunun üzerine koyabilir ve sonrasında normalde durduğu yere götürebilirsiniz.

Toprak ihtiyacı

Tillandsia çiçeğinin toprağa ihtiyacı yoktur. Toprağa dikilen bitkiler kötü bir gelişim gösterir ve ihtiyaç duydukları alana sahip olamaz. Bitkinizi, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak farklı yerlerde yetiştirebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yaz dönemi için pratik temizlik önerileri

Tillandsia çiçeğinin en çok cam fanus veya cam vazo içinde yetiştirildiği söylenebilir. Cam fanus içine koyduğunuz bitkinizi duvara veya tavana asarak evinizin dekorasyonunda farklılık yaratabilirsiniz. Ancak cam fanusta hava sirkülasyonu kısıtlanacağı için fanusun boyutunu doğru bir şekilde seçmeniz gerekir. Fanusun, hava sirkülasyonu sağlayacak kadar büyük olduğundan ve bitkinizi suladıktan sonra tekrar fanusa koymadan önce iyice kuruduğundan emin olun.

Tillandsia çiçeğini cam fanus kullanmadan evde farklı yerlere yerleştirmek de mümkündür. Bitkinizi ahşap mobilyalar veya kütük üzerine yerleştirebilirsiniz. Ancak bitkiyi tuttururken yapıştırıcı gibi bitkinin çıkartılmasını imkansız hale getiren malzemeler tercih etmemelisiniz.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

İç mekanda bakılan çoğu bitkide olduğu gibi tillandsia çiçeğinin de sıcaklık ve nem ihtiyacına dikkat etmek gerekir. Tillandsia çiçeğinin kurumaması için ortamın sıcak ve nemli olması önemlidir. Normal ev sıcaklığı tillandsia çiçeği için ideal olmakla birlikte bitkinin soğuk hava akımına veya çok yüksek sıcaklıklara maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.

Nemi seven tillandsia çiçeğini ısıtıcının veya klimanın yakınına yerleştirmekten kaçınmalısınız. Hatta bitkinin nem ihtiyacını karşılamasına yardımcı olmak için bitkinize banyo ve mutfak gibi nemli yerlerde bakmayı deneyebilir veya hava nemlendirici cihaz kullanabilirsiniz.

Tillandsia Nasıl Çiçek Açar?

Çiçeklenme dönemi, tillandsia çiçeğinin üreme döngüsünün başlangıcıdır. Vahşi doğada bu bitki güveler, yarasalar ve sinek kuşları tarafından tozlanır. Tozlaşma sonrası oluşan çiçeklerden tohumlar düşerek yeni bitkilerin yetişmesine yardımcı olmaktadır. Ancak ev ortamında bu şekilde bir tozlaşma gerçekleşmemekte ve süreç farklı şekilde ilerlemektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  2024’ün Mobilya Düğün Paketi Trendleri

Evde bakılan tillandsialar çiçeklenme dönemi geldiğinde iki ila sekiz adet yavru üretir. Çiçeklenme, bitkinin çeşidine bağlı olarak aylarca sürebileceği gibi birkaç gün de sürebilir. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra ana bitki kuruyacak ve ölecektir.

Her tillandsia çiçeği hayatında yalnızca bir çiçeklenme dönemine sahiptir. Ancak bu dönemde oluşan yavrular yeni çiçekler açmaktadır. Bu nedenle ana bitkiniz yavru ürettiğinde bunları kullanarak bitkinizi çoğaltabilirsiniz.

Tillandsia Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Tillandsia çiçeğini, yavrular yetişkin hale geldiğinde (ana bitkinin üçte biri ila yarısı kadar olduğunda) ve ana bitki solmakta olduğunda çoğaltabilirsiniz. Bunun için yavruları ana bitkinin tabanından döndürerek ayırabilirsiniz. Bu yöntem işe yaramazsa keskin bir bıçak yardımıyla yavruyu tabandan ayırabilirsiniz.

Yavruları ana bitkiden ayırmak yerine daha büyük bir bitki oluşturacakları şekilde kümelenmelerine de izin verebilirsiniz. Bu durumda ana bitkiyi solduğunda çıkarmalı ve bunu bitkiyi nazik bir şekilde çekerek yapmalısınız.

İster yavruları ayırmayı isterseniz de kümelenmelerine izin vermeyi seçin, ana bitkinin öldüğünden emin olana kadar bitkiyi çıkarmadığınızdan emin olun. Aksi halde henüz tam olarak büyümemiş yavrular zarar görebileceği gibi ana bitkinin üreteceği yavru sayısında azalma meydana gelebilir.

İlginizi çekebilir: 

  • Kahve Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
  • Latin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
  • Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?
  • Hosta Çiçeği Bakımı
  • Gardenya Çiçeği Bakım Kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir