Yatak temizliği konusunda muhtemelen yaptığınız 6 hata

Bahar temizliği zamanı geldiğinde muhtemelen evinizin her köşesini dip bucak temizliyor olabilirsiniz. Peki ya yataklarınız; onlara da gereken özeni gösterdiğinizi ve gerçekten gerektiği gibi temizlediğinizi düşünüyor musunuz? Söz konusu bahar temizliği olduğunda, yatağınız için çarşaflarınızı değiştirmekten çok daha fazlasını yapmalısınız. Temiz nevresimler bizlere benzersiz bir ferahlık hissi sağlasa da hijyen açısından yeterli olmayabilirler. Çünkü yataklarımız toz akarları, ölü deri parçacıkları, kir vb. kalıntılar barındırabilir. Tüm bunlar -özellikle de alerjiniz varsa veya evcil hayvana sahipseniz- yatağınızın düzenli olarak temizlenmesi gerektiği anlamına gelir.

Neyse ki yatak temizliği konusunda, yatak başlığını dezenfekte etmekten yatağı temizlemeye kadar, başlamak için ihtiyacınız olan tüm tüyolar; daha da önemli kaçınmanız gereken hatalar yazımızda! Bu yıl bahar temizliği adına buzdolabınızı temizlemiş, gardırobunuzu elden geçirmiş ve halınızın her santimetresini süpürmüş olabilirsiniz. Öyleyse bir sonraki adım yatağınız olsun. Temiz bir yatak, daha iyi iyi uyumanıza yardımcı olabileceğinden aşağıdaki püf noktaları kesinlikle dinlenmenize yardımcı olacak.

İçindekiler

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evde Yapabileceğiniz Festival Dekorasyon Fikirleri

Hata 1: Yorganınızı sadece yılda bir kez yıkıyorsunuz…

İşte yorgan temizliği konusunda yapılan yaygın bir hata! Boyut ve ağırlığı sebebiyle yorganınızı sık yıkamak sizin için bir parça zorlayıcı olabilir. Kabarık ve hacimli yorganlarla uyumak son derece konforlu olsa da yorganlar her zaman çamaşır makinesinde yıkanmak için uygun ürünler değiller. Yine de bu durum sizi, onu temizlemekten alıkoymamalı. Yorganınızı da tıpkı nevresimleriniz gibi sık aralıklarla yıkamanız kumaşta biriken tüm kiri temizler. Yorganınızın makineden fazla köpüklü çıkmasını önlemek için normalden biraz daha az deterjan eklemeyi unutmayın.

Hata 2: Çarşaflarınızı çok yüksek ısıda kurutuyorsunuz…

Kimse ıslak ve nemli bir çarşaf üzerinde uyumak istemez. Her ne kadar çarşafınızın kuru olduğundan emin olmak isteseniz de kurutma makinenizi düşük bir ısı ayarında tutun. Bunu yapmak hem kumaşın çekmesini hem de çok çabuk yıpranmasını önleyecektir. Ayrıca, fazla kırışmaması için de kurutma işlemi biter bitmez makineden çıkarmalısınız.

Hata 3: Yeni bir yastık kılıfının temiz bir yastıkla eş değer olduğunu düşünüyorsunuz…

Üzerinde bir yastık kılıfı takılıyken bile yastığınız, üzerinde çok sayıda toz akarı, ölü deri hücreleri ve kepek tutabilir. Bir süre sonra, tüm bu kalıntılar alerjinizi daha da kötüleştirebilir; hatta yastığınızı ağırlaştırabilir. Bu nedenle yastıklarınızı altı ayda bir yıkamayı hedefleyin, özellikle de renklerinin değiştiğini gözlemlerseniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kütükten Neler Yapılır?

Yastık temizliği konusunda yapılması gereken ilk şey, varsa kılıfı çıkarmak, ardından yastıkları doğrudan çamaşır makinesine atmak. İdeal temizlik için makinenizin kapasitesine bağlı olarak bir seferde iki yastık ekleyin. Eğer yastıklarınızın makinede yıkanıp yıkanamayacaklarından emin değilseniz kullanma talimatlarına bakın. Yıkama işlemi bittikten sonra, yastıklarınızı havayla veya kurutucunun ısısız bir ayarında kurutun.

Hata 4: Yatağınızı süpürmüyorsunuz…

Bir düşünün… Yaşamımızın yaklaşık 1/3’ünü yatakta geçiriyoruz. Dolayısıyla yatağımızın temizliği sandığımızdan çok daha önemli. Yatağınızı çamaşır makinesine atamayacağınız için (atabilseydik harika olurdu) karbonat en iyi arkadaşınız olacak. İsterseniz hoş bir koku için bazı esansiyel yağları da ekleyebilirsiniz.

Sabunlu, nemli bir bezle çarşaflarını çıkardığınız yatağınızın üzerindeki göze çarpan kir veya lekeleri temizleyin, ardından karbonat karışımını yatağınızın üzerine serpin. Üzerine sprey şişe yardımıyla su püskürtün ve süpürmeden önce 20-30 dakika kadar bekleyin. Ayrıca yatağınızı birkaç ayda bir ters çevirmeyi de unutmayın.

Hata 5: Yatak başlığınızın yalnızca tozunu alıyorsunuz…

Gelelim yatak başlığına… Hem döşemeli hem de ahşap yatak başlıkları üzerinde kir görmedikçe onların temizlenmesi gerektiğini unutmak kolay olabilir. Ama aslında her üç veya dört haftada bir yatak başlığınızı temizlemelisiniz. Derinlemesine temizlik yapmadığınız zamanlarda bile haftalık olarak veya iki ayda bir süpürebilir, silebilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  İç Duvar Tasarımı için 8 Yaratıcı Fikir

Kumaş yatak başlıklarını temizlemek için karbonat içeren nemli bir bez kullanın (Karbonatı, kuruduğunda süpürebilirsiniz). Ahşap başlığınız için ise biraz sabunlu su karışımı kullanın. Ayrıca beyaz diş macunu da ahşabı soymadan su lekelerini çıkarmak için harika bir seçenektir.

Hata 6: Karyolanızın temizliğini tamamen unutuyorsunuz…

Üzülmeyin, eğer yatak çevrenizi temizlemek aklınıza gelmiyorsa yalnız değilsiniz. Yatağınızı ters çevirmeniz, karyolanızı temizlemek için mükemmel bir fırsat. Karyolayı temizlemek için yatak başlığınızı temizlediğiniz sabun ve suyu (veya sadece ıslak bir bez) kullanabilirsiniz. Ayrıca yatağınızı karyolaya tekrar koymadan önce çerçevenin kenarlarını da silebilirsiniz.

Unutmayın; düzenli yatak temizliği, yatak odanızdaki alerjenleri azaltmaya ve yatağınızı yıllarca yeni ve taze tutmanıza yardımcı olabilir.

Eğer yukarıdakilerden farklı olarak yatak temizliği konusunda kullandığınız ipuçları varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bahar temizliği zamanı: Evinizi temizlemek ve düzenlemek için pratik ipuçları

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir