Zinya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Zinya çiçeği, sıcak iklimleri seven, tohumdan yetiştirilmesi kolay ve yıllık olarak bakılan bir bitkidir. Zinya çiçeğin büyüklüğüne bağlı olarak saksıda veya bahçede yetiştirmek mümkündür. Zinya çiçeği yetiştirmek için tohumları doğrudan toprağa ekebilir ve bitkinizi kolayca yetiştirebilirsiniz.

Zinya çiçeğinin toprağa kurulması yaklaşık birkaç hafta sürebilse de havalar ısındıktan sonra sonbahara kadar bitkilerin çiçeklenme dönemi devam edecektir. Zinya çiçeğinin canlı ve tropikal renkleri özellikle bahçenizde baktığınız kırmızı ve turuncu tonlarda başka çiçekler varsa onlarla iyi bir uyum içerisinde olacaktır. Bunun haricinde zinyalar iç mekana renk katmak için de oldukça uygun bir seçimdir.

Zinya çiçeğine dair merak ettiklerinizi ve zinya çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Zinya Çiçeği Nedir?

Zinya çiçeği, sıcak iklimli bölgelerde kolayca yetişebilen bir bitkidir. Hızlı büyüme hızına sahip olan bu bitki çok fazla bakım gerektirmemekte ve yıllık olarak yetiştirilmektedir. Bitkinin yaprakları mızrak şeklinde ve pürüzlüyken çiçekleri ise yuvarlaktır ve papatyaya benzemektedir. Tüm yaz boyunca çiçek açan ve sonbahara doğru çiçek açmaya devam eden zinya çiçeğinin bahçedeki ömrü yaklaşık iki ila beş aydır. Zinyaların çiçeklenmesini teşvik etmek için solan çiçekleri koparmak şart olmasa da bunu yapmak, çiçeklenme döneminin uzamasına yardımcı olabilir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Modern İç Mekanlara Tam Uyan 8 Ev Tapınağı Tasarımı

Zinya çiçeği bakmak istiyorsanız, ilkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte zinya tohumlarını ekmeye başlamanız gerekir. Ömrü bir yıl olan bu bitkiye her yıl bakmaya devam etmek istiyorsanız, her ilkbaharda yeni tohumlar ekmelisiniz. Yetişme koşulları bakımından fazla seçici olmayan zinya çiçeğinin daha sağlıklı olması için bitkiye yeteri kadar güneş ışığı sağladığınızdan emin olmalısınız.

Zinya çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:

Botanik adı: Zinnia elegans

Türü: Yıllık

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 30-120 cm yükseklik, 15-45 cm genişlik

Güneş isteği: Tam

Toprak isteği: Drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Nötr

Çiçeklenme dönemi: İlkbahar, yaz, sonbahar

Çiçek rengi: Pembe, mor, sarı, turuncu, beyaz, kırmızı, yeşil

Kökeni: Güney Amerika, Kuzey Amerika

İlginizi çekebilir: Zümrüt Dalgası Çiçeği Bakımı

Zinya Çiçeği Nasıl Bakılır?

Zinya çiçeğini, tohumlarını ekerek kolayca yetiştirebilirsiniz. Anavatanı Güney ve Kuzey Amerika olan zinya çiçeği genelde sonbahardaki don olaylarına kadar çiçek açan bir bitkidir. Mavi hariç her renkte çiçek açabilen zinya çiçeği tohumlarını ister bahçeye isterseniz de saksıya dikebilirsiniz. Havanın sıcaklaşmasıyla birlikte ekebileceğiniz zinya tohumları kısa bir süre içerisinde büyüyecek ve çiçek açmaya başlayacaktır. Faydalı böcekleri, arıları, kelebekler ve sinek kuşlarını kendine çeken zinya çiçeği ile bahçenize renk katabileceğiniz gibi evinize de renk katabilirsiniz.

İç mekanda ve dış mekanda zinya çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Zinya çiçeği, tam güneş ışığı alan yerleri sever. Çiçeklenmenin bol olmasını sağlamak için bitkilerinizi güneş alan bir yere ekmelisiniz. Güneş ışığı, çiçeklenmenin yanı sıra yaprakların kuru kalmasına ve bitkinin külleme hastalığına yakalanmasını önlemeye de yardımcı olacaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Daha farklı yaşamanız için size ilham verecek olan 15 şahane Airbnb evi

Su ihtiyacı

Zinya çiçeği kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bu nedenle genelde bitkiyi sulamaya ihtiyacınız olmayacaktır. Bitkinizi sulamanız gereken tek zaman, dikim veya ekimden hemen sonrası olacaktır. Bitki büyüdükçe sulamayı yukarıdan yapmak yerine toprak hizasından yapmalı ve sulamak için sabah saatlerini tercih etmelisiniz. Bazı zinya çeşitleri mantar hastalıklarına yatkın olduğundan dolayı yaprakları mümkün olduğunca kuru tutmak gerekir. Zinya çiçeği için damla sulama sistemi gibi sistemlere ihtiyaç yoktur. Bitki bir kez toprağa yerleştikten sonra genelde yağmur suyu yeterli olmaktadır.

İlginizi çekebilir: Yakut Kolyesi Çiçeği Bakımı

Toprak ihtiyacı

Zinya çiçeği her türlü toprakta yetişebilir. Bununla birlikte bitkinin daha canlı ve daha sağlıklı olması için verimli ve kompost içeren topraklar daha iyi olacaktır. Büyümüş bitkiler kuraklığa karşı dayanıklı olsa da nemli ve drenajı iyi toprak daha iyi olacaktır.

Sıcaklık ve nem ihtiyacı

Zinya çiçeği yüksek sıcaklıkları seven bir bitki olsa da nemden hoşlanmaz. Sıcak ve nemli hava, bitkide mantar hastalıklarının gelişimini tetikleyebilir.

Gübre ihtiyacı

Küçük zinya türleri için genelde gübre gerekli değildir. Ancak çiçeklerinizi sık sık kesiyorsanız ve çiçeklenme bol bir şekilde gerçekleşiyorsa 10-10-10 gübre kullanabilirsiniz. Saksıda baktığınız çiçekler içinse suda çözünebilir dengeli bir gübre tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Zinya Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Zinya çiçeği tohumlarını ilkbaharda ekmek gerekir. Toprak konusunda seçici olmayan zinya çiçeklerine yeteri kadar alan sağlamak önemlidir. Küçük zinya çeşitlerine bakacaksanız, bitkiler arasında ne az 15 cm bırakmalısınız. Daha büyük çeşitler için ise mesafeyi 30-45 cm’ye kadar çıkartabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gözleriniz İçin Bir Şölen Olan 5 Muhteşem Paskalya Ev Dekorasyonu Fikri

Zinya çiçeği tohumlarını ekerken tohumun çimlenme şansını arttırmak için açtığınız her bir deliğe iki ya da üç adet tohum koyabilirsiniz. Bununla birlikte aynı delikten iki ya da üç tane bitki filizlenirse en zayıf olanları biraz büyüdükten sonra çıkarabilirsiniz.

Zinya çiçeği ektiğiniz toprağın drenajının iyi olmasına özen göstermelisiniz. Toprak fakirse kompost ekleyebilirsiniz. Toprakta aşırı nem olması, külleme gibi mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkarabilir. Toprak pH’ının nötr olması faydalı olsa da şart değildir.

Zinya Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Zinya çiçeği, yaz başlarından sonbahardaki don olaylarına kadar çiçek açan bir bitkidir. Zinyaların çiçek açabilmesi için günde en az altı saat güneş ışığına ihtiyaçları vardır. Çiçeklenme anlamında genelde hiçbir sorunu olmayan zinyalar daha az çiçek açmaya başladıysa solmuş olan çiçekleri keserken daha dikkatli olmaya başlamanız gerekebilir.

Bitkide yan dalların oluşmasını desteklemek için bitkiyi gençken iki parmağınızın arasında sıkıştırarak koparabilirsiniz. Özellikle uzun zinya çeşitlerinde bunu yapmanız çiçeklenmeyi teşvik edecektir.

Zinyaların çiçeklerini ne kadar çok keserseniz, çiçeklenme o kadar fazla olacaktır. Özellikle büyük bitkilerde çiçeklenmeyi teşvik etmek için toprakta yeteri kadar besin maddesi olduğundan emin olmalısınız.

İlginizi çekebilir: 

  • Latin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
  • Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?
  • Hosta Çiçeği Bakımı
  • Gardenya Çiçeği Bakım Kılavuzu

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir