Boğaz çakrası omurga hattı boyunca uzanan çakra sisteminin 5. çakrasıdır. Bedende boyun, omuzlar, ağız, burun ve kulakları temsil eder. Sanskrit dilindeki adı Visuddha, kusmak ve dönüştürmek anlamlarını taşır. Element olarak Eter elementini temsil eder. Çakranın rengi parlak mavidir. İletişimi temsil eder.
Çakranın konusu ifade etmektir, yani iletişimdir. Bu Dünya’yı nasıl algıladığım ve kendimi nasıl anlattığımla ilgilidir. Kendimi nasıl ifade ediyorum, konuşurken nasılım, üslubum nasıl? Büyüdüğüm evde herkes duygularını rahatlıkla ifade edebiliyor muydu? İfade bir karşılık bulabiliyor muydu? Dinleniyor muydum? Sözlerime kıymet veriliyor muydu? Bu soruların hepsi, ifade özgürlüğü ve iletişim yöntemiyle ilgilidir. Her durumda olduğu gibi bunu da yetiştiğimiz ortamda öğrenip pratik ediyoruz. Bağırmak, yüksek sesle konuşmak, aşırı eleştirilmek yetiştirilirken maruz kaldığımız durumlarsa bunlar da etkileyecektir. Çakranın dengesiz çalışmasında gerçeği ifade etmek önemli bir yer kaplıyor, dedikodu yapmak, yalan söylemek, varsayımda bulunmak ifadeyi yanlış etkilediği için çakranın çalışmasını da etkiliyor. Eğer çakra aşırı çalışıyorsa ses tonu yüksek ve tiz olabilir. İletişimde karşıdakini dinlemeden söz kesmeye çalışıp, egemen olmayı isteyebilir. Eğer çakra az çalışıyorsa ses tonu kısık, kendini ifade etmekte zorlanan utangaç bir yapı olabilir. Çok fazla konuşma da yine dengesiz çalışan boğaz çakrasını gösterir. Fiziksel dengesizliği gösteren birkaç durum ise çenede gerginlik, boğaz, kulak, ses ve boyun sorunlarıdır. Aslında bizi duygusal olarak hastalandıran, çocuklukta yaşamış olduğumuz travmalar değil, onları ifade edememektir…
Boğaz çakranızın dengesiz çalıştığınızı düşünüyorsanız, bu tavsiyelerden biri ya da birkaçı iyi gelebilir:
- Şarkı söylemek, ilahi söylemek, sesi rahat bırakmak,
- Şiir okumak, şiir dinlemek,
- Masal anlatıcılığı yapmak,
- Bedensel olarak boynu ve omuzları rahatlatmak.
Boğaz çakrası için birkaç olumlama:
- Kendimi kolaylıkla ifade ediyorum.
- Sesim gereklidir.
- Gerçeği duyar ve gerçeği konuşurum.
- Senin sorumluluğunu sana bırakıyorum, benim sorumluluğumu ben alıyorum.
- Yaratıcılık benim içimden geçerek akar.
Boğaz çakrası için Yogi Bhajan’ın çok güzel bir sözü var onu paylaşarak bitirmek isterim: “Diliniz ne kadar güçlüyse, evreniniz de o kadar geniştir.”
İlginizi çekebilir: Çakralarımızı yakından tanıyalım 4: Kalp çakrası