Kınayı Geline Kim Yakar?

Kına Gecesi Kınayı Geline Kim Yakar?

Geline kınayı yakan kişi yöreden yöreye değişkenlik göstersede genelde damadın annesi yani kayınvalide olur. Hatta kınayı gelinin eline yakma esnasında gelin elini sıkıca kapatarak altın bekler etrafında bulunanlar “Gelinin eli açılmıyor” diye söylemde bulunurlar. Bu seslenme sonrasında kayınvalide gelinin elini açar düğün hediyesi olarak gelinin sağ eline altın koyarak kınayı yakar. Bazı yerlerde gelinin eline kınayı yakan kişi anne ve babası hayatta olan hatta mutlu bir evliliği olan kişilerdir. Bunun anlamı ise kınayı yakan kişi kendi mutluluğunu geline bulaştırması olarak tabir edilir. Her ne kadar adetlerimize bağlı yaşıyor olsak da siz kimi istiyorsanız elinize kınayı o kişi yakabilir.

Geline Kına Nasıl Yakılır?

“Kınasız gelin olmaz” tabirinin anlam bulduğu kına gecesi, kadınların bir araya gelerek eğlendikleri bir ortamdan oluşur. Bu önemli geceye kız ile erkeğin yakın akrabaları, eş ve dostları gelerek çiftin mutluluğuna ortak olurlar. Geline kına yakma eylemine sıra geldiğinde ise bir tepsi içerisinde fazla miktarda hazırlanan kına, gelinin arkadaşları veya damadın yakınları tarafından gelinin etrafında acıklı türküler söylenerek dolaştırılır. Konuklar adetin yerine gelmesi için gelini ağlatmaya çalışırlar ve gelin ağladığında annesi yanına gelerek sarılmaları sağlanır. Gelinin eline kına yakmak için ise önceden belirlenen kişi gelir, sağ elini açarak avucunun içine kına sürer bir örtü veya süslü bir takım kına malzemesi ile elini bağlar. Kına gecesi geleneksel adetlerimizden oluştuğu için kalan yaş kına isteyen misafirlere bir peçete içerisinde dağıtılır. Ayrıca kuru kına isteyen kişilere kuru kınayı kına gecesine yardım eden kişiler süslü paketlerde  dağıtarak kına seremoni tamamlanmış olur.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kına Gecesi Akışı Nasıl Olur?

Kına Gecesini Anlamı Nedir?

Düğünlerin vazgeçilmez adetlerinden birisi olan kına geceleri; hüznün ve mutluluğun aynı anda ironik şekilde yaşandığı gecedir. Gelinin baba ocağına veda ederek kendi yuvasına doğru uçtuğu bu gecenin anlamı Türk-İslam gelenek ve göreneklerine göre çok eski dönemlere kadar dayanmaktadır, öyle ki kına gecesi hem adanmışlığı hemde sevgiyi temsil eder. Yani kına gecesinde gelinin eline yakılan kına çiftin sevgilerinin birbirlerine bağlanmasını simgelerken aynı zamanda gelinin yuvasına adanmasınıda temsil etmektedir.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir