Bebeklerin yetişkinlerden çok daha garip olduğunu gösteren 9 özellik

Bebeklerin, dünyanın en şirin varlıkları oldukları kesin. Ancak bu onların aynı zamanda oldukça garip oldukları gerçeğini değiştirmiyor. Her şeyden önce sadece yiyip, uyuyup, tuvaletlerini yaparak ilk birkaç ay ağırlıklarını ikiye katlamaları, buna güzel bir kanıt. Fakat sahip oldukları garip özellikler bunlarla sınırlı değil. Diğerlerini yazının devamında bulabilirsiniz:

İlginizi çekebilir: Bebeklikten olgunluğa uykunun evrimi

Bebek
<strong><span>bebeklerin bıyıklarının çıkması ya da diz kapaklarının olmaması gibi özellikleri vardır <span><strong>

1- Anne karnındayken bıyıkları uzar, daha sonra bunları yerler

Hamileliğin ikinci çeyreğinde kız ya da erkek fark etmeksizin bütün bebeklerin dudaklarının üstünde ayva tüyleri çıkar; daha sonra bu tüyler tüm vücutlarını kaplar. Sydney Üniversitesi’nden Antropolog Stephen Juan, ‘lanugo’ adı verilen bu tüylerin bebek doğmadan önce çıktığını ve bebek tarafından rahimdeyken yenildiğini ifade ediyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Deniz ve toprak lezzetlerinin mucizevi buluşması: Mantarlı deniz börülcesi

2- Diz kapakları yoktur

Bebeklerin ne kadar esnek olduğunu fark etmiş miydiniz? Bunun nedeni, kısmen, kemiklerinin yumuşak olması ve büyük oranda kıkırdaklara sahip olmaları. Yeni doğmuş bir bebeğin diz kapağı da neredeyse tamamen kıkırdaktan oluşur. Zamanla sert kemikler oluşmaya başlar ve çocuk 10-12 yaşına geldiğinde diz kapağı tam anlamıyla sert bir kemik haline gelir.

3- Yetişkinlerden daha fazla kemikleri vardır

Küçücük bedenlerinin yetişkinlerden daha az kemiğe sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum öyle değil. Yeni doğan bir bebeğin yaklaşık 300 tane kemiği vardır. Yetişkinlerdeyse bu sayı 206. Zamanla bu kemiklerin bir kısmı –özellikle omurilikte ve kafatasındakiler- birbirleriyle birleşerek daha büyük kemikler oluştururlar.

İlginizi çekebilir: Cinsiyet rollerinin bebekler üzerindeki etkisi

4- Yeni doğanların gözyaşı yoktur

Çığlık attıkları doğru. Fakat yeni doğan bebeklerin gözyaşı akmaz. Çünkü bebekler, gözyaşı kanalları ve bezleri çalışsa da, gözlerini ıslak tutmaktan fazlasını yapacak kadar sıvı üretemezler. Bu durum bebek birkaç haftalık, bazen de birkaç aylık olana kadar devam eder.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Şifa bizim içimizde: İnanç biyolojiyi değiştirebilir

5- Tat alma duyuları doğmadan önce gelişir

Bebekler, henüz anne karnındayken tat alma duyusu geliştirirler. Hamileliğin ilk iki haftasında, sonradan dillerinin şekilleneceği yerde tat alıcılar oluşmaya başlar. Bu alıcılar sayesinde zamanla tatlı, ekşi, acı ve hatta yakın zamanda tanımlanan umami tatları tanımaya başlarlar. Dolayısıyla annenin hamileyken tattığı şeyleri, bebekler de tadar.

6- Fakat tuzluların tadını alamazlar

Araştırmalar, yeni doğanların 4 aylık olana kadar tuzlu tatları tanıyamadığını ortaya koyuyor.

7- Sağa dönmeyi tercih ederler

Araştırmacılar bunun nedeni konusunda emin değiller, ancak bebeklerin çoğu –yüzde 65’i- başlarını sağa çevirmeyi tercih ediyor. Bu ise daha sonraki hayatlarında sağ ellerini kullanmalarıyla ilişkilendiriliyor.

8- Aynı anda hem nefes alıp hem yutkunabilirler

Yetişkinler bu ikisini aynı anda yapamaz. Ancak bebekler, doğumdan itibaren ilk birkaç ay boyunca bu yetiye sahiptir.

9- Tüm bebekler unutkandır

Bebekler yaşamlarının ilk üç yılının büyük kısmını unutur. Sinirbilimciler, bunun beynin anıları kaydeden kısmının, insan yaşamının ilk üç yılında tam anlamıyla gelişmemesinden kaynaklandığını söylüyorlar.

İlginizi çekebilir: Babasını kandıran bebek

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Vegan Diyetisyen’den 5 vegan sandviç tarifi

Kaynak:

mnn.com

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir