Anasayfa » Düğün Planlama Rehberi » Buradan Başlayın » Düğün Davetli Listesi Nasıl Hazırlanır?

Düğün Davetli Listesi Nasıl Hazırlanır?

Beklediğiniz o özel gün yaklaşıyorsa şimdi vakit, davetli listesini hazırlama vakti. Biliyoruz, hem çok heyecan verici hem de çok kafa karıştırıcı bir aşamadasınız. Ama merak etmeyin, bu yazımızda size davetli listenizi hazırlarken yardımcı olacak püf noktaları bir araya getirdik.

Adım Adım Düğün Davetli Listesi Hazırlama

Davetli Sayısına Göre Mekan Seçmek İlk Adım

Çoğu zaman hayalinizdeki düğünü gerçekleştirmek için mekanın tasarımına, tarzına, lokasyonuna ve tabii bütçesine göre düğün mekanınızın yerini seçersiniz. Ancak davetli listesinizin taslağını önden hazırlayarak mekan tercihi yapmak size hem seçeneklerinizi düşürürken yardımcı olacak hem de sonrasında düğün mekanının davetli kapasitesini aşmak gibi beklenmedik süprizlerle veya çağıramadığınız misafirlerle karşılaşmanızı önleyecektir.

Düğün Mekanının Kapasitesi

Düğününüzü yapacağınız  mekanın maksimum kapasitesini öğrenin. Ve bu kapasiteyi aşmamaya özen gösterin. Her ne kadar insanlar son anda vazgeçebileceği gibi, yanında misafiri,eşi ve arkadaşları ile gelerek sayıyı artıran kişiler de kesinlikle olacaktır. Bu yüzden kalp kırmamak ya da daha fazla kişiye ulaşmak uğruna salonun kapasitesini çok fazla aşmayın.

Bütçeye Göre Önceliklendirin

Davetli sayınıza bağlı olarak ikram bütçeniz de yaklaşık olarak belli olacaktır. Bu yüzden öncelikle mekandan ya da anlaşmayı düşündüğünüz catering firmalarından mekan kapasitenize göre alternatifler içeren teklifler alın. Kişi sayısının azalması veya artması durumunda ikram tekliflerinde revize olup olmayacağını kontrol etmeyi unutmayın.

Misafirlerinizi Kategorilere Ayırın

Sizin ve eşiniz tarafından gelecek misafirlere göre ilk dağılımı yapın. Ardından her taraf kendi yakın ailesi, uzak akrabaları, bekar arkadaşları ve çift olarak gelecek arkadaşları üzerinden dağılımları yapmaya başlayabilir.

Ailenizden Yardım Alın

Her şeyi kendiniz yapmaya çalışmak büyük bir hata! Bu yüzden hem eşinizin hem kendi ailenize kimleri çağıracaklarını sorun ve davetiye sayılarını ayırmaya başlayın. Örneğin kendi annenize ve babanıza kaç aile çağıracağını sorun. Çocukları dahil etmeyi atlamayın. Onların da kendi arkadaş çevresine yer ayırdıktan sonra kişisel arkadaş çevrenize dönebilirsiniz.

Bekarlar masası, üniversiteden/liseden arkadaşlar masası, işyerinden arkadaşlar masası gibi kategorilere ayırarak davetli listenizde alt başlıklar oluşturun. (Yeni nesil çözümler ile de kişi listenizi kontrol edebilirsiniz.) Bu sayede hem oturma düzenini yapmanızı kolaylaştıracaktır hem de kategori bazlı düşünürken kişi isimlerini atlama ihtimaliniz de azalacaktır.

Akrabalarınızı, yakın arkadaşlarınızı ve güncel iş –okul yaşantınızdaki kişileri belirlemek daha kolay. Ancak günümüzün yoğun ve aceleci dünyasında bir işten diğer işe koşarken (hele de böyle bir zahmetli hazırlık sürecindeyken) bazı kişileri unutabilir ve sonrasında mahçup olabilirsiniz. Bu yüzden sosyal medya hesaplarınızı bir tür kontrol mekanizması olarak da kullanabilirsiniz. Örneğin hem takipçi listelerinizdeki isimler üzerinden davet edeceğiniz kişileri kontrol edebilir hem de onların nerelerde olduğuna dair güncel bilgiler edinebilirsiniz.

Kimse kırılmasın, üzülmesin demek maalesef hiç görüşmediğiniz ya da en son ne zaman görüştüğünüzü bile hatırlamadığınız kişileri çağırmak anlamına da gelebilir. Bu hataya düşmemenizi öneririz. En güzel gününüzü sizinle olmaktan mutlu olacak ve sizin de görmekten gerçekten mutlu olacağınız kişileri davet etmek asıl önceliğiniz olmalı.

Önce Nikah, Sonra Düğün

Düğün davetli listenizin sayısını azaltmanın bir diğer yolu da en önemli gecenizin kurgusunu biraz değiştirmek olabilir. Bu senaryo, özellikle farklı şehirlerde yaşayan aileler için ideal bir çözüm olacaktır. Örneğin düğün erkek tarafının yaşadığı şehirde olacaksa ve kız tarafının arkadaş ve aile çevresi farklı bir şehirdeyse önce nikahı yapmak sonrasında düğünü gerçekleştirmek ideal bir çözüm olacaktır.

Günümüzde nikah salonları birçok ikram/kokteyl seçeneği de sunmakta. Bu sebeple sadece nikaha çağırdığınız kişileri hafife aldığınız ya da iyi ağırlayamadığınız anlamına da gelmeyecektir.

Nikah törenine iş çevrenizden kişileri, komşularınızı ve özellikle düğüne gelecek kadar samimi olmayan veya vakit ayıramayacak ancak hiç davet etmesem olmaz diyeceğiniz kişileri çağırabilirsiniz. Bu seçenek hem onların hem de sizin işinize yarayacaktır. Böylece düğün davetli listenizdeki sayıyı da azaltabilirsiniz.

Düğün farklı şehirde olacaksa sizin tarafınızdan olan kişiler yabancı bir şehre gelmeye çekinebilir ve bu oldukça normaldir. Aynı zamanda sizin çevrenizden farklı şehire gelecek misafirleriniz size de düğün günü öncesinde birçok stres yaratacaktır. Bu yüzden öncesinde nikah töreni yapmak misafirlerinize ve size yardımcı olacaktır. Ayrıca düğün gecesi, nikah memurundan kaynaklanabilecek sorunları/stresi de ortadan kaldırır.

Oturma Planı Olmazsa Olmaz!

Birçok kişi düğün aşamasında etkinlik firmalarından organizasyon için destek alıyor. Ancak bunu kendiniz de yapabilirsiniz ve bu süreci kolaylaştıracak birçok online araç da mevcut. Örneğin oturma planı ve davetli listesi hazırlamak için kağıtlarla boğuşmayın.

İnternette ücretsiz olarak sunulan ve hemen her bilgisayardan erişebileceğiniz aşağıdaki şablonları kullanarak sistemli bir şekilde hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz. Ve de bunları yaparken üçüncü parti firmalara ekstra ücret ödemenize gerek de yok.

Davetiyeleri Dağıtmayı Son Dakikaya Bırakmayın

Davetiyelerinizi dağıtma aşaması da bir diğer önemli konu. Bu yüzden aynı kategoride olan kişileri de kendi içlerinde dağıtım aşamasında farklı ayrımlara ihtiyaç duyabilir.  Örneğin iki uzak akraba aile masası teknik olarak aynı kategoride olsa da, şehir dışı veya ülke dışı gibi ayrımlara göre kimlere davetiyeleri nasıl ulaştıracağınıza göre alt kategorilere ayırın. Artık online davet göndermek, takvimlerine ajanda daveti göndermek de genç nesil için kurtarıcı bir çözüm. Davetiyeleriniz dijital görsellerini bu davetlere ekleyebilirsiniz.

Post navigation

  • Listeyi eksik hazırlamak büyük krizlere yol açabiliyor dikkat edin ahahaha.

  • ben annem teyzem halalalarımı felan hepsini toplayıp bir gün otutturdum. Aynısını eşime de söyledim aile büyükleri oturup herkesi tek tek liste halinde yazdı bize de davetiyeleri yazmak kaldı .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir