Düğünden sonra iki soyadını

Düğünden Sonra İki Soyadını Kullanmak

Nikah işlemleri için gereken belgeleri incelediyseniz “soyadı dilekçesi” de karşınıza çıkmış olabilir. Nedir bu soyadı dilekçesi ve neden kullanılır? diye merak ediyorsanız anlatalım. Düğünden sonra iki soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarımızın bunu, nikah başvuru esnasında yazılı olarak beyan etmesi gerekiyor. Bunun için ise, nikah başvurusu yapacağınız birimlerden temin edebileceğiniz soyadı dilekçesini doldurmalısınız.

Evlilik Sonrasında Soyadı Kullanımı

Türk Medeni Kanunu’na göre gelin adayları farklı bir beyanda bulunmadığı sürece evlendiklerinde eşlerinin soyadlarını almaktadırlar. Hem kızlık soy isimlerini hem de eşlerinin soy isimlerini birlikte kullanmak isteyen gelin adaylarımız ise nikah işlemleri sırasında dilekçe ile başvuruda bulunmalıdırlar. “Ben yalnızca bekarlık soyadımı kullanmak istiyorum” diyorsanız ise bunun da olası olduğunu belirtelim.

Diyelim ki düğünden sonra iki soyadını kullanmak için soyadı dilekçesini doldurmanız gerektiğini bilmiyordunuz ve nikah sonrası otomatik olarak eşinizin soyadını aldınız (dugunrehberim.com gelinlerinin bunu yaşama ihtimalinin olduğunu pek sanmıyoruz gerçi😊). Bu durumdan mustarip ve mutsuzsanız, evlilik sonrası kızlık soyadınızı kullanabilmenizin bir yolu daha olduğunu belirtelim! Bağlı bulunduğunuz İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak… İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek eşinizin soyadı ile bekarlık soyadınızı da kullanmak istediğinizi beyan ettiğinizde; kızlık soyadınız önde olacak şekilde İsim-Kızlık Soyadı-Eşinizin Soyadı sıralaması ile iki soyadınızı da kullanabilirsiniz. Kızlık soyadınızı tek başına kullanmak için ise Aile Mahkemesine başvuruda bulunmalısınız.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çeyiz Parası Nedir?

Kadınların Soy İsimlerinin Değişebileceği Durumlar

Malumunuz erkekler evlenmeden önce de evlendikten sonra da aynı soy ismi taşımaktalar. Özel bir durum olmadığı ve mahkemeye başvuruda bulunmadıkları zaman erkekler doğumdan ölüme kadar aynı soyadını kullanıyorlar. Kadınların ise evlilikle birlikte soy isimleri değişiyor. Kadınların, evlilik öncesinde ve sonrasında soyadlarının değişebileceği durumları ise aşağıda sıraladık: Merak edenler için buyursunlar…

  • Kadınlar evlenmediği takdirde kızlık soy isimlerini ölünceye kadar kullanabilirler,
  • Evli olmayan kadınlar da haklı bir gerekçe ile soyadı değişikliği yapabilirler,
  • Kadınlar evlat edinildiğinde soy isimleri değişebilir,
  • Boşanma sonrasında kadınlar herhangi bir başvuruda bulunmadıkları zaman kızlık soy isimlerine geri dönmektedirler,
  • Boşanma sonrasında kadınlar haklı bir gerekçe ile mahkemeye başvurduklarında eski eşlerinin soy isimlerini kullanmaya devam edebilirler (bunun için eski eşlerine maddi ve manevi bir zarar gelmeyeceğini ispat etmeli ve eski eşin soyadını kullanmakta bir menfaatlerinin olduğunu da kanıtlamalıdırlar).

          

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • kendi soyadımı bırakmak bana hep saçma geliyordu yakın bi zamanda bunla alakalı yeni bir kanun da çıktı zaten isteyen herkes eski soyadını da kullanabilecek bence güzel bir kanun oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir