Düğünden sonra kızlık soyadını kullanmak

Düğünden Sonra Kızlık Soyadını Kullanmak

Düğün hazırlıklarına dair çiftleri en çok yoran konular, genellikle resmi prosedürler ile ilgili olanlardır. Bunlardan birisi de gelin adaylarımızın evlendikten sonra kızlık soyadını kullanıp kullanamayacağı konusudur. Düğünden sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarımız için detayları araştırdık. Siz de evlendikten sonra kızlık soyadınızı kullanmak istiyorsanız, o halde sizi bekletmeden düğünden sonra kızlık soyadını kullanmak için neler yapılmalı aktaralım…

Evlendikten Sonra Sadece Kızlık Soyadı Kullanılabilir mi?

Nikah işlemleri için bağlı bulunduğunuz belediyenin evlendirme birimine başvuruda bulunurken, nikah sonrası soyadı kullanımına dair herhangi bir yazılı beyanda bulunmadığınız taktirde evlilik sonrası soy isminiz otomatik olarak eşinizin soyadı olacaktır. Eşinizin soyadının yanı sıra kızlık soyadınızı da kullanmak istiyorsanız, nikah başvurusu esnasında bir 10 ile bunu belirtmeniz gerekiyor. Peki evlendikten sonra yalnızca bekârlık soyadı kullanılabilir mi? Cevabımız: Evet! Bunun yolu ise mahkemeye başvuru yapmaktan geçiyor…

30 Eylül 2015 tarihine kadar evli kadınlar, kızlık soy isimlerini kullanmak isteği ile yerel mahkemelere başvuruda bulunduğunda; başvuru ret kararı ile sonuçlanıyordu. Yerel mahkemeler kararı onaylasa da Yargıtay, evli kadınların sadece bekarlık soy isimlerini kullanabileceği kararını bozmaktaydı. Yani evli kadınların sadece kızlık soy isimlerini kullanmalarının önü, bu tarihe kadar kapalıydı. 30 Eylül 2015 tarihinde Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun almış olduğu karar ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen kadınlar, Aile Mahkemelerine dava açarak bu hakkı elde edebiliyorlar.

Nikah Sonrası Kızlık Soyadını Kullanmak İsteyenler Ne yapmalı?

             Evlenen kadının eşinin soy ismini alma zorunluluğunun bulunması, Anayasaya ve eşitlik ilkesine ters düştüğünden yukarıda bahsettiğimiz üzere 30 Eylül 2015 tarihinde alınan karar neticesinde; kızlık soyadını kullanmak isteyen evli kadınlar herhangi bir gerekçe göstermeksizin Aile mahkemesine başvuruda bulunarak kızlık soy isimlerini kullanabilirler.

Boşanan Kadınlar Eski Eşinin Soyadını Kullanabilir mi?

Hazır soyadı kullanımına dair detayları aktarıyorken bir başka husustan daha bahsedelim. Dileriz ki evlilikler bir ömür boyu mutluluk içinde sürsün ancak evlilik sonrasında boşanma gerçekleşirse kadınların soy isim değişikliği nasıl oluyor ve boşanan kadınlar eski eşinin soyadını kullanabilir mi? bu soruların cevabına da değinelim.

Boşanma sırasında kadınlar, eğer herhangi bir başvuruda bulunmazsa genel kaide olarak kızlık soyadını geri almaktalar. Eski eşinin soyadını kullanmakta menfaati bulunan ve bunu ispat eden kadınlar ise boşanma davası sırasında veya boşanma hükmü gerçekleştikten sonra 1 yıl içerisinde, mahkemeye başvuruda bulunarak eski eşinin soyadını kullanmaya devam edebilirler. Burada altı çizilmesi gereken nokta ise eski eşin bundan herhangi bir zarar görmeyeceğinden emin olunması. Eski eşe maddi veya manevi bir zarar verilmesi halinde ise eski eşin soy isminin kullanımının engelleneceğini belirtelim. Eski eşinin soyadını kullanan çok ünlü bir isim ise bu duruma örnek teşkil edebilir. Sezen Aksu! Sezen Aksu’nun kızlık soyadı Yıldırım, eski eşinin soyadı ise Aksu. Aksu soyadı ile ünlenen Sezen Aksu ise haklı bir gerekçe ile eski eşinin soyadını kullanmaya devam ediyor.

 

 

 

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • Bence genç bir kız evlendikten sonra eşinin soyadını kullanmalı. Baktığınızda ne var ki diyebileceğimiz bu tür konular aslında bize evlilik kurumunda temelleri sarsacak sorunlar yaşatabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir