Evinizi depreme hazır hale getirmek için bilmeniz gereken ipuçları

Söz konusu deprem olduğunda, sadece binaların dayanıklılığını değil iç mekanların detaylarını da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Elbette öncelikli olan, depreme karşı dayanıklı binalar inşa etmek ve mümkünse bu tür binalarda oturmak. Ancak oturduğunuz eve sahip olmadığınız sürece, binanızı güçlendirmenin genellikle ev sahibinin inisiyatifine bağlı olduğunu biliyoruz. Bu da aslında olası bir depremde, güvenliğiniz hakkında hiçbir fikrinizin olmaması demek. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar için durum çoğunlukla bundan ibaret. Bu yüzden meseleleri kendimizce ele almayı denemeliyiz.

Evinizde alabileceğiniz deprem önlemleri konusunda yardımcı olacak ürünlere ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Depreme uygun ev dekorasyonu nasıl yapılır?

İşe, evinizin dekorasyonunu depreme dayanıklı hale getirmekle başlamaya ne dersiniz?

1. Tüm duvar dekorunuzu dayanıklı braketlerle sabitleyin

Kitap rafları, duvara monte televizyon, tablolar… Duvarlarınızda yer alan tüm bu parçalar, olası bir depremde ciddi şekilde kayma ve devrilme riskiyle karşı karşıyadır. Bu yüzden olası bir felaketten korunmak istiyorsanız tüm duvar dekorunuzu dayanıklı braketlerle sabitlemek iyi bir fikir olabilir. Farklı şekil ve boyutlarda üretilen duvar braketleri, duvarlarınıza asmaya karar verdiğiniz nesnelerin ağırlığını taşıyabilmesi için onlara destek vermek üzere tasarlanır.

2. Nesneleri stratejik bir şekilde yerleştirin

Deprem bölgesinde yaşıyor olmak, harika bir rafa veya kitaplığa sahip olamayacağınız anlamına gelmez. Sadece ögelerinizi nasıl yerleştireceğiniz konusunda biraz stratejik davranmanız gerekir. Örneğin kötü monte edilmiş bir kitaplık, olası bir depremde kırılmaya karşı savunmasız olabilir, tüm eşyalarınız onunla birlikte düşebilir. Hasarı en aza indirmek için daha ağır nesneleri, rafınızın en altına yerleştirin. Bu şekilde, kitaplığınız kırılsa bile hantal hoparlörünüz vazonuzu parçalamayacaktır.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Dekoratif Çocuk Yastıkları

Eğer evinizde gömme depolama alanları kullanıyorsanız, şahane. Bunu yapmaya devam edin ve eşyalarınızı sabitleme macunu ile koruyun. Sabitleme macunları, kırılabilecek eşyaları yerinde tutmaya yarayan yapıştırıcı malzemelerdir. Üstelik üzerine konumlandırdığınız herhangi bir eşyanın yerini değiştirmek istediğinizde çıkarıp yeniden kullanmanıza da olanak tanırlar.

3. Dolap kapaklarına mandal kilit koruması yaptırın

Dolaplar, eşyalarımızı yerleştirmek için güvenli alanlar gibi görünebilirler, ancak olası bir depremde kapakların açılıp tüm yemek takımlarının yere düşmesine izin vermeyeceklerini garanti edemezler. Bu yüzden güvenliklerini biraz artırmakta fayda olabilir. İçinizin bu konuda rahat olmasını istiyorsanız, özellikle de siz evde yokken, dolap kapaklarınıza mandal kilit koruması yaptırmayı düşünün. Mandal kilitler, kapakların her durumda kapalı kalmasını sağlar.

4. Camlarınızı güvenlik cam filmiyle kaplatın

Kırılmış camlar, sadece yaşam alanlarınıza zarar vermekle kalmaz, olası bir afette ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir. İşte tam bu noktada, güvenlik cam filmi devreye giriyor. Güvenlik veya emniyet cam filmi, camlarınızın kırılmasını önleyemez ancak olası bir depremde küçük parçalara ayrılarak çevreye dağılmalarını önleyebilir. Bu tür camlar, ayrıca hırsızlığa karşı evinizi daha güvenli hale getirir.

5. Aydınlatma konusunda, tavana sabitlenmesi mümkün avizeler tercih edin

Sallantılı avizelere bayılıyor olabilirsiniz ancak bu tür aydınlatmalar, olası bir afette ciddi yaralanmalara yol açabilirler. Bunun yerine, güvenli ve şık bir aydınlatma seçmeye ne dersiniz? İşin sırrı avizenizi tavana sağlam bir şekilde sabitleyebilmenizde. Bunu yapmak, eviniz sallanmaya başladığında aydınlatma armatürünüzün yerinde kalmasını sağlayacaktır.

6. Kitaplık, gardırop gibi devrilme ihtimali olan tüm eşyaları duvara sabitleyin

Bu, kulağa çok basit bir önlem gibi gelse de olası bir depremde hayat kurtarabilir. Üstelik çoğumuzun bu önlemi hafife alıp hayata geçirmediğini düşününce, konu daha fazla önem kazanıyor. Yaşam alanınızı inceleyin ve kitaplık, şifonyer, gardırop gibi duvara yaslı duran ve devrilme ihtimali olan tüm eşyaları sağlam bir şekilde bulundukları duvara sabitleyin. Böylece dağılan ve yıkılan eşyaların sizi yaralama olasılığını da en aza indirmiş olursunuz.

7. Büyük elektronik cihazları, güvenlik kemerleri kullanarak duvara veya masaya sabitleyin

Bilgisayar, TV gibi büyük elektronik cihazları da güvenlik kemerleri kullanarak duvarlarınıza- masanıza sabitleyebilirsiniz. Bunu yapmak olası bir sarsıntıda üzerinize devrilmesini veya kırılarak parçalarının etrafa yayılmasını önleyecektir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ev için Biyofilik İç Tasarım: Daha İyi Bir Yarın İçin

8. Koltuk, yatak gibi ağır eşyaların sağlam ve dayanıklı olmalarına özen gösterin

Olası bir depremde sağlam bir koltuk veya bazanın yanında çök-kapan-tutun pozisyonu almanın hayati önem taşıdığını hepimiz biliyoruz. Bu mobilyaların bize yaşam üçgeni oluşturabilmesi için kırılmamaları, dayanıklı malzemelerden üretilmiş olmaları gerekiyor. Bu yüzden evinizdeki bu tür eşyaların dayanıklılığından emin olun.

Depreme karşı alabileceğiniz diğer ev içi önlemler

Yukarıdaki önlemlerin tamamı, evinizi dekore ederken olası bir depreme karşı güvenliğinizi maksimumda tutabilmenizi hedefliyor. Bu önlemlerin yanı sıra depreme karşı hazırlıklı olmak için aşağıdaki tavsiyeleri de göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Gece yatarken cep telefonunuzu, yakınınızda ve mutlaka şarjı dolu bir şekilde bulundurun.
  • Uzmanların altını çizerek uyardığı gibi deprem sırasında kiriş altlarında, merdiven boşluklarında, asansörde ve koridorda durmayın.
  • Depreme uykuda yakalandıysanız nazikçe yatağınızın yanına yuvarlanın (sağlam ve yüksek bir baza) ve çök-kapan-tutun pozisyonunu yapın.
  • Kapandığınız sırada eğer mümkünse yatağınızdan yastık, yorgan, battaniye alıp kendinizi koruyun.
  • Yatağınızı, yatak başlığınız cam kenarına gelmeyecek şekilde konumlandırın.
  • Yatağınızın yanında düdük, kafa lambası ve şişe su bulundurmayı alışkanlık haline getirin.
  • Sarsıntı tamamen bitmeden bulunduğunuz yerden ayrılmayın.
  • Deprem çantanızı kolay erişilebilir bir yerde bulundurun.
  • Olası bir deprem sırasında yapacaklarınızı önceden prova edin, acil durum planınızı -varsa- birlikte yaşadığınız kişilerle paylaşın.
  • Eğer mümkünse deprem sırasında binanızın dış cephesine yakın ama camlardan uzak (ve tabii size yaşam üçgeni oluşturacak nesnelerin yanında) bir yerde konumlanın.
  • Elektrik düğmelerine dokunmayın.

Kahramanmaraş depreminde 14 saat enkaz altında kalan ekşisözlük yazarının tavsiyeleri

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız büyük felaketin ardından, “n3” isimli ekşisözlük yazarı, yaşadığı bu korkutucu deneyimi, naçizane tavsiyeler vermek amacıyla yayınladı. Gönderinin bazılarımız için tetikleyici olabileceğini belirtelim. Yine de söylediği şeyler öylesine önemli ki evinizi depreme hazırlama konusunda yararlanabileceğinizi düşündüğümüz için sizlerle de paylaşalım istedik. İşte 14 saat enkaz altında kalan yazarın “depremde kendince gözlemlediği önemi yüksek şeyler”:

  1. Daha şık olsun diye alınan camlı kapıların saklanacak yerleri azaltması, camın bir yerimizin kesebilme ihtimali.
  2. Oksijenin depremde pek fazla rol oynamadığı, genel olarak bir yerden hava akışının geldiği. En önemli etkenin sıvı ihtiyacı olduğu.
  3. Yılların komşuluğunun hiçbir işe yaramaması (Genel olarak).
  4. Uzun saçlı olmanın depremde oldukça baskı ve havasızlık altında bırakması.
  5. İlk 30 dakika – 1 saat sadece beklenmeli, insanlar depremin şokunu atlatamadığı için bağırmanın gereksiz enerji ve nefese bedel olması + her saniye bağırmak yerine belli aralıklarla bağırmak.
  6. Eğer komşuluk ilişkileri iyiyse üst katların oturma planları (çok önemli) ve buna göre hareket etmek.
  7. İlk katların binanın yükünü taşıdığından dolayı çoğu zaman komple yıkılması sonucu boşluk kalmaması ve en zor kurtarılanları olması (Çok gördüm ilk 2-3 katı yıkılan, geriye kalan katların sağlam durduğu).
  8. Deprem riski 3-4-5 gibi yerlerde tüm paranın gayrimenkule yatırılmaması gerektiği (Çok önemli çok).
  9. Aracın yakıtının her zaman yarım depodan yüksek olması gerekliliği (Yakıt bulunamamasından dolayı).
  10. Araç bakımı, klima ve önemi.
  11. Olası 2 boş park yeri varsa, bina olmayan yere aracın park edilmesi.
  12. Deprem riski 3-4-5 ise kesinlikle DASK sigortası ve her ne olursa olsun araba kaskosu.
  13. Her zaman acil durum planının olması gerekliliği, ek olarak deprem çantasının ulaşılabilir bir yere konulması gerekliliği (bizim deprem çantası ters bir yerde olduğu için almadık, aklımıza bile gelmedi).
  14. Telefon şarjının her zaman yüksek tutulması (Uyandıktan sonra şarja takarım, hiç halim yok gibi cümleler olmamalı).
  15. Android tabanlı işletim sistemine sahip cihazlar için cihazı bul uygulaması yüklenebilir ve aktif değilse deprem uyarı sistemi aktif edilmeli (çok önemli- apple hakkında herhangi bilgim yok).
  16. Deprem riski yüksek ise koleksiyonerliğin, evde biriktirilerek yapılan şeylerin her an tehlikede olması.
  17. Borsa, kripto gibi dijital yatırımlarda stop çok önemli (Çok fazla önemli).
  18. Büyük yıkımlarda aciliyet yoksa daha uzak illerde tedavi olmak (Bayağı önemli).
  19. Müsait olunan ilk anda kredi kartlarının kapattırılması gerekliliği.
  20. İlk saatlerde, günlerde hat çekmemesi ve olası uzun süre enkaz altında kalabilme ihtimali dolayısıyla olabildiğince telefonu az kullanmak, ultra tasarruf moduna almak (Yüksek mah bataryaya sahip telefon tercih etmeniz).
  21. Ailede herkesin aynı GSM hattı kullanmaması, farklı servis sağlayıcılar kullanılması.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çam Kozalağından Mumluk Yapımı

Kendisine acil şifalar diliyor, deneyimini aktardığı için teşekkür ediyoruz…

Deprem önlemleri listemizdeki ürünleri incelemek ve satın almak için tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar: military, apartmenttherapy, livingspaces, ekşisözlük

İlginizi çekebilir: Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir