Dünya evine girmek haliyle zorlu ve masraflı bir süreç; düğününüz için yaptığınız her hazırlıkta ve attığınız her adımda belirli bir bütçeye ihtiyaç duyuyorsunuz. Genel olarak düğün için ayırdığınız bir bütçe olsa dahi hiç hesaplamadığınız harcamalar ve ekstra düğün masrafları ile karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yeterli maddi imkanınız yoksa evlilik kredisi seçeneği sizi rahatlatabilir. O yüzden bu yazımızda evlilik kredisi nedir, şartları nelerdir, nasıl başvurulur gibi soruları cevaplıyor olacağız.
İçindekiler
Evlilik Kredisi Nedir?
Evlilik kredisi, kamu veya özel bankaların yeni evlenecek çiftlere sunduğu, geri ödemeli bir ihtiyaç kredisidir. (Bu nedenle başvuru yapabilmek için kredi notunuzun belirli bir seviyede olması gerekiyor.)
Evlilik kredisini, başvuru esnasında sizin belirleyeceğiniz vade seçenekleri ve ödeme planı ile geri ödemeli olarak kullanılan banka kredisi şeklinde de tanımlayabiliriz.
Devlet Destekli Evlilik Kredisiyle Aynı Şey Mi?
Bankaların verdiği evlilik kredisi, zaman zaman devlet destekli krediyle birbirine karıştırılmaktadır. Devlet destekli evlilik kredisi, çiftlere evlilik sonrasında ödenen çeyiz desteğidir. (Farklı bir uygulama olduğu için o konuya bu yazımızda değinmedik. Eğer çeyiz desteği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz şu yazımızı okuyabilirsiniz: Devlet Çeyiz Desteği Şartları – Nasıl Alınır?.)
Evlilik Kredisi Şartları Nelerdir?
Evlilik kredisi ya da ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilmeniz için bazı koşulları sağlıyor olmanız gerekiyor. Bu şartlar bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor olsa da temel şartlar şunlardır:
- Kredi notunuzun yeterince yüksek olması,
- Yasal borç takibinizin bulunmaması,
- Gelirinizin olması.
Bunun yanı sıra bazı bankalar kefil veya teminat da isteyebiliyor.
Kredi Notu Neye Göre Belirlenir?
Kredi notu belirlenirken; bankalardan kullandığınız kredi ve kredi kartı gibi ürünlerin geri ödemesini nasıl yaptığınız dikkate alınmaktadır. Düzenli ve zamanında yapılan ödemelerde kredi notu yüksek olmaktadır. Aksatılan ya da geciktirilen kredi veya kredi kartı ödemeleri dolayısı ile kredi notunuz düşük olacağından; bankaların kredinizi onaylaması oldukça güçtür.
Kredi Notum Düşükse de Kredi Alabilir Miyim?
Kefil seçeneği ya da ipotek altına alınabilecek bir mal varlığınızın olması koşulu ile evlilik kredisi için başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca kredi kullanımı için takipte olan bir borcunuzun olmaması da önemlidir. Düzenli ve kanıtlanabilir bir gelirinizin olması da bankaların talep ettiği koşullardan biridir.
Şimdi gelelim evlilik kredisi için gerekli olan evraklara…
Evlilik Kredisi İçin Gerekli Evraklar
Kredi başvurusu sırasında istenen evraklar bankadan bankaya değişmektedir. Fakat evlilik kredisi için gerekli olan temel evraklar şunlardır:
- Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi,
- Gelir beyannamesi,
- İkametgah belgesi,
- Maaş bordrosu fotokopisi veya vergi levhası fotokopisi,
- Adınıza düzenlenmiş bir elektrik/su/doğalgaz faturası(son 3 aya ait olması gerekiyor).
Maaş bordrosunu ise çalıştığınız kurumdan temin edebilirsiniz.(Maaş müşterisi olunan bankalar genellikle maaş bordrosu talep etmemektedirler.) Ayrıca e-devlet sistemi üzerinden sahip olduğunuz mülklere ve menkullere dair bilgileri edinebilir; maaş bilgileriniz, kredi notu sorgulaması gibi pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Evlilik Kredisi Başvurusu Nereden Yapılır?
Evlilik sürecinde yapacağınız harcamaları yaklaşık olarak hesapladıktan sonra çeşitli bankaların faiz oranlarını internet üzerinden inceleyebilirsiniz. (Fakat bu oranlar genellikle güncel olmuyor. Güncel oranları öğrenebilmek için bir banka şubesine gitmeniz gerekebilir.) Ayrıca bazı bankalar evlenecek çiftler için bir kredi seçeneği sunmasa da düşük faiz oranlarıyla bireysel ihtiyaç kredisi veriyor.
Kararınızı verdikten sonra kredi başvurunuzu yapmak için internet üzerinden tercih ettiğiniz bankanın ilgili formunu doldurabilir veya bankanın herhangi bir şubesine gidebilirsiniz.
Düğün Kredisine Birlikte Mi Başvurulur?
Düğün kredisi bireysel ihtiyaç kredisi sınıfına girdiği için başvurunuzu çift olarak değil, bireysel olarak yapıyorsunuz. Fakat eğer banka bir kefil isterse, müstakbel eşiniz size kefil olabiliyor.
Evlilik Kredisi En Fazla Ne Kadar Verilir?
Gelirleriniz, kredi puanınız ve mevcut borçlarınız değerlendirildiğinde kullanabileceğiniz en yüksek kredi tutarı size başvurduğunuz banka tarafından bildirilmektedir. Bu tutar ihtiyacınız olan değerin üzerinde de olabilir altında da kalabilir. Bu nedenle evlilik kredisi ne kadar verilir sorusuna ne yazık ki net bir cevap veremiyoruz. Verilen tutar ihtiyacınızın altında kalıyorsa yapmanız gereken düğün bütçenizi bir miktar azaltmak olabilir.
Düğün Kredisi Geri Ödenir Mi?
Evet, düğün kredisi(yukarıda da belirttiğimiz üzere) geri ödemelidir.
Evlilik Kredisi Faiz Oranları Nedir?
Evlilik kredilerinde 1 aydan başlayıp 60 aya varan vade seçenekleri bulunuyor. Faiz oranları bankadan bankaya değişse de %1 seviyelerinden başlıyor diyebiliriz. Fakat en güncel faiz oranlarını ve taksit sayısını bankalardan öğrenebilirsiniz.
Evlilik için ihtiyaçlarımızı karşılaması adına kredi çekmeyi düşünüyorduk. Burda da dendiği gibi çift olarak çekemiyor bireysel olarak çekiyorsunuz ama eşinizi kefil olarak gösterebiliyorsunuz. Gerçekten gerek duymuyorsanız kredi bulaşmayın derim.
evlilik kredisi çekmek istiyorum fakat bazı bankalarda bu kredi yerine ihtiyaç kredisine yönlendirdiler beni. faiz oranları fena değil diğer kredilere oranla bence evlilik için para ihtiyacı olanların kaçırmaması gereken bir fırsat.
Evlilik kredisi çekmeden malesef şuanda evlenmek mümkün görünmüyor. Eşiniz olacak kişi düğün, hediye vesaire istemiyorsa malesef kredi çekmek zorunda kalıyorsunuz.
Ve evlenir evlenmez dünya evine değil dünya kadar borcun içine giriyorsunuz.
Cidden kredi çekilmeden olacak gibi değil artık. Mantıklı da geliyor insana. Bugünkü taksit miktarı gelecek senelerde çerez parası oluyor. Kesinlikle tercih edilebilir bir şey yani. İnsanı rahatlatıyor bir nevi.