Anasayfa » Düğün Planlama Rehberi » Hukuksal Konular » Yıldırım Nikahı Nasıl Kıyılır?
yıldırım nikahı nasıl kıyılır, yıldırım nikahı

Yıldırım Nikahı Nasıl Kıyılır?

Düğün hazırlıkları sürecini geride bırakarak hızlı bir nikah töreni ile dünya evine girmek isteyen veya sabırsız olan çiftlerin merak ettiği konulardan birisi de yıldırım nikahıdır. Eğer sizin de aklınızda “bir an önce evlenelim, daha fazla ertelemenin bir alemi yok, daha heyecanlı olur, yaz aylarında düğün salonlarının hepsi dolu, yakınlarımıza sürpriz yapalım” şeklinde fikirler varsa bu yazı tam sizlik! Çünkü bu yazımızda en çok filmlerden ve dizilerden aşina olduğumuz yıldırım nikahı hakkında konuşacağız, nikah dairesine bekar girip evli çıkmak mümkün mü öğreneceğiz. Ayrıca yıldırım nikahı için gerekli evraklar nelerdir, yıldırım nikahı nasıl kıyılır, ücreti ne kadar gibi soruların cevaplarını da bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yıldırım Nikahı Nedir?

İsterseniz öncelikle yıldırım nikahı kavramının nasıl ortaya çıktığından bahsedelim. Eskiden devlet dairelerinde nikah işlemleri bir hayli uzun sürüyordu. Evlenmek üzere nikah dairesine başvuruda bulunan çiftler, uzun bir süre beklediği gibi nikah tarihleri de sürekli erteleniyordu. İvedi olarak evlenmek isteyen çiftler ise nikah işlemlerini mahkeme kararı ile hızlandırarak yıldırım nikahı olarak tabir edilen hızlı bir nikah sürecinin ardından evleniyorlardı. Fakat evlenme beyannamesi sayesinde artık bu süre oldukça kısaldı. Yani daha kısa sürede evlenmek için dava açıp süreci hızlandırmaya falan hiç gerek kalmıyor.

Yıldırım Nikahı Diye Bir Şey Var Mı? Günümüzde Kıyılıyor Mu?

Geçmiş dönemlerde yıldırım nikahı olarak belirtilen hızlı nikah sürecine günümüzde gereksinim duyulmuyor. Başka bir deyişle artık mevzuatta yıldırım nikahı diye bir şey kalmadı.

Peki o zaman yıldırım nikahı nasıl kıyılır sorusu biraz saçma değil mi? Aslında pek sayılmaz; bu kavramı hala çok kısa sürede kıyılan nikahları kastederken kullanıyoruz. Zaten günümüzde evlenmenize engel bir durum yoksa birkaç gün içerisinde nikahınız kıyılabiliyor. Nedir bu engeller derseniz, şu yazımızı okuyabilirsiniz: Evlenme Engelleri Nelerdir?. (Sonuçta sonradan bir sürprizle karşılaşmanızı istemeyiz değil mi?)

Yıldırım Nikahı Nasıl Olur?

Her ne kadar geleneksel olarak nikah günü almak için aylar öncesinden başvuruda bulunulsa da istenildiği takdirde evlenmek isteyen çiftler için nikah kıyma işlemi çok kısa sürede yapılabilmektedir.

Yıldırım Nikahı Aynı Gün Olur Mu?

Nikah işlemleri günümüzde ne kadar hızlı işlese de ne yazık ki evraklarınızı teslim eder etmez nikahınız kıyılamıyor; müracaat ettiğiniz evlendirme dairesi size en erken 24 saat sonraya nikah tarihi verebiliyor. (Kalabalık şehirlerde bile 2-3 gün sonraya bir tarih almanız oldukça muhtemel.) Fakat siz yine de başvurunuzu yaparken mutlaka ne kadar erkene gün almak istediğinizi belirtin.

Başvurunuzu Nereye Yapacaksınız?

Nikah tarihinizi almak için nikahınızın kıyılacağı belediyeye bağlı olan evlendirme dairesine, sizin veya eşinizin ikametinin bulunduğu evlendirme dairesine veya ilçe müftülüklerine müracaat etmeniz gerekiyor.

Tabi evraklarınızı da yanınıza almayı unutmayın. Ayrıca eğer nikahınız ikamet ettiğiniz ilçelerin birinde kıyılmayacaksa, başvurunuzu yapmadan önce evlenme izin belgesi almanız gerekiyor. Evlenme izin belgesi hakkında bilmeniz gereken her detayı şu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz: Evlenme İzin Belgesi Nasıl Alınır?.

Yıldırım Nikahı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Eğer sevdiğiniz insanla hızlı bir nikah töreniyle dünya evine girmek istiyorsanız veya düğün hazırlıkları sürecini atlayarak hızlı bir şekilde evlenmek istiyorsanız; atmanız gereken adımlar ve nikah için gerekli belgeler nelerdir, bunlara da değinelim.

Yıldırım nikahı için gerekli evraklar resmi nikah için istenilenlerden farksızdır. Yani başvuru sırasında sizden istenen belgeler şunlardır:

  • Güncel fotoğrafı olan kimliklerin asılları ve fotokopileri
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf (En az 6’şar tane çektirmenizi öneriyoruz ki sonradan bir sürprizle karşılaşmayın.)
  • Evlilik sağlık raporu
  • Evlenme ehliyet belgesi
  • Nüfus kayıt örneği
  • İkametgah belgesi
  • Evlenme beyannamesi

Bu belgeleri nereden alabileceğiniz konusunda detaylı bilgiye şu yazımızdan ulaşabilirsiniz: Nikah için Gerekli Belgeler. Fakat başvuracağınız evlendirme dairesi, sizden daha az veya daha fazla evrak isteyebilir. Bu nedenle müracaat edeceğiniz evlendirme dairesini önceden arayıp bu konuda bilgi almanızı öneriyoruz. Bu sayede nikah işlemlerini bir aksaklık yaşamadan, hızlı bir şekilde halletmiş olursunuz.

Nikah işlemleri için gerekli belgelerin hazır edilmesi birkaç gün sürmektedir. İstenen belgelerin içerisinde en uzun sürede alınan evrak ise sağlık raporudur; temin edilmesi bir veya iki gün sürmektedir. Süreci hızlandırmak isterseniz sağlık raporu için gerekli testleri özel hastanelerde yaptırabilirsiniz ancak testlerin ücretini sizin ödemeniz ve test sonuçlarının aile hekiminiz tarafından onaylanması gerektiğini belirtelim.

Yıldırım Nikahı Ücreti Ne Kadar?

Nikah başvurunuzu yaptıktan sonra en yakın müsait güne tarih alabiliyorsunuz, bunun için ekstradan bir yıldırım nikahı ücreti ödemeniz gerekmiyor. Yani başvuru sırasında sadece müracaat ettiğiniz belediyenin gerekli işlemler için belirlediği tutarı ödemeniz yeterlidir. Nikah işlemleri için ödemeniz gereken fiyat tarifesi ise hafta içi, hafta sonu veya tatil günlerine göre değişmektedir. Ayrıca nikah memurunun evlendirme dairesi dışında bir yerde nikah kıyması da ekstra ücret sayılıyor.

Ödeyeceğiniz tutarı netleştirmek için müracaat edeceğiniz belediyenin internet sitesine girebilir veya telefonla bilgi alabilirsiniz. (Ödeyeceğiniz bu tutarın evlilik cüzdanı, dosya ve salon bedeli gibi masraflarını da kapsadığını belirtmekte fayda var.)

Konuksuz, Törensiz Nikah İsteyenler için Oda Nikahı

Yıldırım nikahı yapmak isteyen çiftler, genellikle oda nikahını tercih ettiği için bu konuya da kısaca değinelim istedik. Eğer davetli sayınız azsa, düğününüze fazla bir bütçe ayıramıyorsanız veya özel bir tören yapmak istemiyorsanız müracaat ettiğiniz belediyenin evlendirme dairesinde oda nikahını tercih edebilirsiniz. Bu arada nikahtan önce şahitlerinizi belirlemeyi ve onlara önceden haber vermeyi unutmayın.

Oda nikahının ücretini öğrenmek için ise nikahın kıyılacağı evlendirme dairesinin bağlı olduğu belediyeyi arayabilirsiniz. (Daha önceden de belirttiğimiz üzere fiyatlar hafta içi ve hafta sonuna göre değişiklik gösteriyor. Fakat fiyatların diğer düğün mekanlarına kıyasla katbekat ucuz olacağından emin olabilirsiniz.)

Yakınlarınızı da Düşünmek Lazım..

Bazı evlenme daireleri kıyılan nikahları istek üzerine internetten canlı olarak yayınlıyor. Eğer böyle bir talebiniz varsa yetkilere bu hizmeti verip vermediklerini sormanızı öneririz. (Sonuçta nikahınız sürpriz olsa da sizden uzak bir yerde yaşayan veya nikahınızı izlemek isteyen aile yakınlarınız olabilir değil mi?)

Ayrıca isterseniz nikah töreninizi kaydettirebilir, DVD halinde evlendirme dairesinden temin edebilirsiniz.

Post navigation

  • Yıldırım gibi kıyılır 🙂 Şaka bir yana yıldırım nikahı kararı alanlara gerçekten çok şaşırıyorum, büyük cesaret doğrusu…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir