çeyiz hesabı nedir çeyiz desteği nasıl alınır

Çeyiz Hesabı Nedir? Çeyiz Desteği Nasıl Alınır?

Düğün hazırlıklarının masraflı bir süreç olduğunu hatırlatmamıza gerek yoktur sanırım. Kız isteme merasimine giderken alınması gerekenler ile başlayan bu masraflı süreç, düğün gününüzde müstakbel eşinizin dağıtacağı bahşişler ile son buluyor. Düğün masraflarında sizi ekonomik olarak rahatlatacak, nakit ihtiyacınız olduğunda destekleyecek bir birikiminizin olması ise kuşkusuz çok iyi bir seçenektir. Bu yazımızda bu seçeneği değerlendirebileceğiniz çeyiz hesabı uygulaması hakkında bilgiler paylaşacağız. İsterseniz öncelikle çeyiz hesabı nedir sorusuyla başlayalım, sonrasında çeyiz desteği hakkında diğer detaylara değinelim. (Merak etmeyin, devletin çeyiz desteğine yaptığı katkıyı atlamayacağız.)

Devlet Çeyiz Hesabı Nedir?

Çeyiz hesabı, devlete ait veya özel bankalarda açtıracağınız hesabınıza, aylık veya üç ayda bir olmak üzere yatıracağınız belli bir tutarın; devlet katkısı da dahil olmak üzere tarafınıza toplam tutar olarak ödenmesidir. (Halk arasında devlet düğün desteği veya devletin verdiği evlilik desteği olarak da geçer.) Aile ve sosyal politikalar bakanlığının yürüttüğü çeyiz hesabı uygulaması 2016 yılından beri kullanılmaktadır. Amacı ise tahmin edebileceğiniz üzere evlenme arifesindeki çiftlere maddi destek sağlamak.

Çeyiz hesabı ile en az 3 yıl birikim yaptığınızda ise devlet katkısı, toplam birikiminizin %20-%25’i oranındadır. (Örneğin hesabınızı 2017 yılında açıp düzenli ödeme yaptıysanız 2020 yılında çeyiz desteğini alabiliyorsunuz.) Çeyiz hesabı açtırma koşulları genel çerçevede aynı olsa da bazı özel durumlarda bankalara göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle eğer çeyiz hesabı açtırmayı düşünüyorsanız birkaç bankanın başvuru koşullarını değerlendirmenizi öneririz. (Genel olarak çeyiz hesabına başvuru koşulları ise aşağıda detayları ile yer almaktadır.)

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evlilikten Önce Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Bu noktada önemli bir konuya değinmek istiyoruz: Çeyiz hesabıyla çeyiz parası aynı şeyler değildir. (Çeyiz parası, yetim aylığı alan kadınlara veriliyor.) Eğer çeyiz parası hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, şu yazımızı okuyabilirsiniz: Çeyiz Parası Şartları – Nasıl Alınır?.

Çeyiz Hesabını Kimler Açtırabilir?

  • Türk vatandaşları ve mavi kart sahipleri,
  • 18 yaşını doldurmuş olanlar (18 yaşından küçükler velileri ile çeyiz hesabı açtırabilirler),
  • 24 yaşını doldurmamış olanlar (3 sene boyunca yapılan ödemenin ardından 27 yaşın üzerinde olunmaması gerektiği için),
  • Daha önce evlilik yapmamış olanlar çeyiz hesabına başvuruda bulunabilirler.

Çeyiz Hesabı Şartları Nelerdir?

  • Çeyiz hesabına en az 3 yıl boyunca düzenli olarak ödeme yapılması gerekmektedir.
  • Çeyiz hesabına yapılan ödemeler, aylık veya üç aylık olarak tercih edilebilir.
  • Çeyiz hesabına bir dönem (12 ay) boyunca yapılan aylık ödemelerde 3 defadan fazla, üç aylık ödemelerde ise 1 defadan fazla ödemenin aksatılması halinde; hesabınızın çeyiz hesabı statüsünden çıkarılacaktır.
  • Çeyiz hesabınızdan bir dönem boyunca en fazla iki defa olmak üzere, belirli bir tutarda para çekme hakkınız bulunmaktadır. Fakat çeyiz desteği tutarı belirlenenin üzerinde olursa veya para çekim işlemini iki defadan fazla yaparsanız, hesabınız çeyiz hesabı statüsünden çıkarılmaktadır.

Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır?

Çeyiz hesabınızı açtırmak için öncelikle istediğiniz bir bankaya gidip bir mevduat, katılma ya da özel cari hesap açmanız gerekiyor. (Açılan bu hesap Türk Lirası cinsinden olmak zorunda.)

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Nikah İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Çeyiz Hesabı için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Çeyiz hesabı için gerekli olan tüm belgeler şunlardır dememiz ne yazık ki çok doğru olmaz. Çünkü istenen evraklar her banka için farklı olabiliyor. Bu yüzden güncel bilgiyi başvuru yapacağınız bankadan öğrenmeniz daha doğru olacaktır.

Çeyiz Hesabına Ne Kadar Ödeme Yapılır?

Çeyiz hesabına yapılan ödemelerde alt ve üst sınırlar var. Fakat bu sınırlar bankadan bankaya değişiyor. Yaklaşık bir rakam vermemizi isterseniz;

  • Aylık ödemelerde alt limit 150, üst limit ise 1600 lira civarında.
  • 3 aylık ödemelerde ise alt limit 450, üst limit ise 5000 lira civarında.

Bu aralıklarda kalmak şartıyla istediğiniz tutarı hesabınıza yatırabiliyorsunuz.

Çeyiz Desteğinde Faiz Neye Göre Belirleniyor?

Çeyiz hesabınıza uygulanan faiz oranı ödeme yaptığınız süreye ve başvurduğunuz bankaya göre değişiklik gösteriyor. (Bu oran genellikle yüzde 10 ile yüzde 25 arasında oluyor diyebiliriz.)

Çeyiz Hesabınızdan Paranızı Nasıl ve Ne Zaman Çekebilirsiniz?

Evlendiğiniz tarihten itibaren 6 ay içerisinde; evlilik cüzdanınız ve bağlı bulunduğunuz ilçe nüfus müdürlüğünden alacağınız, daha önce evlilik yapmadığınızı gösterir belgesi ile bankanıza başvuruda bulunmanız yeterlidir.

Bankanız 10 iş günü içerisinde ödeme başvurunuzu ilgili bakanlığa iletiyor. Bakanlık ise kontrollerini yapıp 30 iş günü içerisinde çeyiz desteğinizi bankanıza yolluyor. Yani kısacası paranızı en geç 2 ay içerisinde hesabınızın bulunduğu bankadan çekebiliyorsunuz.

Devlet Katkısından Kimler Yararlanabilir?

Çeyiz hesabınızı açtırdığınızda en az 3 yıl boyunca hesabınızda biriken tutarın %25’i kadar hesabınıza ek olarak devlet katkısı da ödenmektedir. Devlet katkısından yararlanabilmeniz için de bazı koşullar olduğunu belirtmemiz gerek. Bu koşulları da sizler için listeledik:

  • 27 yaşını doldurmamış olmak ve daha önce evlilik yapmış olmamak,
  • Evleneceğiniz tarihten önce en az 3 yıl boyunca düzenli olarak hesabınıza ödeme yapmış olmanız,
  • Ödemelerin aksatılmaması ve koşullarının yerine getirilmesi,
  • Bir dönem boyunca 2 defadan fazla belirlenen tutarın üzerinde çekim yapılmaması.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çifte Düğün Nasıl Yapılır?

Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanır?

Çeyiz desteği hesaplaması yapılırken ödeme yaptığınız süre baz alınıyor. En fazla alabileceğiniz devlet katkısı tutarları ise şu şekilde:

  • 36 aydan daha az süre boyunca yapılan birikimlere devlet katkısı ödenmemektedir.
  • 36-47 ay boyunca yapılan ödemelerde; devlet katkısı 6.210,57 TL’yi geçememektedir.
  • 48-59 ay boyunca yapılan ödemelerde; devlet katkısı 6.986,90 TL’yi geçememektedir.
  • 60 ay ve üzerindeki aylar boyunca yapılan ödemelerde; devlet katkısı 9.279,75 TL’yi geçememektedir.

Devlet katkısının hesaplanması da ufak değişiklikler ile bankalara göre değişmektedir. (Detaylı bilgiyi bankanızdan alabilirsiniz.) Yukarıda baz aldığımız tutarlar devlet bankasının verilerine göre belirtilmiştir.

Çeyiz Hesabı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çiftin ikisi de çeyiz desteğinden faydalanabiliyor mu?

Evet, çift birer hesap açıp gerekli koşulları sağlarsa çeyiz desteğinden faydalanabiliyor. (Fakat bu hesabın ortak bir hesap olamayacağını belirtmekte fayda var.) Bu sayede 9 bin TL yerine 18 bin TL’ye kadar devlet desteği alabilirsiniz.

Bir kişi birden fazla bankada çeyiz hesabı açılabilir mi?

Hayır, birden fazla bankada çeyiz hesabı açamıyorsunuz.

Evlenmeden devlet çeyiz desteği alınabilir mi?

Hayır, evlilik gerçekleşmeden devlet katkısından yararlanamıyorsunuz. Eğer evlilik öncesinde maddi desteğe ihtiyacınız varsa şu yazımızı okuyabilirsiniz: Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?.

Çeyiz hesabının ödeme planı değişebilir mi?

Hayır, çeyiz hesabınızın ödeme planını değiştiremiyorsunuz. (Değiştirmenizin tek yolu, mevcut hesabınızı kapatıp yeni bir hesap açmak. Fakat en az 3 yıl boyunca yapılması gereken ödemelere sıfırdan başlamış gibi oluyorsunuz.)

Çeyiz hesabı başka bir bankaya taşınabilir mi?

Evet, çeyiz hesabınızı başka bir bankaya taşıyabiliyorsunuz. (Çeyiz hesabınızı taşımak için istediğiniz bankaya gitmeniz yeterli.) Ayrıca bu işlem sırasında sizden bir ücret talep edilmediğini de belirtelim.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • Çeyiz çok önemli gerçekten bu konuda hassasım. Ki benim çeyizim çok güzel hazırlanmıştı

  • Çeyiz hesabı bence genç kızların özellikle açması gereken bir hesap minik minik siz biriktirdikçe bir o kadar da devlet veriyo ve hem ilerisi için birikim yapıyosunuz hem de kara geçmiş oluyosunuz. Ayrıca ileri de ev araba almak içinde eşinize destek olma şansınız oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir