Hosta çiçeği, bahçelerin yemyeşil olmasını sağlamanın yanı sıra kolay bakılmasıyla dikkat çeken bir bitkidir. Bu nedenle bitkiler konusunda fazla deneyimi olmayan kişiler dahi hem evde hem de bahçede kolayca hosta çiçeği bakabilir. Kuşkonmazgiller ailesine ait hosta çiçeğinin yaprakları yuvarlak, kalp şeklinde veya oval şekillerde olabilir. Renkleri ise mavi, yeşil veya açık yeşil olup üzerinde sarı, krem veya beyaz şeritler bulunabilir.
Hosta çiçeği genelde dış mekanda bakılan bir bitki olsa da bitkinin ihtiyaç duyduğu koşulları sağladığınızda iç mekanda da bakabilirsiniz. İç mekanda bakılan bitkiler, iç mekanda bakılanlara göre biraz daha fazla ilgi istese de saksı seçimi, saksının konulacağı yer ve sulama sıklığı gibi noktalara dikkat ederek iç mekanda da kolayca hosta çiçeği bakabilirsiniz.
Hosta çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve hosta çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Hosta Çiçeği Nedir?
Hosta çiçeği, yaprakları canlı yeşil renklere sahip ve gölgede yetişebilen bitkilerdir. Uzun ömürlü olan bu bitkiler yaklaşık beş yıl içinde olgunluğa ulaşmaktadır. Hosta çiçeği genel olarak dış mekanda yetiştirilmekle birlikte uygun şartlar sağlandığında iç mekanda da yetiştirilebilmektedir. Diğer pek çok ev bitkisinin aksine hostaların gelişmesi için her yıl belli bir süre soğuk ortam sağlanması gerekmektedir. Hosta çiçeği, zararlılara ve hastalıklara karşı dayanıklı olduğu için bitkinin genel özelliklerini ve ihtiyaçlarını bildiğiniz zaman iç mekanda hosta çiçeği bakmanız zor olmayacaktır.
Hosna çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:
Botanik adı: Hosta
Aile: Kuşkonmazgiller (Asparagaceae)
Türü: Otsu, çok yıllık
Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 20-30 cm yükseklik, 30-45 cm genişlik
Güneş isteği: Kısmi, gölgeli
Toprak isteği: Nemli, drenajı iyi toprak
Toprak pH’ı: 6,5-7,5
Çiçeklenme dönemi: Temmuz ila Eylül ayları
Çiçek rengi: Mor, mavi, beyaz
Kökeni: Çin, Japonya, Kore
Toksisite: Evcil hayvanlar ve insanlar için zehirlidir
Hosta Çiçeği Nasıl Bakılır?
Hosta çiçeği genelde bahçe peyzajında kullanılan bir bitki olsa da doğru şartları sağladığınız takdirde iç mekanda da bu bitkiye bakabilirsiniz. Çok fazla isteği bulunmayan hosta çiçeği, iç mekanda yetiştirildiğinde zararlılara ve hastalıklara karşı diğer ev bitkilerine göre daha dayanıklıdır. Hosta çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, hava sıcaklığının 5°C’nin altına düştüğü zamanlarda bitkiye en az altı haftalık bir dinlenme süresi sunmaktır. Bunun için bitkiyi dışarı koyabilir veya garaj gibi serin bir yere taşıyabilirsiniz. Bitkinin bu dinlenme süreci boyunca yapraklarının düşmesi normal olduğu için hosta çiçeğinizin yaprak kaybettiğini görüyorsanız endişelenmemelisiniz.
İç mekanda ve dış mekanda hosta çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar şu şekildedir:
Işık isteği
Hosta çiçeği genel olarak gölge seven bir bitkidir. Bu nedenle genelde dışarısı kadar güneş ışığı görmeyen iç mekanlar hosta çiçeği için uygun yetişme alanlarıdır. Bununla birlikte hosta çiçeğinin ışık ihtiyacı çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yeşil yapraklı bitkiler, gölgeye toleransı en yüksek bitkiler olurken alacalı yaprakları olanlar ise kısmen güneş ışığına maruz kalabilir. Hosta çiçeğinizin fazla güneş ışığı aldığını yapraklarının kenarlarının kahverengi olmasından ve yapraklarda soluk noktalar bulunmasından anlayabilirsiniz.
Su isteği
İç mekanda saksıda bakılan hosta çiçeklerinin su ihtiyacı fazla olabilir. Özellikle havanın sıcak olduğu zamanlarda bitkilerinizi sık sık sulayarak toprağın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte toprağın uzun süre ıslak kalması hosta çiçeği için zararlı olabileceğinden dolayı toprağın drenajının iyi olmasına dikkat edilmelidir. Bitkiyi dinlenme dönemine hazırlamak içinse saksıyı soğuk bir yere taşıdıktan sonra ayda bir kez az miktarda sulamayı deneyebilirsiniz.
Toprak isteği
Hosta çiçeği bakılan toprağın kaliteli olması gerekir. Nemli, drenajı iyi ve besin açısından zengin bir toprak, hosta çiçeği için ideal olacaktır. Dış mekanda bakılan hosta çiçekleri için ise toprakta yakınlardaki diğer bitkilerin köklerinin olmaması daha faydalı olacaktır.
Sıcaklık ve nem isteği
Hem iç hem de dış mekanda bakılan hosta çiçekleri açısından sıcaklık ve nem çok önemli değildir. Hosta çiçekleri için önemli olan her yıl altı hafta kadar soğuk hava sağlamaktır. Bunun haricinde sıcaklık ve nem konusunda dikkat edilecek başka bir şey bulunmamaktadır.
Gübre isteği
Hosta çiçeğine büyüme döneminin başında yavaş salınımlı bir hücre kullanabilir ve sonrasında iki haftada bir olacak şekilde suda çözünür bir gübre kullanmaya devam edebilirsiniz. Saksıda bakılan çiçekler sık sulama nedeniyle besinlerini daha kolay kaybettiği daha sık gübreleme yapabilirsiniz. Hosta çiçeği dinlenme dönemine girmeden yaklaşık dört ay önce gübrelemeyi bırakabilirsiniz.
Hosta Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Hosta çiçeğini çoğaltmak için bitkinizi topraktan kaldırabilir ve kökleri topraktan arındırmakla işe başlayabilirsiniz. Sürgünleri kesmek için keskin bir bıçak kullanabilirsiniz. Ardından kestiğiniz sürgünleri yeni saksılarına dikip sulayabilirsiniz.
Hosta Çiçeği Nasıl Canlandırılır?
Hosta çiçeği, bakımı kolay bir bitki olsa da bazı faktörler, bitkinin cansızlaşmasına neden olabilir. Hosta çiçeğiniz solduysa bitkinizi canlandırmak için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
Daha sık sulama yapın
Hosta çiçeği yaz aylarında haftada 2-3 kez olmak üzere sık sulamaya ihtiyaç duyar. Özellikle saksıda bakılan bitkilerin toprağı daha çabuk kuruduğu için yaz aylarında her gün ya da iki günde bir sulama gerekebilir. Bitkiniz susuzluk nedeniyle cansızlaştıysa daha sık sulama yapabilir veya suyun toprakta kalması için malçlama yapabilirsiniz.
Daha az sulama yapın
Özellikle toprak drenajının az olması halinde hosta çiçekleri cansızlaşabilir. Aşırı sulama ve toprağın ıslak kalması, kök çürümesine neden olabilir ve yapraklarda sararmaya yol açabilir. Ayrıca mantar hastalıkları da görülebilir. Bu nedenle bitkinizi toprağın ıslak kalmasına neden olacak kadar sık suluyorsanız, daha az sulamayı deneyebilirsiniz.
Mantar hastalığına karşı dikkatli olun
Hosta çiçeğiniz zayıfladıysa ve üzerinde gözle görülür zararlılar yoksa sorunun nedeni mantar hastalığı olabilir. Mantar hastalığı riskini azaltmak için bitkiler arasında yeteri kadar mesafe bırakmayı ve bitkiyi sularken yapraklara su değdirmemeyi deneyebilirsiniz.
Daha az güneş ışığı almasını sağlayın
Çok fazla güneş ışığına maruz kalan bitkiler zayıf hale gelebilir. Bu nedenle hosta çiçeğiniz çok fazla güneşe maruz kalması nedeniyle güçsüzleştiyse bitkinin yerini değiştirebilirsiniz. Fazla güneş ışığı nedeniyle sararan yaprakları yenileri geldiğinde kesebilirsiniz.
Saksı seçiminize dikkat edin
Hosta çiçeklerine saksıda bakıyorsanız, yeteri kadar drenaj deliği olduğundan emin olmalısınız. Plastik, seramik ya da kil saksılarda bakılabilen hosta çiçeği için en önemli şey, fazla suyun atılması için saksının dibinde drenaj deliği bulunmasıdır.
Don olayının verdiği zararlara karşı dikkatli olun
Hosta çiçeği yaprakları, don olaylarından zarar görebilir. Ancak hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bitkide yeni yapraklar oluşmaya başlayacaktır. Dondan zarar gören yaprakları yenileri çıktıkça temizleyebilirsiniz.
- Cam Güzeli Çiçeği Bakım Kılavuzu
- Fil Kulağı Bakım Kılavuzu
- Dağ Palmiyesi Bakım Kılavuzu
- Dua Çiçeği Bakım Kılavuzu
- Begonya Bakım Kılavuzu