Doğa ve doğal kalanlar, kadim zamanlardan beri iyileştirici güçlerden sayılmakta. Doğayla iç içe olmak; insan gelişimi, sağlığı ve mutluluğunu etkileyen önemli faktörler arasında gösterilmekte. Bu durumda acaba neden daha çok teknolojiyle değil de doğayla birleşmenin sağladığı mutluluk olgusu araştırmaları ile karşılaşmaktayız?
Bence bunun en önemli nedeni; doğaya, teknolojik gelişmelere göre çok daha kolay erişebilmemiz olabilir. Kontrolsüz büyüyen metropol sorunu olarak, birincisi ülke genelinde inşaat sektörüne yapılan yatırımların fazlalığını, gayrimenkul satış reklamlarının sayısının artışıyla tescillemeye başlıyoruz. Bu noktadan sonra ortaya çıkan işlerin çok daha planlı ve olumlu yurt dışı örnekleri gibi seyir etmeyeceği aşikar. İkincisi ise, gittikçe artan betonlaşma hareketiyle kolayca erişebileceğimizi sandığımız doğayla hiç de o kadar rahat buluşamıyor oluşumuz. Bu yazı, doğayla buluşma fikirden yola çıkarak derlenen birkaç botanik, psikolojik ve dekoratif öneri içermekte.
Birleşmiş Milletler’in yapmış olduğu araştırmalar sonucunda dünya genelinde %54 oranındaki nüfus, şehirlerde yaşamakta. Çoğumuz ekonomi çarkına dahil olarak sevdiğimiz, şikayet ettiğimiz, hissizleştiğimiz, sorguladığımız ve nice sıfatla niteleyebileceğimiz işlerde çalışmaktayız. Hem içinde bulunduğumuz yüzyılın teknolojik ve algoritmik altyapısı, hem de takip etmekte, geçtiğimiz nesilleri zorlayabilecek kapasitedeki yaşam hızımızla geleceğe dair kafamızda ufak da olsa ütopik veya distopik senaryolar şekillenmeye başladı bile…
Bütün bu tartışmaların arasında Sultan Süleyman’a bile kalmayan “dünya hakimiyeti” fikrinin ihtimalini, hasta yatağında söylediği şu dizesi ile özetleyebiliriz: “Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.” Sonuç olarak ne işle uğraşırsak uğraşalım, öncelik her zaman sağlıklı olabilmek ve kalabilmek. Doğaya erişmekte zorlandığınız, evde dizi izlemeyi, kitap okumayı, dinlenmeyi tercih ettiğiniz veya ofiste çalıştığınız zamanlarda yanınızda olacak bitkiler ve iç mekan dekorasyon tercihleri ile farklı ve sağlıklı bir atmosfer yaratabilirsiniz. Bu bitkiler, ortamdaki havayı filtrelemeye yardımcı. Ayrıca kokusu veya görüntüsüyle de duygusal rahatlama sağlayabiliyorlar. Bu bitkileri şık saksılar içinde hem fiziksel ve psikolojik sağlığınız için; hem de dekoratif ögeler olarak evinizin her odasında kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Minimalist yaşam: 3 adımda hayatı sadeleştirme önerileri