Kedi tırnağı çiçeği özellikle bahçe peyzajında sıkça tercih edilen bitkilerden bir tanesidir. Çiçekleri gece kapanan ve ertesi gün tekrar açan kedi tırnağı çiçeği yemyeşil yaprakları ile ortama tropikal bir hava katmak için idealdir.
Az bakım gerektiren kedi tırnağı çiçeği, yazların sıcak ve kurak geçtiği yerlerde dahi kolayca bakılabilir. Su ihtiyacı çok az olan kedi tırnağı çiçeğini yalnızca çiçeklenme döneminde düzenli olarak sulamanız yeterlidir. Yazın başlarından sonbahara kadar çiçek açan kedi tırnağı çiçeğini hem iç hem de dış mekan dekorasyonunda kullanabilirsiniz.
Kedi tırnağı çiçeğine dair merak ettiğiniz her şeyi ve kedi tırnağı çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Kedi Tırnağı Çiçeği Nedir?
Kedi tırnağı çiçeği, yıllık olarak yetiştirilen ve rengarenk çiçekler açan bir sukulenttir. Güney Amerika’ya özgü olan kedi tırnağı çiçeği yaklaşık 7-20 cm yüksekliğe ulaşmaktadır. Genelde gülün minyatür halini andıran çiçeklere sahip olan bitkide çiçekler kümeler halinde büyür. Kedi tırnağı çiçeğini ekmek için en iyi zaman, don tehlikesi geçtikten sonraki ilkbahar aylarıdır. Bitkinin tüm kısımları kediler ve köpekler açısından zehirli olduğundan dolayı hem iç mekanda hem de dış mekanda bitkiye bakacağınız yeri iyi seçmeniz gerekir.
Kedi tırnağı çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları şu şekildedir:
Botanik adı: Portulaca grandiflora
Aile: Semizotugiller (Portulacaceae)
Türü: Tel yıllık, sukulent
Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 7-20 cm yükseklik, 14-30 cm genişlik
Güneş isteği: Tam
Toprak isteği: Kumlu, drenajı iyi toprak
Toprak pH’ı: Nötr ila asidik
Çiçeklenme dönemi: Yaz başından don olaylarına kadar
Çiçek rengi: Beyaz, turuncu, sarı, kırmızı, pembe
Kökeni: Güney Amerika
Toksisite: Kediler ve köpekler için zehirlidir
İlginizi çekebilir: Starliçe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kedi Tırnağı Çiçeği Nasıl Bakılır?
Kedi tırnağı çiçeği, hem iç mekanda hem de dış mekanda bakabileceğiniz bir bitkidir. Diğer pek çok bitkinin yetişemeyeceği kuru, besin açısından fakir topraklarda gelişebilen kedi tırnağı çiçeği, toprağının çok ıslak olmasını sevmez. Genelde yaz aylarından sonbahardaki don olaylarına kadar çiçek açan bitki, yıllık olarak yetiştirilmekte ve büyüme döneminin sonunda ölmektedir. Bununla birlikte mevcut bitkinizden elde ettiğiniz tohumları, bir sonraki yıl yeni bitkiler yetiştirmek için kullanabilirsiniz.
Işık ihtiyacı
Kedi tırnağı çiçeğinin sağlıklı ve canlı görünmesi ve çiçek açması için günde en az altı ila sekiz saat güneş ışığına maruz kalması gerekir. Bitkinizi gölgede yetiştirmeye çalıştığınızda çiçeklenmenin olmadığını ve mevcut çiçeklerin ise açmadığını görebilirsiniz.
Toprak ihtiyacı
Kedi tırnağı çiçeği, kumlu ve kayalık topraklarda yetişir ve toprağın drenajının çok iyi olmasını ister. Bu nedenle bitkilerinize bahçede bakacaksanız ancak toprağın kil miktarı fazlaysa toprağın drenajını arttırmaya çalışmak yerine saksıda bakmayı düşünebilirsiniz. Toprağın çok fazla su tutması, bitkinin ölmesine neden olabileceği için kedi tırnağı çiçeğini ekmeden önce toprağın drenajına ekstra özen göstermelisiniz.
Su ihtiyacı
Kedi tırnağı çiçeğinin çok fazla su ihtiyacı yoktur. Kuraklığa karşı kaktüs kadar dayanıklı olan bu bitki, kurak geçen dönemleri tolere edebilir. Bununla birlikte özellikle çiçeklenme döneminde bitkinin belli bir miktar sulanması faydalı olabilir. Bu nedenle yaz yağışlarının olmadığı ve yaz aylarının sıcak geçtiği bir yerde yaşıyorsanız, bitkilerinizi haftada bir derin olacak şekilde sulayabilirsiniz.
Sıcaklık ve nem isteği
Anavatanı Brezilya, Uruguay ve Arjantin olan kedi tırnağı çiçeğinin yüksek sıcaklığa ve düşük neme ihtiyacı vardır. Bitki, don olayları olmadığı sürece serin ve nemli bahar havalarını da tolere edebilir. Bununla birlikte çiçeklenmenin gerçekleşmesi için yaz sıcağının gelmesi gerekir. Don olaylarına karşı hassas olan kedi tırnağı çiçeği, tek yıllık bir bitki olduğundan dolayı yılın ilk dondurucu soğuklarında ölecektir.
Gübre isteği
Kedi tırnağı çiçeği, toprağının besin bakımından fakir olmasını tolere edebilir ve genelde gübrelenmeye ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte tohumların ekimi sırasında bitkinin dengeli, yavaş salınımlı bir gübreyle beslenmesi, büyümenin daha sağlıklı ve çiçeklenmenin daha çok olması açısından faydalı olabilir. Bitkinizi büyüme dönemi boyunca da iki kez gübreleyebilirsiniz. Büyüme döneminde fosfor oranı daha yüksek bir gübre tercih edebilirsiniz.
Kedi Tırnağı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Sukulentlerin çoğu gibi kedi tırnağı çiçeği de çelikle kolayca çoğaltılabilir. Bitkiden kesilen çelikler toprağa dikildiğinde kolayca köklenir. Bitkinizi çelikle çoğaltmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Keskin ve temiz bir makas alın ve en az bir mevsim çiçek açmış ana bitkiden kesim yapın. Kestiğiniz yerin en az 10 cm uzunluğunda olmasına ve en az bir adet yaprak düğümü içermesine dikkat edin.
- Kestiğiniz parçadaki tüm yaprakları ve çiçekleri kesin.
- Kestiğiniz yeri küçük bir saksıya yerleştirin. Saksı toprağının nemli ve drenajı iyi olduğundan ve içinde kum ve torf gibi malzemeler olduğundan emin olun.
- Kestiğiniz yeri, kesik tarafı aşağı bakacak şekilde toprağın en az 5-6 cm derinliğine gömün.
- Saksıyı plastik bir poşetle örtün.
- Saksıyı aydınlık ve dolaylı olarak güneş ışığı alan sıcak bir yere yerleştirin. Toprağı nemli tutacak şekilde ara sıra sulayın.
- Çeliklerin yaklaşık iki hafta içinde köklendiğini görebilirsiniz. Bu noktada bitkilerinize her zamanki şekilde bakmaya devam edebilirsiniz.
Kedi Tırnağı Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?
Kedi tırnağı çiçeği tohumlarını sonbahardaki son don olaylarından sonra ekebilirsiniz. Tohumları nemli toprağa bastırabilir ve çimlenme görene kadar toprağı nemli tutmaya devam edebilirsiniz. Tohumların çimlenmesi için üstlerini toprakla örtmemeye dikkat etmelisiniz. Fideler görünene kadar toprağın hafif nemli kalmasına dikkat etmeli ve sonrasında toprağın yalnızca üst kısmı kuruduğunda sulama yapmalısınız. Tohumları iç mekanda ekecekseniz, saksıyı güneş alan bir pencere kenarında tutmaya özen göstermelisiniz.
İlginizi çekebilir:
- Kahve Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
- Latin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
- Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?
- Hosta Çiçeği Bakımı
- Gardenya Çiçeği Bakım Kılavuzu