Laboratuvarda Yetiştirilen Pırlanta ve Kübik Zirkonya: Aradaki Fark Nedir?

Pırlanta takıların ışıltısına, parlaklığına ve genel görünümüne bayılıyor, ancak tamamen parıldamak için gereken soğuk, sert parayı harcamaktan kaçınmak mı istiyorsunuz? Cevabınız evet ise, düğününüz için alışveriş yaparken göz önünde bulundurabileceğiniz iki uygun fiyatlı seçenek var: kübik zirkon ve laboratuvarda yetiştirilmiş taşlar.

Laboratuvarda yetiştirilen bir pırlanta tam olarak adından da anlaşılacağı gibi laboratuarda yetiştirilen bir pırlantadır. Ancak laboratuvarda yetiştirilen taşları madenden çıkarılan benzerlerinden ayıran şey, çevre dostu olmaları ve daha ucuz olma eğiliminde olmalarıdır. Mücevher tasarımcısı Jean Dousset, “Popülerlikleri katlanarak artmaya devam edecek çünkü doğru tasarımcı veya markadan satın alındığında laboratuvar elmaslarının kalitesi, madenden çıkarılan benzerlerinden ayırt edilemez hale geldi” diyor.

Kübik zirkonyaya (CZ) gelince, bu uygun fiyatlı taş bir zamanlar Y kuşağı gençliğinin vazgeçilmeziydi (Claire’s’teki küpe karusellerini hatırlıyor musunuz?) ve o zamandan beri, eğitimsiz bir göz için gerçek elmastan ayırt edilmesi zor olabilecek güzel parçalara dönüştü. Mücevher tasarımcısı Idunnu Tomori, “İnsanların [kübik zirkon takılara] ne kadar harcadıklarına bakmaksızın kendilerini iyi hissedebilmelerini seviyorum” diyor. Bununla birlikte, CZ’ler sentetik taşlardır ve elmaslarla aynı kimyasal yapıya sahip değildir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Söz Merasimi Gelenekleri

Uzmanla Tanışın

  • Idunnu Tomori, kübik zirkon taşlar kullanarak klasik ve gelin takı stilleri yaratan Atalnta merkezli bir marka olan Misayo House Jewelry’nin kurucusudur.
  • Jean Dousset, 2010 yılında kendi adını taşıyan markasını kuran, laboratuvarda yetiştirilen lüks bir elmas ve mücevher tasarımcısıdır. Chaumet, Boucheron ve Van Cleef & Arpels gibi ünlü markalarla çalışmıştır ve Cartier’nin büyük büyük torunudur.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, hangi uygun fiyatlı taşın sizin için doğru olduğunu değerlendirmenin zor olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle, mücevher alışverişinizi biraz daha kolaylaştırmak için, laboratuvarda yetiştirilen parçalar ile kübik zirkonya arasındaki farkları vurgulayan bir kılavuz hazırladık. Maliyet, dayanıklılık ve ışıltı dahil olmak üzere en önemli açılardan nasıl farklılık gösterdiklerini öğrenmek için okumaya devam edin.

bride holding diamond drop earrings in her handbride holding diamond drop earrings in her hand

Getty Images

Laboratuvarda Yetiştirilen Pırlantalar ve Kübik Zirkonya Arasındaki Farklar

Çıplak gözle benzer görünseler de, laboratuvarda yetiştirilen elmaslar ve kübik zirkonya aşağıda vurgulandığı gibi birçok yönden farklılık gösterir.

Kompozisyon

Günümüzde, laboratuvarda yetiştirilen bir elmas oluşturmak için en yaygın süreç kimyasal buhar biriktirme olarak adlandırılmakta olup, bu süreçte halihazırda var olan bir elmasın (doğal veya laboratuvarda yetiştirilmiş olabilir) küçük, ince bir dilimi vakuma yerleştirilmektedir. Vakum daha sonra doğal olarak oluşan bir elması oluşturmak için gereken yoğun basınç ve ısıyı taklit eder, bu da saf karbondan yapılmış, doğal görünümüyle neredeyse aynı olan bir taşla sonuçlanır

Buna karşılık kübik zirkonya, zirkonyum dioksitin kristal formudur. CZ’nin bir versiyonu teknik olarak doğal olarak oluşmuş bir taşta görülebilse de, bu son derece nadirdir ve bugün piyasadaki tüm CZ’ler insan yapımıdır. CZ’ler renksizdir ve eğitimsiz gözlere elmas gibi görünürler, ancak elmaslarla aynı kimyasal yapıya sahip değildirler. (Yine, elmaslar karbondan, CZ’ler ise zirkonyum dioksitten oluşur.) Bu nedenle, üst üste binen kürelere atıfta bulunulduğunda bazen “sentetik” veya “simüle” taşlar olarak adlandırılırlar.

Fiyat

Laboratuvarda yetiştirilen elmaslar sınırlı miktarda olmadığından, aynı tedarik zincirlerine tabi olmadığından ve geleneksel madenciliğe göre daha az emek ve enerji gerektirdiğinden, genellikle benzer kalitede doğal olarak oluşan elmaslardan önemli ölçüde daha ucuza – bazen yüzde 50’ye kadar daha ucuza – mal olurlar. Dousset, “Sorumluluğu tüketicilere veriyor ve alıcıların istedikleri markalar, tasarımlar, pırlanta boyutları ve kalitesi üzerinde savurganlık yapmalarına olanak tanıyor” diyor. “Laboratuvar pırlantalarının güzelliği, insanların arzularını karşılamalarına izin verirken, eskiden bir pırlanta satın almanın temsil ettiği duygusal ve mali yükü azaltmasıdır.”

Kübik zirkon taşların üretimi daha da az maliyetlidir, çünkü yalnızca yer kabuğunun çok altında var olan volkanik öncesi koşulların yeniden yaratılmasını gerektirmezler. Bu nedenle, genellikle benzer boyut ve kesime sahip elmasların getireceğinin küçük bir kısmına satılırlar ve fiyat eşitsizliği yalnızca taşların boyutu arttıkça artar. Tomori’ye göre, bir veya iki karatlık bir CZ yüzük neredeyse hiçbir zaman 100 doların üzerine çıkmayacaktır.

Dayanıklılık

Doğal elmaslar gibi, laboratuvarda yetiştirilen taşlar da Mohs sertlik ölçeğinde 10 olan yeryüzündeki en sert maddedir ve bu nedenle son derece dayanıklıdır. Birini etrafa çarpabilir ve fiziksel olarak zorlu aktivitelerde takabilirsiniz (tavsiye edilmese de) ve yüzeye yakın önceden var olan bir inklüzyon olmadığı sürece taşın kırılma ihtimali çok azdır.

CZ’ler de sert olmakla birlikte – tipik olarak Mohs ölçeğinde 8 ila 8,5 – laboratuvarda üretilen parçalar kadar dayanıklı değildir. Günlük yaşamın tipik yıpranma ve aşınmasına genellikle dayanabilirler, ancak Tomori’ye göre “elinizi çarpmanızdan dolayı bazı çizikler görebilirsiniz.”

Dayanıklılık sizin için önemliyse, bir diğer popüler ve uygun fiyatlı elmas alternatifi olan mozanit, CZ’den daha serttir. Mohs ölçeğine göre 9,25 ile 9,5 arasında değişir.

Berraklık

Laboratuvarda yetiştirilen pırlantalar doğal benzerleriyle aynı ölçekte değerlendirilir – Kusursuz (F1) ila Dahil (I3). Kübik zirkon taşlar ise AAAAA en yüksek kalite olmak üzere A (1A) ile AAAAA (5A) arasında bir genel kalite ölçeğinde değerlendirilir. Bu derecelendirmelere en sık toptan CZ alımlarında başvurulur ve tipik tüketici alımlarında gösterilmeleri olası değildir. Tomori’ye göre, kalite ve fiyat açısından en iyi nokta AAA’dır ve piyasada saygın satıcılarda en sık bulacağınız kalite budur.

Karat

Kübik zirkonya bir elmastan biraz daha yoğundur, bu da onu daha ağır bir parça haline getirir. Dahası, kübik zirkonya ve aynı karat ağırlığındaki laboratuvarda yetiştirilmiş bir elmas aynı fiziksel boyutta olmayacaktır, CZ elmastan biraz daha küçük olacaktır.

Renk

İster madenden çıkarılmış ister laboratuvarda üretilmiş olsun, tamamen renksiz (D sınıfı) elmaslar son derece nadirdir ve son derece pahalıdır. Çoğu çift bunun yerine renksize yakın veya G ile J arasında derecelendirilmiş pırlantalar arar (pırlantanın alabileceği herhangi bir sarı renk tonu çıplak, eğitimsiz gözle fark edilemez).

Öte yandan CZ’ler tamamen renksizdir. Kasıtlı olmadıkça herhangi bir renk tonu içermezler.

SSS
  • Kübik zirkonya taşı için en iyi boyut nedir?

    Tomori, “Bir veya iki karatlık bir taş daha doğal görünecektir” diyor. “Daha büyük bir taş çok fazla berraklığa sahip olmayacaktır ve açıkça ‘sahte’ görünecektir. Eğer toplamda üç karata kadar çıkarsak, [yüzük] yanları ayarlı bir pırlanta olacaktır.”

  • Ortalama bir insan laboratuvarda yetiştirilmiş pırlanta ile kübik zirkonya arasındaki farkı anlayabilir mi?

    Daha küçük boyutlu, kaliteli bir CZ’ye şöyle bir bakacak olursanız, simüle edilmiş pırlanta ile gerçek pırlanta arasındaki farkı anlamanız zor olacaktır. Bununla birlikte, doğrudan ışık altında daha yakından incelendiğinde, bir elmas daha çok beyaz ışığı yansıtırken, bir CZ taşından daha yoğun, gökkuşağı renginde bir ışıltı ortaya çıkabilir.

  • Kübik zirkon nişan yüzükleri popüler midir?

    Tomori, birçok müşterisinin seyahat ederken veya daha ucuz bir yüzük takmanın kişiyi daha rahat hissettirebileceği durumlarda takmak üzere nişan yüzüklerinin CZ muadillerini satın aldığını görüyor.

  • Gelinler düğünlerinde ne tür kübik zirkon takılar takıyor?

    Düğün alanında, kübik zirkon genellikle gelinlerin nişan yüzüklerinin ötesinde taktıkları gösterişli parçalarda, örneğin gösterişli avize küpelerde, kraliyet düğününden ilham alan gelin taçlarında ve daha fazlasında yer alır. Doğal veya laboratuvarda yetiştirilmiş pırlantalarla yapılmış olsaydı, bu parçalar çok daha pahalı olurdu ve herkesin yalnızca bir kez takabileceği eşyalar için savurganlık yapacak sonsuz bütçesi yoktur.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir