söz merasimi gelenekleri

Söz Merasimi Gelenekleri

Söz merasimi, evlilik törenine doğru gidecek olan mutlu yolun ilk durağıdır demek herhalde yanlış olmaz. Söz merasimi ile artık hayatınızdaki insan artık sevgiliniz değil, sözlünüz veya nişanlınız olacak! (Ve tabi ki bir zaman sonra evleneceğinizi yakın çevrenize duyurmuş olacaksınız.) Yani söz merasiminin ardından ilişkiniz bambaşka bir boyuta taşınacaktır diyebiliriz. Peki geleneksel bir söz töreni ne zaman ve nasıl yapılır biliyor musunuz? Veya hangi adetleri içerir, kız evinin hazırlıkları nelerdir? Damat ve ailesi söz töreni için neler yapmalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve söz alışverişinde alınması gerekenleri detayları ile içeren yazımıza göz atmanızın ardından söz töreniniz için hazırlıklara başlayabilirsiniz.

Söz Merasimi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Söz töreni, kız isteme töreninin ardından aynı akşam içerisinde yapılabildiği gibi yakın zamanda gündüz veya akşam olmak üzere farklı bir günde de düzenlenebilir. Nişan töreni yapmayı düşünmüyorsanız söz töreninizi kız isteme töreninin yapıldığı günden farklı bir günde yapabilirsiniz. Daha kapsamlı bir hazırlık evresine girerek daha çok davetliyi çağırabileceğiniz hayalinizdeki gibi bir söz töreni organizasyonu yapabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Nişanda Kız Tarafı Ne Yapar?

Gelelim söz töreninin ritüellerinin neler olduğuna… Kız isteme töreninin ardından söz yüzükleri takılmak üzere gelin ve damat ayakta beklerler. Misafirlerin de gelin ve damadın yanında yer aldığı ve ayakta beklediği tören anında; aile büyüklerinden birisi yüzükleri takmadan önce genç çiftimize iyi dileklerini ve mutluluk temennilerini sunduğu bir konuşma yapar. Aile büyüğü; kırmızı kurdele ile bağlı olan söz yüzüklerini çiftimizin parmaklarına takmasının ardından kurdeleyi keser. Davetlilerin alkışlarının ardından, sözlü çiftimiz tebrikleri kabul eder ve aile büyüklerinin ellerini öperler.

Söz Kesme Töreni ve Öncesinde Yapılan Hazırlıklar

Söz töreni; evleneceğiniz güne kadar müstakbel eşinizi ve ailesini daha iyi tanıyacağınız ve ilişkilerinizi şekillendireceğiniz önemli bir sürecin başlangıcıdır. Söz töreni öncesinde ise bir takım hazırlıkların yapılması gerekiyor.

Gelin ve Damat Bohçası Hazırlanıyor..

Kız tarafı ve erkek tarafı söz töreninden önce bazı hazırlık süreçlerine girmektedir.Bunlardan ilki gelin bohçası ve damat bohçasının hazırlanmasıdır. Damadın ailesi gelin bohçasını, gelinin ailesi ise damadın bohçasını hazırlamaktadır. Bohçaya konulacak hediyelikler yöreden yöreye değişmekle birlikte genel olarak gelin bohçasında ve damat bohçasında neler bulunur, belirtelim.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Nişanda Misafirlere Ne Hediye Verilir?

Gelin bohçasında bulunması gerekenler:

  • İç çamaşırı ve gecelik takımı,
  • Makyaj malzemeleri,
  • Parfüm,
  • Şık bir elbise ya da kıyafet takımı,
  • Ayakkabı ve çanta,
  • Söz takıları (tercihe bağlı olarak, takı seti olabilmektedir)

Bu saydıklarımız dışında; nevresim takımı, bornoz takımı gibi tekstil ürünleri ile el işi çeyizler de gelin bohçasına konulabilmektedir. İsmi bohça olsa da günümüzde gelin bohçasının sunum şekli şık bir sandık içinde olmaktadır. Gelin bohçasını şu yazımızda daha detaylı olarak inceledik: Gelin Bohçası Hazırlığı. Gelin bohçasını nasıl süslemeniz gerektiği konusunda yardıma ihtiyacınız varsa ise şu yazımızı okuyabilirsiniz: Gelin Bohçası Nasıl Süslenir?.

Damat bohçasında bulunması gerekenler:

  • Şık bir pijama takımı,
  • İç çamaşırı takımı ve çorap,
  • Deri ev terliği,
  • Cüzdan ve kemer,
  • Parfüm,
  • Gömlek, kravat ve kol düğmeleri,
  • Saat.

Söz Çiçeği ve Çikolatası

Bohçalar da hazır edildiğine göre damat evi çiçeğini çikolatasını yaptırıp söz kesmeye kız evine gidebilir. Söz töreni için hazırlanacak çiçek ve çikolatanın en temel özelliği gösterişli olmalarıdır. Bunun için kocaman bir buket çiçek ve gümüş gondollarda veya tepside hazırlanmış bir çikolata yaptırabilirsiniz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Gelin Hamamı İçin Kimler Davet Edilir?

Söz Takıları ve Yüzükleri

Söz töreninde söz yüzüğü dışında gelin adayımıza takı seti alınabilir. Takı setini nişan veya düğünde takmayı düşünen damat tarafı için ise zarif bir bileklik, küpe, saat veya yüzük gibi hoş bir takı da alternatif olabilmektedir. Gelin tarafı ise damada takı olarak saat almaktadır. Söz yüzükleri için bir çift alyans alınabileceği gibi gelin adayı için tek taş gibi taşlı bir yüzük damat adayı için ise gümüş bir yüzük de tercih edilebilir.

İkramlar

Söz kesme töreni için kız evinin yapacağı hazırlıklar arasında davetlilere sunulacak ikramlıklar yer almaktadır. Bunun için pasta, börek, meze ve salatalardan oluşan bir menü hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada catering hizmeti almak da işinizi kolaylaştırabilir. Söz hazırlıkları listesi için eklemeniz gereken en önemli maddelerden birisi de söz tepsisinin hazırlanmasıdır. Damat tarafının alacağı süslü söz tepsisine daha sonra söz yüzüklerini, takıları ve makası koymanız gerekmektedir.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • Eskiden ne güzel geleneklerimiz vardı şimdiki gençler hiçbir şey yapmıyor düğün bile yapmayacağım diyor. Bazı şeyler çok değişti

  • Gelenek ve görenekler tatlı bir tebessüm katıyor telaşaya, tabii dozunu kaçırmadığımız sürece…

  • 2020 yılında kendi sözüm yapılırken kayınvalidem oldukça maharetli bir şekilde tüm gerekenleri bizzat halletmişti. Söz yapılırken aile büyüğü olarak kendi babasını bulundurması mutlu etti beni.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir