Yörelere göre düğün adetleri ve gelenekleri yöresel düğün adetleri ve gelenekleri türk düğün adetleri ve gelenekleri

Yörelere Göre Düğün Adetleri ve Gelenekleri

Türkiye’deki düğün adetleri ve gelenekleri, bazı şehirlerde oldukça revaçta devam ettirilirken bazı şehirler de ise biraz daha modernize edilerek hayatlarımıza dahil oluyor. Geçmişte uygulanan birçok gelenek görenek şimdilerde dikkatimizi çekse de, bugün aynı gelenekleri uygulayabilmek kimi zaman zor olabiliyor. Düğününüzde karşılaşabileceğiniz adetleri ya da uygulamak istediğiniz gelenekleri öğrenmek isterseniz yazının devamını okumanız yeterli. Bazı geleneklerimizi hala olduğu gibi uygulamanız mümkünken bazılarını ise biraz daha günümüz şartlarına uyarlayarak uygulamakta yarar var. Türkiye düğün adet ve gelenekleri bakımından da son derece zengin bir içeriğe sahip olan nadir kültürlerden birisidir. Yörelere göre düğün adetleri ve geleneklerinin bir kısmına buradan göz atabilirsiniz.

Yörelere Göre Düğün Adetleri ve Gelenekleri Nelerdir?

Yıllarca anlatılan düğün merasimleri; hem öncesinde hem de sonrasında devam eden gelenekler ışığında bugünlere kadar aktarılıyor. Tüm gelenek ve adetlerinizi nikâh töreninize sığdırmak istemiyorsanız yeni ve eski düğün geleneklerini harmanlayarak ortaya unutulmaz bir düğün çıkartabilirsiniz. Bir zamanlar oldukça popüler olan düğün adetlerinin yerini alan yeni alışkanlıklar aslını yaşatmasa da hissettiğiniz aidiyet duygusunu en iyi şekilde anlatacaktır. Farklı bölgelerin düğün geleneklerini sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Böylece sizin ve  müstakbel eşinizin orta yolda bulaşacağı şekilde bir düğün planlayabilirsiniz. Hem düğününüz geleneksel izler taşır hem de sizin  bu gelenekler dahilinde birtakım eklemeleriniz ile beraber geniş bir kültüre hitap eder.

Adana’nın Düğün Adetleri

Adana uzun süren düğün eğlenceleri ile meşhur olan bir ildir. Damat evinin mahallede belli olması adına mutlaka düğünden önceki gün büyük bir Türk bayrağı asılır. Bayrak asılırken; davullar, zurnalar çalmaya başlar. Bu da demek oluyor ki düğüne start verilmiştir. Halaylar erkek evinde başlar, kız evinin önüne gelindiğinde ise daha coşkulu şekilde devam eder. Adana düğünlerinde sık sık karşılaşılan adetlerin başında; damada yedirilen tatlı gelmektedir. Kız evinde sadece damada sunulan baklava tepsisi içerisinde genellikle çeyrek altın bulunmaktadır. Damat bu çeyrek altını bulmak için ikramı kesinlikle reddetmez. Sonrasında ise; gelin evinin önünde çalan davulun yanına gidilir ve  bol bol bahşiş dağıtılır.

Uzun Süren Düğünleri İle Adana

Her il, hatta neredeyse her evin kendi adet ve  gelenekleri olması çok doğal. Yeni evinizi kurarken sizler de düğününüzün belli sınırlar içerisinde geleneklerden de izler taşımasını isteyebilirsiniz. Bu şekilde düğününü yapmak isteyenler özellikle Adana düğünlerine dikkat etmeli. Son derece gelenek ve göreneklerine bağlı hemşerilerin bir arada yaşadığı şehre sonradan göç eden aileler de bu şehrin düğün adetlerine ayak uydurmuş durumda.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Düzce Yöresi Söz, Düğün, Nişan, Nikah Adetleri

Afyonkarahisar’ın Düğün Gelenekleri

Düğün gününden önceki gün genellikle kına için en uygun gün olarak kabul edilmektedir. Kına günü damadın annesi ve diğer akraba kadınlar, kız evine gider. Müzik ve türküler ile karşılanan damadın annesi ve yakınları burada gelin ile beraber eğlenirler. Gündüz yapılan bu törende, gelin tüm kadın akrabaların ellerini öper ve onlardan evlilik ile alakalı öğütler alır. Son olarak ise; kayınvalidesinin elini öper. Kayın validesi elini öpen gelinin saçından bir iki tel keser ve başını kaldırıp, gelininin alını öper. Daha sonra kına hazırlıkları yapılır. Sonraki gün ise Afyon’un meşhur sokak düğünlerinden görmeniz olasılıklar içerisindedir.

Afyon’un Okuyucu Adeti

Afyon, düğün gelenekleri ile alakalı yapılan birçok araştırmada yer alan Türkiye’nin en güzel illerinden birisidir. Afyonluların düğünlerine katıldığınızda ya da Afyonda ki herhangi bir düğüne gittiğinizde, daha önce duymadığınız düğün adetleri ile karşılaşabilirsiniz. Afyon düğün gelenekleri ve adetlerine göre; gelin ve de damat aileleri yakın çevrelerine davetiye göndermezler. Her iki aile de davetiye göndermek yerine farklı bir âdeti benimsemektedirler. Hem gelinin hem de damadın yakın çevresine düğün haberini verecek olan kişi özenle seçilir. Bu kişi erkek tarafından bir kadın olmalıdır. Kadın; damat tarafından diğer akraba kadınlar ile beraber düğün tarihini haber vermek ve insanları düğüne davet etmek ile görevlendirilir. Bu adeti yerine getiren kadınlara ise; okuyucu adı verilmektedir. Bu adetin unutulması ya da atlanması ise; Afyon geleneklerine göre büyük ayıptır. Afyon düğün adetlerinde başrolü kadınlar oynuyor. Hangi adete, geleneğe baksanız kadınlar iş başında.

Aydın’da Düğün Adetleri

Bazı adetlerin son derece mantıklı olmasının yanı sıra; bazı adetler ise geçmişten bu gene dek değişerek gelmiştir. Ancak atla kız alma törenleri için aynısı söylenemez. Aydında; damat bezdirme adetleri sık sık yapılır. Düğünden önce ki gün ve  düğün günü damada olmadık işler yaptırılır. Düğün gününde ise; gelini atla almaya, damadın babası ya da erkek kardeşi gider. Gelin almaya gitmeden önce gerçekleştirilen son adet ise; damat evinden bayrak sallandırmaktır. Bu adette; çevredeki evlerin bu evin bir düğün yaptığını anlaması ve davet beklemeden bu törene katılmaları amaçlanır. Gelinin annesi, kızını evden çıkartırken başından aşağı buğday taneleri döker ve renkli leblebi şekerlerini kızı almaya gelenlere dağıtır. Bu adet; gelinin yeni evine bereket götürmesi için gerçekleştirilmektedir.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Ardahan Yöresi Söz, Düğün, Nişan, Nikah Adetleri

Damadı Bezdirme Adetleri İle Aydın Düğünleri

Aydın düğünlerinde damat, çok fazla efor sarf etmektedir. Tatlı yorgunluk denen o dönem, Aydın düğünlerinin en eğlenceli anlarının sonucu ortaya çıkar. Aydında evlenmek isteyenler, atlı gelin alma adetine kendilerini hazırlamalılar. Eğer Aydın’da bir düğüne katılmayı düşünüyorsanız, atlı gelin alma geleneğinin ne kadar ciddi bir şekilde yapıldığına sizler de şahit olabilirsiniz. Nişanlısı Aydınlı olan hanımların, düğün adetleri ile ilgili bir takım bilgilere mutlaka sahip olması gerekiyor.

Edirne’de Düğün Gelenekleri

Gelini almaya gelen kayınvalide ve damat; öncelikle dünürleri ile selamlaşır. Daha sonra ise; gelin, kardeşinin kolunda evden çıkar ve kayınvalidesinin elini öptükten sonra kendisi için özel olarak hazırlanan bir sandalyenin üzerine oturur. Gelin evinin önünde yapılan bu ufak kutlamanın ardından, düğünün yapılacağı yere doğru hareket etmeden önce son olarak; damattan ayakbastı parası alınır. Gelin yakınları damadın gelin evine girmesine ancak ayakbastı bahşişini verirse izin verir. Yörenin tatlı adetleri arasında yer alan bir diğer örf ise; gelinin baba evinden tok olarak çıkmasıdır. Geline, damat gelmeden önce güzel bir sofra kurulur. Bu sofradan sadece gelin yararlanırken, bir de çantasına bir miktar harçlık konulur. Bu para tamamen sembolik olmasının yanı sıra; eskilerden itibaren devam eden bir geleneğin uzantısıdır. Gelin her zaman ailesinin yanında olacağı mesajını bu adetler ile beraber almaktadır.

Gelin Sandalyesi İle Edirne

Edirne, eğlenceli ve de unutulmaz düğünlerin ilk adreslerinden birisi olmakla tanınan bir ildir. Edirne’nin gelin çıkartma adetleri ile düğün adetleri oldukça yaygın olarak da hala sürdürülüyor. Gelinler; baba evlerinin önünde bir sandalyede oturur ve de damat ve arkadaşları bu sandalye etrafında, davul eşliğinde hünerlerini gösterirler.

Tekirdağ’da Düğün Adetleri

Kapının anahtarı, arabanın anahtarı saklanıp, damat beyden bahşiş almak gelin evinin adetleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra; düğün alayında bulunan kimi gençler damattan önce gelin evine gelerek, damattan koşu havası parası da alabiliyorlar. Bu adeti sürdüren gençler; gelin evine ilk gelen ekip olarak halaylara katılıp, Trakya havasının unutulmaz halk oyunlarına imza ediyorlar. Gelinin ailesinin de kutlamalara katılmasının ardından düğün başlıyor ve de eğlence insanların istedikleri saate kadar devam edebiliyor.

Koşu Havası İle Tekirdağ Düğün Adetleri

Düğünden önce ki son adım olan gelin alma adeti; hemen hemen her düğünde en özenilen anlar arasında yerini alır. Tekirdağ’da da düğün alayı, ilk kutlamalara gelinin evinde başlar. Genellikle sokakta çalmaya başlayan çalgıcılar, kimi zaman eve kadar girer coşkulu bir kalabalık gelinin evden çıkışını kutlar. Kız evine gelen düğün alayında ki arabaların önceden tekerlekleri ya da koşu takımları saklanırken, günümüzde de araba anahtarı saklama adeti yer edinmiş durumda. Neredeyse hemen hemen her şehirde bu adetler; anahtar saklama ile devam ettirilmeye çalışılıyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Bingöl Yöresi Söz, Düğün, Nişan, Nikah Adetleri

Kastamonu Düğün Gelenekleri

Günümüzde de düğününüz için konuk ettiğiniz misafirleriniz ile yakından ilgileniyor ve de aslında bu geleneklerin tamamını bu güne uyarlayarak yaşatıyorsunuz. Kastamonu’nun düğün adetleri verilen yemeklerle sınırlı değil. Kastamonu’da, damat evi, gelinin evine kına günü bir ziyaret gerçekleştirmektedir. Bu ziyarette karşılık olarak da gelinin annesi ve misafirleri de damat evine gitmektedir. Geline getirilen bohçanın karşılığı olarak, gelin evine misafirliğe gelen tüm konuklar damada damat bohçası adı altında türlü türlü hediyeler sunmaktadır. Düğünden bir gün önce gerçekleşen bu hediyeleşme aile bağlarının da kuvvetlenmesini sağlamaktadır.

Türk Düğünlerine Kastamonu Örnekleri

Düğünlerinde, örf ve de adetlerine en çok yer veren yörelerden birisi de Kastamonu’dur. Kastamonu’da düğün genellikle üç gün önceden verilen yemekler ile başlar. Bu yemekleri isterseniz profesyonel bir şekilde bir şirket tutarak da verebilirsiniz, evinizde kazanlar ile pişirerek de dağıtabilirsiniz. Düğünlerin yemeklerle başlamasının nedeni; gelinin yeni evine bereket getireceği inancıdır. Hem misafirlerinizi elinizden geldiğinde iyi bir şekilde ağırlamak için hem de düğüm öncesinde ki eş dost, akraba olan konuklarınızın düğününüzden memnun bir şekilde ayrılması için bu adeti hala sürdürmek mümkün.

Düğün Adetleri Nasıl Uygulanmalı?

Türkiye genelinde uygulanan düğün gelenekleri, yerini artık eski örf ve de adetlere bırakmış durumda. Standart düğün eğlencesinden sıkılan çiftler artık geleneksel kültürün bir yansıması olan gelenekleri de popüler kültüre entegre ederek yaşatmaya özen gösteriyorlar. Her düğün sahibi; kendi düğünlerinin özel olması için yapılmayan bir şeyi yapmaya çalışırken, bir yandan da bu farklılığı, unutulmaya yüz tutmuş olan düğün adetleri ile gerçekleştirmenin yollarını arıyor. En modern düğün organizasyonlarında dahi; geleneksel adetlerin uygulanması için özel istekte bulunan çiftler, hem kendi kültürlerinden izler taşıyan bir düğüne, hem de eğlence anlayışlarına uygun bir konsepte sahip olan bir düğün planlayabilirler. Önemli olan konu düğün geleneklerini bu güne uyarlamakta. Bu konuda da organizasyon şirketleri yoğun olarak çalışıyor ve de sizlere uygun projeler geliştirmeye devam ediyor. Atlı gelin alma, düğün konvoyları, gelin hamamı, düğünde verilen yemekler, damat bohçası ve de gelin bohçası, düğünde yapılan dansların tamamında bu adetleri yakalamak mümkün. Düğünlerinizde yer vermek istediğiniz adetlerin ve de geleneklerin uygulanabilirliği, planladığınız düğün konsepti ile birlikte harika bir organizasyon ortaya çıkartabilir. Bu nedenle düğün planlamanızı yaparken, kendi örf ve de adetlerinizi de bu törene dahil edebilir, farklı ve de unutulması zor bir ana imza atabilirsiniz.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir