Evlilik izni nasıl alınır evlilik izni

Evlilik İzni Kaç Gündür, Nasıl Alınır?

Evlenme arifesinde olan çiftlerin merak ettiği konulardan birisi de evlilik izni olsa gerek. Sonuçta yorucu düğün hazırlıkları ve yoğun koşuşturmalardan sonra biraz dinlenmek sizin de hakkınız değil mi? İşte tam da bu yüzden bu yazımızda evlilik izni hakkında bilmeniz gereken tüm detayları sizlerle paylaşacağız. O zaman isterseniz evlilik izni kaç gün, ne zaman içinde başlar ve kullanılır sorularıyla başlayalım. Sonrasında evlilik izni nereden ve nasıl alınır gibi sıkça sorulan diğer sorulara değinelim. (Bu arada yazımızın en sonuna size yol göstermesi için birkaç tane evlilik izin dilekçesi örneği ekledik. İsterseniz onlara da bir göz gezdirebilirsiniz.)

Evlilik İzni Kimlere, Ne Kaç Gün Verilir?

Evlenme izni, sadece devlet memurları ve işçi/özel sektör çalışanlarına veriliyor. (Evlenecek çiftlerin yakınları, birinci derece olsa dahi bu izinden faydalanamıyor.) Peki kaç günlük bir izinden bahsediyoruz? Hemen onu da cevaplayalım.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Yurtdışında Evlilik İçin Bilmeniz Gerekenler

Memurların Evlilik İzni Kaç Gün?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre evlilik izni, devlet memurları için 7 gündür.

İşçilerin, Özel Sektör Çalışanlarının Evlilik İzni Kaç Gün?

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre işçilere ve özel sektör çalışanlarına, evlenmeleri halinde en az 3 gün süre ile evlilik izni verilmektedir. Bu süre asgari olduğu için azaltılamaz fakat iş sözleşmesinde uzatılabilir. (Özel sektör sözleşmelerinde evlilik izninin genellikle 5 veya 7 güne uzatıldığını söyleyebiliriz.)

Ya Çalıştığınız Kurum İzin Vermezse?

İş verenler kanunen belirtilen asgari gün kadar evlenme izni vermek zorundadır. Umarız bir pürüz yaşamazsınız fakat buna uymayan iş yerlerini şikayet etme ve dava açma hakkınız bulunmaktadır.

Askerlerin İzin Hakkı Var Mı?

Hayır, ne yazık ki askerlerin evlilik izin hakkı bulunmuyor. (Yıllık izinlerini kullanmaları gerekiyor.)

Evlilik İzni Ne Zaman Başlar ve Kullanılır?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Evlilik iznini resmi nikahtan önce değil, resmi nikah gününden itibaren veya sonrasında kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Fakat eğer nikah ve düğününüz farklı tarihlerde ise, izninizi düğün tarihinizden önce de kullanabiliyorsunuz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Evlenme Engelleri Nelerdir?

İş Kanunu’na göre evlilik izninin ne zaman başladığı veya hangi süre zarfında ve nasıl kullanılması gerektiğiyle ilgili net bir hüküm ise bulunmuyor. Bazı kamu kuruluşları bu iznin 10 gün içinde kullanmanız gerektiğini söylüyor. (Fakat doğru olan iznin o takvim yılı içinde kullanılması.) Yani kurumlarda farklı uygulamalar görmek mümkün. Bu yüzden siz en iyisi nikah öncesinde çalıştığınız kurumdan gerekli bilgiyi alın ki sonradan bir sorun yaşamayın.

Evlilik İzni Hafta Sonuna, Tatile Denk Gelirse Ne Olur?

Kanunda izin süresi, “iş günü” olarak belirtilmemiş. Bu yüzden resmi tatiller, cumartesi ve pazar günleri de izinli günlerden sayılıyor. Yani hafta sonlarını birleştirip izni uzatabiliriz gibi bir hesaba girmemelisiniz. Daha uzun süreli izin kullanmak için evlilik izniniz ile yıllık izninizi ya da mazeret izninizi bir arada kullanabilirsiniz.

Evlilik İzni Şartları

Evlilik izni alabilmeniz için evliliğinizin tescil edilmesi gerekiyor. Yani evlenme izninizi kullanabilmeniz için ya nikahınızın kıyılmış olması, ya da nikah tarihinizi almış olmanız gerekiyor.

Evlilik İzni Bir Defaya Mı Mahsustur?

Kamuda çalışan bir memur ya da özel sektör çalışanının evlendiği her sefer için ayrı bir izin kullanma hakkı bulunuyor. Yani evlenme izni tekrarlayan evliliklerde bir defaya mahsus bir hak değil.

Evlenme İzni Ücretli İzin Midir? Yıllık İzinden Düşer Mi?

Evet, evlenme izni ücretli bir izin türüdür. Bu nedenle bu süreçte çalışmış gibi maaş almaya devam edersiniz. Ayrıca evlilik izni, yıllık izin sürenizden düşülmez.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Çifte Düğün Nasıl Yapılır?

Evlik İzni Nereden, Nasıl Alınır?

Evlilik iznini nikah tarihinizden itibaren kullanmak istiyorsanız; nikah tarihinizi aldıktan sonra çalıştığınız kuruma ya da çalıştığınız kurumun insan kaynakları departmanına evlilik izni dilekçesi vermeniz gerekiyor. Ayrıca çalıştığınız kurumun talep etmesi halinde, evlendirme dairesinden nikah tarihi ve saatini gösteren resmi belgeyi de dilekçenizle birlikte ilgili kuruma sunmalısınız.

Eğer izninizi nikah kıyıldıktan sonra kullanmak istiyorsanız, başvurunuzu yaparken dilekçenizin yanında evlilik cüzdanı fotokopinizi iletmeniz yeterli oluyor.

Evlilik Nedeniyle Mazeret İzni Dilekçe Örneği

Eğer dilekçenizi vereceğiniz kurumun kullandığı standart bir format yoksa sizin için hazırladığımız örneklere bakabilirsiniz.

Devlet memurları için evlilik izin dilekçesi örneği: Tıklayın.

İşçi veya özel sektör çalışanları için evlilik izin dilekçesi örneği: Tıklayın.

Dilekçe örneklerine de değindiğimize göre son bir hatırlatma daha yapıp yazımızı sonlandırabiliriz: Ne yazık ki evlilik izninden/balayından döndükten sonra yapmanız gereken bazı resmi işlemler olacak. Bu resmi işlemlerin neler olduğunu ve tamamlamak için neler yapmanız gerektiğini şu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz: Evlilik Sonrası Yapılması Gereken Resmi İşlemler.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

  • Çalıştığım şirkette patronuma evlilik izni kullanmak istediğimi söyledim bana ücretsiz izin kullanabileceğimi söyledim. Nasıl bir şirkte bu anlamış değilim. Burada yazan evlilik izni bizim şirkette yok maalesef

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir