Düğün gününün en duygusal anlarından birisi şüphesiz gelin alma esnasında yaşanır. “Hem ağlarım hem giderim” sözünün anlam bulduğu bu duygu yüklü dakikalar sonrasında, düğün konvoyu oluşturulur ve gelin arabasının arkasından düğün alanına doğru yola çıkılır…
İçindekiler
Gelin Arabasına Kimler Biner?
Gelin arabasına genellikle sadece gelin ile damat olmak üzere iki kişi veya gelinin ailesinden bir kişi, damadın ailesinden bir kişi olmak üzere dört kişi biner.
Düğün günü, gelin ile damadın en mutlu ve aynı zamanda en heyecanlı oldukları günlerden birisidir. Bu yüzden gelin arabasında onlara yardımcı olacak birilerinin olması, çiftin heyecanını ve stresini bir nebze olsun azaltır. Örneğin gelin arabadan inerken ve binerken birinin ona yardımcı olması gerekiyor. (Bu yüzden nazınızın geçtiği birini seçmelisiniz. Aklımıza gelen ilk tercihler arasında ise kuzen, kız kardeş, yenge, yakın bir arkadaş var. Bazı durumlarda ise geline yardımcı olmak adına arabaya görümce biniyor.)
Başka bir seçenek ise gelin arabasına sadece gelin ve damadın binmesi.(Bazı çiftler sırf bunun için iki kişilik araba kiralıyor ki hem baş başa keyifli bir yolculuk olsun hem de akrabalar gücenmesin.)
Gelin Arabasına Kaç Kişi Binmelidir?
Gelin arabasına, gelin ve damat dışında toplamda iki kişinin daha binmesi uygundur. Çünkü gelinlik zaten büyük/kabarık olacağı için çift, arka koltuklara anca sığacaktır. Ön koltuklara da şoför ile gelinin akrabası oturacağı için arabada başka yer kalmaz.
Bazı yörelerde aileler, gelin arabasına önceden kimin bineceğini çiftlere danışmadan planlayabiliyor; öne oturma konusunda ısrarcı olan kayınvalideler, arka koltuğu üçlemek isteyen akrabalar, … Bu davranış bize göre her ne kadar yanlış olsa da böyle bir durumla karşılaşabilirsiniz. Fakat bu özel gününüzde canınızı hiç sıkmayın, tüm kararları sizin verdiğinizi unutmayın.
Gelin Arabasını Kim Kullanır?
Özellikle gelenek ve göreneklerimizde olan çocuklara zarf ile para atma esnasında şoförün herhangi bir kazaya neden olmaması için mutlaka çok dikkatli olması gerekir. Damat, hem düğün heyecanı hem de araba kullanma stresi ile aynı anda başa çıkamayacağı için ise gelin arabasını genellikle damadın ailesinden birisi kullanır. (Örneğin abi, kuzen, amca olabilir.) Fakat tabii seçenekler arasında yakın bir arkadaşın ve özel şoförün olduğunu da unutmamak gerek.
Bazı çiftler ise gelin arabasında baş başa olmayı tercih ediyor. Bu durumda ise gelin arabasının şoförü, haliyle damat oluyor.
Düğün organizasyonunda, gelin arabasının planlaması önemli bir detaydır. Gelin ve damadın bu özel günde rahat bir şekilde seyahat etmeleri için araç kiralama ve yolculuk sırasındaki koordinasyon büyük önem taşır. Araba süslemesi, gelin arabasının estetiği ve zamanında hareket edilmesi gibi unsurlar, düğün günü için özel bir hava yaratır. Profesyonel bir düğün organizasyonu firması, araç düzenlemelerini mükemmel şekilde planlayarak tüm sürecin sorunsuz geçmesini sağlar.
Arabayı kullananın kim olacağına göre değişiklik gösterir. Bizim gelin arabamızı eşim kullandığı için kardeşim ve eşimin kardeşi de gelmişti arka koltuklara ama eğer bir şoför kullanacaksa zaten tek şoförün yanı boş olacağından ona göre hareket edilebilir.