Evlilik teklifine evet dedikten sonra şimdi ne olacak diye düşünmeye başladığınız bir an oldu mu? Gelin adaylarımızın pek çoğu bu duyguya kapılmaktadırlar. Sevgili olmak bir noktada konforlu bir duygudur. Evliliğe adım atmak ise yeni bir aile ile tanışmak, kaynaşmak ve hiç bitmeyecekmiş gibi gelen düğün hazırlıkları sürecine başlamak demektir. Bu süreçte kafanızın karışabileceği, adetler ve gelenekler arasında kendinizi kaybedeceğiniz anlar yaşayabilirsiniz. (Böyle bir durumda dugunrehberim.com’da merak ettiğiniz ve kafanızı kurcalayan her konuya dair bir cevap bulabileceğinizi söylememize gerek var mı?)
Malum düğün hazırlıkları için epeyce bir bütçe ayırmak gerekiyor. Düğün alışverişi yapılırken ise ailelerin karşılıklı sorumluluk almaları ve iş birliği yapmaları ise bu sürecin daha kolay geçmesini sağlıyor. Peki düğün alışverişinde kim neyi yapar merak ediyorsanız ….. yazımıza göz atabilirsiniz. Biz bu yazımızda nişanı kim yapar, nişan hangi taraf ne yapar gibi soruların cevabını detayları ile veriyor olacağız.
İçindekiler
Nişanı Kim Yapar, Masraflarını Kim Karşılar?
Geleneksel adetlere göre yaygın bir söz vardır: “Nişanı kız tarafı yapar”. Kız isteme töreni sonrasında evde yapacağınız küçük bir söz veya nişan töreni yapacaksanız ya da salonda büyük bir organizasyon ile nişan töreni yapmayı planlıyorsanız; organizasyona dair masrafların siz ve aileniz tarafından karşılanması gerektiğini belirtelim.
Elbette ki bu mutlak bir kural değildir. Adetlere göre nişanı gelin adayının ailesinin yapması beklense de düğün hazırlıklarına dair süreçlerde, ailelerin karşılıklı anlaşmaları durumunda; herkes imkanlarına göre hareket edebilir. Geleneksel bir uygulama ile nişan yapmayı planlıyorsanız o halde nişan masraflarını hangi tarafların karşılayacağını tek tek aktaralım.
Nişanda Tarafların Yapması Gerekenler
Nişanda Kız Tarafının Yapması Gerekenler Nelerdir?
- Nişanın yapılacağı salonun kiralanması
- Misafirlere ikramlıkların hazırlanması ve sunumu
- Nişan hediyeliklerinin alınması
- Nişan davetiyelerinin hazırlanması ve dağıtımı
- Nişan mekânının süslemesi, nişan masasının hazırlanması (organizasyon firması ile anlaşıldığında, süslemeye dair detaylar organizasyon şirketi tarafından yapılmaktadır)
- Nişan pastasının sipariş edilmesi
- Nişan çiçeğinin alınması
- Nişan müziklerinin ayarlanması
- Nişan tepsisinin hazırlanması
- Damat bohçasının hazırlanması
- Damadın nişanda giyeceği takım elbise
- Damada saat veya künye alınması
- Nişan fotoğrafçısının ayarlanması (damat bey de yapabilir)
- Nişan saçı ve makyajı için kuaförün ayarlanması
Nişanda Erkek Tarafının Yapması Gerekenler Nelerdir?
- Nişanlığın alınması
- Gelin bohçasının hazırlanması
- Geline takılacak takıların alınması
Yukarıda belirttiğimiz nişan hazırlıklarına ek olarak bir de nişan yüzüklerinin alınması gerekiyor. Adetlerimize göre nişan yüzüklerini de taraflar karşılıklı olarak alabiliyor. Yani damadın takacağı nişan yüzüğünü kız tarafı, gelin adayının takacağı yüzüğü ise damat tarafı alıyor. Nişan yüzükleriniz evlendikten sonra da kullanacağınız alyanslar olacaksa bizim önerimiz yüzüklerin birlikte alınması yönünde olacaktır. Kadın ve erkek için aynı tasarım kullanılarak oluşturulan alyans çiftlerine bayılabilirsiniz.
Nişanda gelin ve damada takılacak takılar hakkında da bilgi verelim. Nişanda damada saat veya tercih ediyorsa künye takılabilir. Ayrıca damat beyin sevdiği bir objeyi de nişan hediyesi olarak sunabilirsiniz. Örneğin antika bir cep saati, gümüş çakmak gibi…
Nişanda geline takılacak takı ise genellikle zarif bir takı seti oluyor. Bunun dışında istenirse takı seti yerine 2-3 adet bilezik de takılabilir. Nişanda davetliler ne takar? merak ediyorsanız hemen belirtelim; nişanda aileler dışında davetlilerin ve akrabaların takı takması beklenmez. Bazı yörelerde nişan töreninde gelin ve damada davetliler de altın veya para taksa da bu yaygın bir uygulamada değildir.
Biz nişanı kız tarafına yaptırdık olması gereken adette bu şekilde benim bildiğim. Zaten bizimkiler tarafından söylendi kız tarafı da onayladı yaptı. Şehirden şehire bazen değişiklik gösterdiğini duydum ama
Nişanlar özellikle pandemiden sonra biraz daha sadece ve hadi nişanı da yapmış olalım demek için yapılıyor gibi bence. Yani hala o geleneklere bağlı aileler ve insanlar var ama yeni nesilde bence sıklıkla biraz daha hadi onu da yapalım demek için