Alyans Ekspertizleri için Basit Bir Kılavuz

“Evet!” dediniz, bir yüzük selfiesi çektiniz ve muhteşem ışıltınızı tüm arkadaşlarınıza gösterdiniz. Ancak, mücevher yolculuğunuzda hala çok önemli bir adım kaldı: nişan veya düğün yüzüğünüze değer biçtirmek. Çünkü yüzüğünüzü sigortanıza ekletmek istiyorsanız -ki hasar, kayıp veya hırsızlık durumunda bunu mutlaka yapmalısınız- yapmanız gereken ilk şey yüzüğünüze değer biçtirmektir.

Mücevher uzmanı Robin Williams’a göre ekspertiz, yüzüğün kendisinin ayrıntılı bir açıklamasıdır. Genel olarak, sigorta şirketleri için elmas veya değerli taş kalitesi, karat ağırlığı ve genel değer gibi önemli bilgileri içerecektir; mücevherinize bir şey olursa, hak talebinde bulunmak için bu rapora ihtiyacınız olacaktır. Williams, “Ekspertiz değerlerinin sigorta ikame maliyetleri olduğunu unutmayın,” diye açıklıyor. “Yüzüğünüzü satmayı tercih ettiğinizde almayı bekleyebileceğiniz değer değildir.”

Uzmanla Tanışın

Robin Williams, San Diego, Kaliforniya’da bulunan ve bir aile şirketi olan kuyumcu H Tim Williams Jewelers’ın başkan yardımcısıdır.

Kulağa korkutucu gelse de, ne beklemeniz gerektiğini bildikten sonra yüzüğünüze değer biçtirmek ve sigortalatmak oldukça basit ve anlaşılır bir süreçtir. Bu mücevher deneyiminde size yardımcı olmak için, nişan veya alyansınıza değer biçtirme hakkında bilmeniz gereken her şeyi burada bulabilirsiniz.

Alyans Değerleme Süreci

Muhtemelen nişan veya düğün heyecanına kapılmış olsanız da Williams, yüzük değerleme sürecini planlama zaman çizelgenizde, özellikle de satın alma sırasında bir öncelik haline getirmenizi önerir. Bu gerçekçi değilse, işlemlerini tamamlayabilmeleri için yüzüğünüzü daha sonraki bir tarihte değerleme uzmanına bırakmanız gerekeceğini unutmayın (muhtemelen çok uzun sürmeyecektir).

Williams’a göre, yeni temizlenmiş bir yüzük, değerleme uzmanının yüzüğün her ayrıntısını görebilmesi için bir zorunluluktur; çünkü taşlar, taş türünü ve doğal mı yoksa sentetik mi olduklarını doğrulamak için test edilecektir. Ekspertiz ayrıca taşları ölçecek ve mevcut bir endüstri kılavuzuna dayanarak ağırlıklarını tahmin edecektir. Bundan sonra taşınızın kalitesi değerlendirilecektir. Williams, “Değerleme uzmanı daha sonra berraklık, kesim ve renk dahil olmak üzere pırlanta ve değerli taşların kalitesini değerlendirecektir” diyor. Son olarak, yüzükte kullanılan metali belirleyecek ve herhangi bir hasarı not edeceklerdir. Her şey tamamlandığında, yüzüğünüzün ayrıntılı bir değerlendirmesi ve sigorta şirketinizle paylaşabileceğiniz bir değiştirme değeri ile ayrılacaksınız. Williams ayrıca bazı ekspertizlerin fotoğraf da ekleyeceğini belirtiyor.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  2022 Nişan Elbiseleri

Maliyet ise yaşadığınız yere göre değişecektir. Bazı kuyumcular, yüzüğü satın aldığınızda yapılırsa hizmet için ücret talep etmez, ancak Williams, genel olarak bir değer biçme için yaklaşık 100 ila 200 dolar ödemeyi bekleyebileceğinizi söylüyor.

solitaire diamond engagement ring in a black ring boxsolitaire diamond engagement ring in a black ring box

Fotoğraf: Chi-Chi Ari Love

Alyans Değerlemesi Nereden Yapılır?

İyi haber şu ki, yüzüğünüze değer biçtirebileceğiniz çok sayıda yer var. BriteCo gibi bazı şirketler online mücevher ekspertizi hizmeti sunmaktadır. Ancak Williams, çoğu kuyumcu ekspertiz hizmeti sunduğundan, yerel bir bağımsız kuyumcu ile başlamanızı tavsiye ediyor.

Williams, bu bir seçenek değilse, bağımsız bir değerleme uzmanını deneyin; sadece GIA (Gemological Institute of America) kimlik bilgileri de dahil olmak üzere gerekli sertifikalara sahip olduklarından emin olun, diyor. Ayrıca, trendleri ve fiyatlandırmayı takip ettiklerinden emin olmak için mücevher dünyasında halen aktif olan biriyle çalıştığınızdan da emin olmalısınız. American Gem Society, bölgenizdeki değerleme uzmanlarını bulmak için yararlı bir araç sunmaktadır.

SSS
  • Alyans ekspertiz işlemi ne kadar sürer?

    Bu, ekspertizi nerede yaptırdığınıza ve ne kadar meşgul olduklarına bağlı olarak değişebilir. Bazı kuyumcular bunu yaklaşık bir saat içinde yapabilirken, diğerleri birkaç gün isteyebilir. Düğün setiniz gibi birkaç parçaya aynı anda değer biçtiriyorsanız, daha fazla zaman gerekebilir.

  • Yüzüğüme değer biçtirirken yanımda bir şey getirmem gerekir mi?

    Ekspertiz için yanınızda herhangi bir belge getirmeniz gerekmese de Williams, pırlantanızın GIA veya EGL’den bağımsız bir derecelendirme raporu varsa, yüzüğü bırakırken bunu da eklemeniz gerektiğini söylüyor. “Pırlantanızın üzerindeki lazer yazıları da dahil olmak üzere önemli bilgiler içeriyor” diyor ve bu bilgilerin ekspertizde belirtilmesi gerektiğini söylüyor.

  • Neden bir ekspertize ihtiyacım var?

    Ekspertiz olmadan mücevherinizi sigortalayamazsınız! Belgeleri sigorta şirketinizle paylaştıktan ve mücevherleri planınıza ekledikten sonra, değerli parçalarınızı korumak için gereken özeni gösterdiğinizi bilerek rahat bir nefes alabileceksiniz.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir