Evlilik teklifi ve ailelerin tanışmasının ardından; Allah’ın emri Peygamberin Kavli ile kız isteme töreni de yapıldıysa başlasın düğün hazırlıkları! Düğün hazırlıkları başlasın elbette ama bu hazırlıklara maddi ve manevi olarak önce sizin ve müstakbel eşinizin hazırlanması gerekmektedir. Yeni bir yuva kurmak, sevdiğiniz insan ile aile olmak fikri çok heyecan verici olsa da düğün hazırlıkları evresinde bitmeyen bir alışveriş listesi ile kendinizi oradan oraya koşturmaya çalışırken bulabilirsiniz. Eğer fabrikatör bir babaya sahip değilseniz düğün hazırlıklarını yapmaya başlamadan önce müstakbel eşiniz ile kafa kafaya verip düğün bütçesi oluşturmanızda fayda var. Aksi halde çok önemli bir zamanda düğün için ayırdığınız paranız bitebilir ve düğün sonrasında sizi yoracak ödemelerin altına girebilirsiniz. Düğün hazırlıkları için yapılması gereken harcama kalemlerini aşağı yukarı görmek; düğün bütçenizi belirlemek adına size yardımcı olacak ve ortalama evlilik masrafı ne kadar tutar öğrenmenizi sağlayacaktır. Elinize kâğıt ve kaleminizi aldıysanız başlayalım!…
Düğün Bütçesi Belirleme Kriterleri
- Düğün Mekânı Harcamaları: Düğün masrafları listesinin ilk sırasında düğün mekânı harcamaları yer alıyor. Düğün mekanınıza yapacağınız harcamaları belirleyen en önemli kriter davetli sayınız ve düğün mekanlarının size sundukları paket içerikleridir. Bazı düğün mekanlarının sunduğu hizmetler arasında mekân kullanımı, ikramlıkların sunumu, müzik, süsleme ve fotoğraf çekiminin tümü bir arada yer almaktadır. Düğünüzün yemekli ya da kokteyl tarzında olmasına göre kişi başı fiyatlandırma değişecektir.
- Organizasyon Giderleri: Düğün mekanınızın sunduğu düğün paketi; organizasyonları da kapsamasına rağmen, tek tek organizasyon şirketleri ile görüşmeye gittiğinizde size sunulan ekstraları tercih etmek isteyebilir haliyle daha fazla ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz. Bu da bütçenize eklemeniz gereken ekstra kalemler demek. Zaten düğün mekanız yalnızca mekân kullanımı hizmeti veriyorsa organizasyon şirketleri ile masaya oturmanız gereken konular; süsleme, ses ve ışıklandırma, fotoğraf çekimi ve catering hizmetleri olacaktır. Bu durumda her biri ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken giderlerdir.
- Davetiye ve Nikah Şekeri Giderleri: Davetiye ve nikah şekeri seçiminde sınırsız seçeneklerinizin olduğunu ve her birinin çok değişken meblağlara mal olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle düğün bütçenizi dikkatli kullanmak istiyorsanız bu giderlere dikkat edebilirsiniz. Ekonomik fakat sizi mutlu edecek pek çok davetiye ve nikah şekeri alternatifiniz bulunmaktadır.
- Alyans ve Takılar: Nişan töreni itibariyle takılmaya başlanan takılar için de büyük bir gider kalemi oluşturmanız gerekmektedir. Alyans yüzükler, tektaş pırlanta, takı seti olmazsa olmaz takılar arasında yer alıyor. Diğer takılar ise sizin tercihinize kalıyor.
- Gelin Harcamaları: Gelinlik, gelinlik aksesuarları, kuaför ve bakım giderleri, gelin ayakkabısı ve gelin çiçeği olarak belirteceğimiz gelin harcamalarının detayları da farklı seçeneklere göre değişken meblağlarda olabilir. Alışverişlerinizde ve harcamalarınızda bütçeniz doğrultusunda hareket etmek isterseniz, her koşulda mutlaka beğeneceğiniz ve çok seveceğiniz alternatifler bulabileceğinizden emin olabilirsiniz. Sadece nasıl bulacağınızı öğrenmek için biraz araştırma ve soruşturma yapmanız gerekiyor.
- Damat Harcamaları: Damat harcamalarını oluşturan en temel kalemler damatlık için yapılacak harcama ve damat ayakkabısı harcaması olarak düşünülebilir.
- Balayı Masrafları: Ucu açık ve düğün bütçesi ayarlamasının zor olduğu kalemlerden biri balayı masraflarıdır. Çok farklı seçenekler arasında hem hayallerinizi yaşamak hem de bütçenize göre hareket etmek zor olabilir. Siz en iyisi orta yolu bulmaya çalışın. Bütçeniz doğrultusunda seçimler yapabilirsiniz ancak ekonomik davranacağınız harcama kalemi balayı masrafları olmamalı. Evliliğinizin ilk günlerinde biraz şımarıklığı hak ediyorsunuz.
- Nikah Masrafları: Nikah başvurusu sırasında ödemeniz gereken meblağları da evlilik masrafları kalemine ekleyebilirsiniz.
- Mobilya Harcamaları: Genel olarak hangi tarzda eşyalar alacağınızı biliyorsanız web üzerinden ya da mobilya mağazalarını şöyle bir dolaşarak; almayı düşündüğünüz mobilyaların aşağı yukarı fiyatlarını görebilir ve ona göre total bir gider hesaplayabilirsiniz.
- Beyaz Eşya Harcamaları: Beyaz eşya alışverişi adına alınması gereken ürünler belli ama her birinin çok farklı modelleri bulunuyor. Yani bu da ucu açık olan gider kalemlerinden birisi. Beyaz eşyalarınızı almadan önce önceliklerinizi belirlemek ve kullanıcı yorumlarını dikkate almak avantajınıza olabilir. Örneğin buzdolabınızın büyüklüğü, çamaşır makinesinin program özellikleri, süpürgenizin modeli, televizyonunuzun marifetleri sizin için önemli ise ona göre değerlendirmeler ve hesaplamalar yaparak giderleri hesaplamalısınız.
- Mutfak Ürünleri Harcamaları: Çeyiziniz olarak da tanımlayabileceğimiz mutfak ürünleri pek çok şeyi kapsamaktadır. Yemek takımı, tencere seti, çatak bıçak seti, tavalar, bardaklar, elektronik mutfak yardımcıları gibi ürün gruplarını da tek tek gider kalemi olarak hesaplamanız gerekmektedir.
- Halı ve Perde Masrafları: Halı ve perdeden ne olacak aman demeyin sakın. Alışveriş esnasında sizi en çok şaşırtacak ürünler halılar ve perdeler olabilir. Tüm evi kaplayan halılar ve tüm pencereler için alacağınız perdeler; düğün mekanınıza ödeyeceğiniz meblağ ile yarışabilir haberiniz olsun. Tabi ki bu ürünlerde de ekonomik olanlar ile fiyatı yüksek olan pek çok seçenek bulunmaktadır. Küçük bir araştırma ile sizin tercih edeceklerinizin aşağı yukarı ne kadar tutacağını hesaplayarak giderler kalemine ekleyebilirsiniz.
- Gelin Arabası Kiralama ve Süsleme Bedeli: Gelin arabasının kiralanması ve süslemesi için ayırmanız gereken bütçeyi de giderlere eklediğinizde yazdığınız rakamları toplayabilirsiniz. İşte yaklaşık olarak düğün bütçeniz hazır. Evet biliyoruz bu küçük bir servet demek. E dünya evine girmek kolay değil ama ne demişler yuva kuranın Allah yardımcısı olurmuş.