Düğün gününüze sayılı günler kala en yakın arkadaşlarınız ile toplanıp şöyle güzel bir hamam sefası yaparken, düğün hazırlıkları evresindeki yorgunluğunuzu ve stresinizi de üzerinizden sabun köpükleri ile atmaya ne dersiniz? Veya Şarköy türküsü eşliğinde; seksen, doksan, yüz diye saya saya göbekler atabileceğiniz harika bir gelin hamamı sefasına ne dersiniz? (Yüksek Yüksek Tepeler kına gecesi için ne anlam ifade ediyorsa Şarköy Türküsü de gelin hamamı için aynı şekildedir, söylemeden ve söylerken kurtları dökmeden olmaz.) Eski zamanlardan beri gelin adaylarına uygulanan hamam geleneği günümüzde de varlığını sürdürüyor. Eskiden kayınvalidelerin gelin adaylarını süzmek için değerlendirdikleri hamam ortamı, günümüzde bundan ziyade eğlence amacı taşısa da geleneksel bir etkinliğin hala devam ettirilmesi ayrı bir hoşluk. Bu yazımızda gelin hamamı geleneği nedir, organizasyonu nasıl olur, masraflarını kim karşılar gibi soruları yanıtlıyor olacağız. İsterseniz hızlıca konumuza geçelim.
Gelin Hamamı Nedir, Organizasyonu Nasıl Olur?
Gelin hamamı dediğin nedir ki dememek lazım, çünkü gelin hamamı düğün öncesindeki önemli etkinliklerden biri. Aynı zamanda kına gecesi ve bekarlığa veda partisi konseptini de bir arada yaşayabileceğiniz bir eğlenceye dönüşebiliyor. Ailenizin kadınları, en yakın kız arkadaşlarınız ve müstakbel eşinizin ailesindeki kadınlar ile bir araya gelerek kurtlarınızı dökebileceğiniz sazlı, sözlü bir hamam sefasının ardından ise tazelenmiş bir şekilde gelinliğiniz ile mihraba yürüyebilirsiniz.
Bulunduğunuz şehirdeki bir tarihi hamamı veya otellerin Türk hamamı ve spa merkezini gelin hamamınızı organize etmek için kullanabilirsiniz. Zaten hamamlar da oteller de bu anlamda hizmet verdiklerinden, organizasyon yetkilileri size bir paket sunacaklardır. Organizasyonunuzun detaylarını belirleyeceğiniz bu evrede isteklerinizi belirtmeniz gerekiyor. İsterseniz kına gecesi ve gelin hamamının bir arada olduğu bir konsept, isterseniz ise sadece gelin hamamının yapılacağı bir organizasyon tercih edebilirsiniz. Organizasyonun yapılacağı tarih ve saati belirttikten sonra sizin yapacağınız tek şey, zamanı geldiğinde gidip bu eğlencenin tadını çıkarmak oluyor…
Kına Gecesi ve Gelin Hamamı Organizasyonu Bir Arada
Gelin hamamınızın yapılacağı gün, kına gecenizin de yapılmasına karar verdiyseniz sizi bekleyen programın genel hatlarını konuşabiliriz. Kına gecelerini artık profesyonel ekipler organize ediyor. Dans, müzik, eğlence ve ikramlıkların bir organizasyon firması tarafından temin edildiği kına gecesinde, gelin adayı geleneksel olarak bindallı giymektedir. Kına gecesi öncesi dansçı ekip ile hazırladığınız figürler varsa sürpriz bir açılış yaparak davetlilerinize hoşça vakit geçirtebilirsiniz. Eğlencenin başlamasının ardından dökülen kurtlar, atılan göbekler ve yenen enfes ikramlıkların ardından gelin bakımınızı yaptırabilirsiniz.
Gelin Hamamında Giyeceğiniz Kıyafetler ile Kullanacağınız Malzemeler
Gelin hamamı yapmak üzere bir hamam ile veya bir otelin spa merkezi ile anlaşıp gün ve saati belirlemeniz gerektiğine değindik. Anlaşma sırasında davetli sayınızı da belirttiğinizi umarak gelin hamamına giderken yanınıza almanız gerekenlerin neler olduğundan bahsedelim.
Gelin hamamı elbisesi adına giyeceğiniz elbise eğer kına gecesi olacaksa bir bindallı olmalıdır. Kına gecesini ayrıca yapmayı düşünüyorsanız ise yanınıza gelin hamamı için elbise almanıza gerek yok. Peştamal kullanmanız yeterli olacaktır. Eğer bu konuda titizseniz hamam tarafından verilen peştamalı kullanamayacaksanız kendinizin bir tane edinmesinde fayda var.
Ayrıca kese, sabun, şampuan, tarak gibi kişisel bakım ürünlerinizi de yanınıza almayı ihmal etmeyin. Hamamlarda bu ürünlerin hepsi genellikle bulunuyor ancak sıradan ürünler yerine her zaman kullandığınız kişisel ürünlerinizi kullanmak daha iyi bir seçenek olacaktır. Cilt bakımı için maske de yanınıza alacağınız ürünlerden biri olabilir. Yine hamam tarafından verilen havluyu kullanmak istemezseniz havlu veya bornozunuzu da yanınıza almayı unutmayın.
Burada bir parantez açmak gerekirse gelin hamamının geleneksel bir uygulama olduğu düşünülürse; geleneksel olarak damadın annesi size hamam seti olarak gerek duyacağınız malzemeleri getirecektir. Siz ise davetlilerinize hoş bir anı olması adına küçük hediyeler hazırlayabilirsiniz. Küçük sabun keseleri, kokulu yağlar, lavanta keseleri hoş seçenekler olabilir.
Gelin Hamamı Masraflarını Kim Karşılar?
Gelin hamamı masraflarını kim karşılar diye merak ediyorsanız ise hemen cevaplayalım. Gelin hamamı masrafları damat tarafına aittir. Bu tabi ki sizin istekleriniz doğrultusunda değişebilir ancak geleneksel bir gelin hamamı yapmak istiyorsanız; kayınvalidenizin size sunacağı hamam takımını kullanabilir ve gelin hamamı masraflarının damat tarafınca ödenmesine izin verebilirsiniz.
Gelin Hamamına Kimler Davet Edilir?
Önce Kendi Çevrenizden Başlayın
Gelin hamamı daha çok sizi ilgilendiren bir etkinlik olacağından davetli listesini sizin belirlemeniz gerekiyor. Burada davetli sayınızı etkileyecek en önemli nokta sizin arkadaş çevrenizdir. Davet edeceğiniz arkadaşlarınızı öncelikle gruplara ayırmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Okul arkadaşlarınızı; üniversite, lise ve varsa ilkokul arkadaşlarınız olarak değerlendirdiğinizde hala çok yakın olduğunuz ve birbirinizden haber aldığınız arkadaşlarınızı listeye ekleyin. Ardından iş arkadaşlarınızdan yakın olduklarınızı ve gelin hamamı sonrasında çağırmadığınız için size sitem etmesi muhtemel arkadaşlarınızı da listeye eklediğinizde hemen hemen davetli sayınızın belli olduğunu söyleyebiliriz. Kız kardeş gibi gördüğünüz yakın arkadaşlarınızı ise zaten davet etmenize gerek kalmayacaktır. Onlar düğün hazırlığı yaptığınız her aşamada yanınızda olacaklardır. Burada annenizin kendi arkadaşlarını çağırmak için devreye girmesi çok muhtemel; “filanca teyzeni de çağıralım aaa bak küser” dediği noktada annenizin hatırı için, davetli listenizde sevdiğiniz birkaç teyze kontenjanı açabilirsiniz.
Damat Tarafından Kimleri Davet Etmelisiniz?
Gelin hamamında özgürce, keyifli bir şekilde eğlenmek istiyorsanız; tanımadığınız ve yanında rahat edemeyeceğiniz kişileri çağırmak konusunda iki kez düşünmelisiniz. Bu kişilerin müstakbel eşinizin yakınları olması muhtemel. Damat tarafından çağırmanız gereken kişiler ise kayınvalideniz, yengeler, varsa eltiniz ve görümceniz olmalıdır.
Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden biri diye düşünüyorum. Bir kere evleniyoruz ve kendimizi bu de mahrum etmemek gerek bence.
Gelin hamamı bence çok eski bir gelenek olarak kaldı ya çevremde artık bu geleneği uygulayan kimse kalmadı yada bana denk gelmedi. Zaten artık insanların hamam kültürü tamamen öldü gitti gibi bir şey herhalde.
Hazırlığın en önemli kısmı gelinin arkadaşlarına düşüyor bence 🙂 Sonuçta yapabileceklerimiz hayal gücümüzle sınırlı! Bu yüzden ne kadar iyi hazırlanırsak o kadar güzel olur.