Anasayfa » Düğün Planlama Rehberi » Nikah ve Düğün Hazırlıkları » Kız Tarafının Yapması Gerekenler
Kız Tarafı, Gelin Tarafı

Kız Tarafının Yapması Gerekenler

Kız evi naz evi derler; nazlı kısmı atlattınız. Kız isteme töreni yapıldı ve artık düğün hazırlıklarının başlaması için geri sayım başladı. Düğün hazırlıkları evresinde tarafların karşı karşıya gelip birbirlerinden beklentilerini açıkça dile getirmeleri, düğüne kadar olan süre boyunca gerginlik ya da tatsızlık yaşanmasının önüne geçecektir. Düğüne dair yapılması gereken geleneksel hazırlıklar ve uygulamalar ise yöreden yöreye veya şehirden şehire değişiklik gösterebilmektedir. (Hatta aynı şehirlerin farklı bölgelerinde bile adetlerin farklı olduğunu söyleyebiliriz.) Bu yüzden genelgeçer bilgiler vermek pek mümkün olmuyor. Fakat biz yine de bu yazımızda genel olarak kız tarafının yapması gerekenler nelerdir sorusunu yanıtlayacağız.

Kız Tarafının Yapması Gerekenler Nelerdir?

Kız İsteme Söz Töreni Hazırlıkları

Kız isteme merasiminde yapılacak tüm hazırlıklar ile davetlilere ikram edilecek yiyecek ve içecekler gelin adayımızın ailesi tarafından yapılmaktadır. Ayrıca söz töreni de yapılacaksa masa süslemesi, ikramlıklar, damat bohçası ve damadın söz yüzüğü de söz töreninde kız evinin yapması gereken hazırlıklar arasında yer almaktadır.

Nişan Hazırlıkları

Nişan kız evine aittir diye genel bir söylem vardır. Bu doğrultuda nişan eğer bir salonda yapılacaksa; salonun kiralama bedeli, davetlilere sunulacak ikramlıkların hazırlanması ve nişan organizasyon masrafları da kız tarafının yapması gerekenler arasındadır. Gelin adayımızın nişanlığını damat tarafı almaktadır. Takılacak takılar ise karşılıklı olarak alınmaktadır. Ayrıca nişan tepsisi, nişana dair aksesuar ve malzemeler ile birlikte davetlilere verilecek hediyeler de kız evi tarafınca hazırlanmaktadır.

Kına Gecesinin Organizasyonu

Nişan organizasyonu ile benzer bir düşünceden hareketle kına gecesi organizasyonunun da kız tarafına ait olduğunu söyleyebiliriz. Kına salonunun kira bedelinin ödenmesi, organizasyon firmasına ödenmesi gereken tutar, davetlilere sunulacak ikramlıkların hazırlanması (kuruyemiş ve kına tepsisinin geleneksel olarak damat tarafına ait olduğunu belirtelim), kına hediyelikleri ve aksesuarlarının alınması da kız evi tarafından karşılanmaktadır.

Beyaz Eşyaların Bir Kısmının Alınması

Mobilya ve beyaz eşya alışverişine çıkıldığında hangi eşyaların hangi taraf tarafından alınacağı mühim bir konuya dönüşebilir. Bu yüzden konuya açıklık getirmesi bakımından hangi beyaz eşyaları kız tarafının alacağını belirtelim. Genel olarak fırın, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gelin adayımızın ailesinin alacağı beyaz eşyalardır. Buzdolabı ve televizyon ise damadın ailesi tarafından alınmaktadır.

Yatak Odasının Alınması

Kız tarafının yapması gereken bir diğer düğün hazırlığı ise yatak odası takımının alınmasıdır. Bilhassa batıdaki şehirlerde çok bilinen bir adettir. Yatak odası kız tarafına aittir.

Damat Bohçasının Hazırlanması

Söz töreni veya nişan töreninde sunulan damat bohçası da kız tarafınca hazırlanmaktadır. Damat bohçasında nelerin bulunması gerektiğinin cevabını vermek gerekirse; bir adet pijama takımı , damat terliği, cüzdan, kemer, iç çamaşırı ve çorap yer almaktadır. Ayrıca gelin tarafı damada takı olarak saat ve nişan yüzüğünü de almaktadır.

Damatlık

Geleneksel olarak kız evinin alması gerekenler arasında damatlık da yer almaktadır. Gelinliği damadın ailesi alırken damatlığı ise gelinin ailesi almaktadır.

Mutfak Gereçleri ve Elektronik Aletler

Bu gruba dahil olan eşyaların genel olarak gelin çeyizi olarak isimlendirildiğini söyleyebiliriz. Yemek takımları, tencere takımları, bardak, çatal bıçak takımları, elektrik süpürgesi, ütü, mutfağa dair elektronik aletler ve mutfak gereçlerinin tümü de kız tarafının alacakları arasındadır.

Ev ve Banyo Tekstili Ürünleri

Gelin çeyizinde bulunması gereken tekstil ürünlerinden; perde, yorgan, yastık, nevresim takımları, yatak örtüleri gibi ev tekstili ürünlerinin yanı sıra banyo için gerekli bornoz takımı ve havlular da gelin tarafının alması gerekenler arasında yer alıyor.

Post navigation

  • Kız tarafının yapması gerekenler erkek tarafına göre oldukca az. Ben erkek tarafı olarak düğün için çok daha fazla masraf yaptım.

    • Gelin tarafının yaptıklarını da azımsamamak gerekiyor. Günümüzdeki koşullarda maliyetler aşırı derecede yüksek ve bu iki tarafı da yıpratabiliyor.

  • Kız tarafından beklenen erkek tarafına göre çok daha az evet ama sonuçta bir taraf kız tarafı ve bu iş geleneklerden geliyor. Eskiden erkekler çalışıp kadınlar ev hanımı olduğu için erkek tarafına daha fazla maddi kısım düşüyordu. Zamanla zaten bu gelenek de bitecek her şey eşitlenecek gibi

    • Bence zamanla değil artık çalışan her kadın bu geleneği değiştirmeli. Çalışan kadın kendisi sorumluluk almalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir