Gelinlik nasıl temizlenir

Gelinlik Nasıl Temizlenir?

En mutlu gününüzde üzerinizde taşıdığınız gelinlik sizin için çok özel olsa gerek, değil mi? Sonuçta gelinliğinizi binbir hayal kurarak, özenle seçip alıyorsunuz ve üzerinizde aşkla taşıyorsunuz. Giydiğinizde sanki masal aleminin prensesi oluveriyorsunuz. Peki ya sonra? Sararıp solmasına izin veremeyiz tabi ki.. (Sonuçta daha onunla ilgili hayalleriniz olabilir.) Belki bir yıl sonra evlilik yıldönümünüzde onu üzerinizde taşımayı düşlüyorsunuz. Belki doğumdan sonraki zamanlarda da “ben gelinliğimin içine girebilirim” inadını taşıyorsunuz. Hatta belki de: “ kim bilir, gelinliğimi bir gün kızım ya da torunum giyer” diyerek kendi gelinlik hayallerinizi nesilleri de kapsayan bir amaca dönüştürüyorsunuz. Tabi ki, neden olmasın! Fakat gelinlik ne kadar güzel dursa da temizlemesi de kafalarda o kadar soru işareti bırakıyor. Yani sizin de düğünden sonra “gelinlik nasıl temizlenir ki ya” tarzında kaygılarınız olabilir.

Hiç kaygılanmayın, bu yazımızda gelinlik temizliği konusunda bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız. Umuyoruz ki bu yazımızı okuduktan sonra gelinliğinizi kendi elleriniz ile temizlemenin sandığınız kadar zor ve imkansız olmadığını anlayacaksınız.

Gelinlik Temizliği Nasıl Yapılır?

Gelinlik kumaşları (özellikle dantel ve tülü fazlaysa) üzerinde inci boncuk gibi işlemesi fazla ise narin ve hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebeple size ilk önerimiz gelinliğinizi, işini iyi yapan  “doğal kuru temizleme” yapan bir kuru temizlemeciye emanet etmeniz olacaktır. Fakat eğer siz de “yok efendim ben kuru temizlemeciye para ödemek istemiyorum” ya da “ben gelinliğimi kimselere emanet edemem, kendi ellerim ile yıkayacağım” diyorsanız biz sizi de anlıyoruz. Sizler için evde gelinlik nasıl yıkanmalı sorusunu yanıtlıyoruz.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Kapalı Mekanlara Uygun Gelinlik Önerileri

Evde Gelinlik Nasıl Temizlenir?

Gelinliğinizi temizlemek için ilk yapmanız gereken şey suda bekletmek. Küvetiniz var ise eğer su doldurup içerisine gelinliği koymanız size kolaylık sağlar. Küvetiniz yoksa geniş bir kovanın içinde gelinliği bölümler halinde de suyun içinde bekletebilirsiniz. Burada önemli olan doldurulan ilk suyunu değiştirmektir. 1 saat beklettikten sonra bu suyu boşaltıp yeni, suyu tazeleyin ki bekletin ki bu aşırı pis su gelinliğinizin temiz ve beyaz kalan yerlerinde de kirlenmeye ve lekelenmeye neden olmasın. Suyu yenileyip gelinliği içine bastıktan sonra bu kez 1 gün boyunca bekletin. Bu yöntem, özellikle gözünüzle farkına varmadığınız ama etek uçlarında var olan zift lekelerinin kabarmasını sağlayacak.

Bir fırça edinin. Fırça dediysek halı fırçasından bahsetmiyoruz. İnce uçlu, yumuşak tüylü bir fırçanız olmalı. (Aksi takdirde gelinliğinizin kumaşı yıpratırsınız.) Bir kovanın içinde kullanacağınız deterjanı çözeltin. (Suda kolay çözülen toz deterjan ya da toz sabun tercih edebilirsiniz.) Kesinlikle deterjanı direk olarak gelinliğin üzerine dökmeyin. Bu istenmeyen bir lekelenmeye neden olabilir. Bazı kuru temizlemeciler hazırladığınız bu deterjanlı suyun içine selülozik tiner kullanıldığı takdirde lekelerin çıkmasında kesin çözüm olduğunu tavsiye etmekte. (Üzerini çizerek söylemek istiyoruz ki asla sentetik tiner ya da çamaşır suyu kullanmayın.)  Hazırladığınız deterjanlı suya fırçanızı batırıp gelinliğinizi fırçalayın. Özellikle etekleri, koltuk altları, iç taraftan yaka ve göğüs altlarını fırçalayın.

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Tarlatan Modelleri Nedir

Fırçalama işlemi bittikten sonra gelinliğinizi durulayın. Hortum ya da fıskiye yardımı ile iyice durulayın ki deterjan ya da sabun kalıntısı olmasın. Duruladıktan sonra kesinlikle suyun süzülmesi için kumaşı elinizle sıkmaya çalışmayın. Bir elbise askısına asarak yüksek bir yere iliştirin. Su, bu şekilde kendiliğinden süzülsün ve gelinliğiniz doğal bir şekilde kurusun.

Aman Dikkat!

Eğer fabrika türü bir çamaşır makineniz varsa, gelinliğinizi sabunlu su ile fırçaladıktan sonra makineye atabilirsiniz. Eğer makineniz daha küçük ise bunu tavsiye etmiyoruz. Çünkü kumaş zedelenebilir, haddinden fazla kırışabilir, işlemeleri sökülebilir ve dantel ile tülleri grileşebilir.  Siz yine de makinede yıkama taraftarıysanız bu durumda da yapmanız gereken gelinliğinizi hassas yıkamada,30 derecede, düşük devirde, sadece 10 dakika ve perde tülleri için olan deterjan ile yıkamak.

Artık evde gelinlik nasıl temizlenir sorusunu tüm detaylarıyla cevaplamış sayılırız. Peki ya gelinlik sararırsa ne yapacağız, bir de o konuya değinelim.

Gelinlikleriniz Sararmasın

Maalesef uzun süreliğine rafa kaldırılan kumaşların kaderidir sararma.. Bunların başında da beyaz gelinlik geliyor. Ama sizinle paylaşacağımız yöntemler ile gelinliğinizi sararmadan yıllarca muhafaza edebilirsiniz:

  • Gelinliğinizi elbise torbası ile asarak kaldırmış olmak sararmaması için yeterli olmayacaktır. Katlayıp beyaz kağıda sarın ve bu şekilde kutulayın. Kutunun içerisine de nemden ve kötü kokudan korunması için naftalin poşetleri atın.
  • Gelinliği koyduğunuz kutuyu güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza edin.
  • Gelinliği yaklaşık 6 ayda bir havalandırın.
  • Gelinliğinizi koyduğunuz kutuyu belli aralıklar ile değiştirin.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Uzun Kollu Gelinlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu talimatlara uyduğunuz takdirde kaldırdığınız gelinliğinizi uzun yıllar beyazlığını muhafaza ederek saklayabilirsiniz. Fakat gelinliğinizi nasıl saklamanız gerektiği konusunda daha detaylı bilgi edinmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden de size şu yazımızı okumanızı öneriyoruz: Gelinlik Nasıl Saklanır?.

Bunlara da Göz Atın

Post navigation

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir