Anasayfa » Gelin Rehberi » Gelinlik » Tarlatan Modelleri Nedir
Tarlatan Modelleri Nedir

Tarlatan Modelleri Nedir

Tarlatan Modelleri Nedir

Çocukluğunuzdan beri kendinizi prenses kesim bir gelinliğin içinde hayal ettiniz. Sonunda senelerdir hayalini kurduğunuz an geldi. Şimdi hayallerinizi gerçeğe dönüştürme zamanı. Gelinliğinizi seçtiniz. Yalnız gelinlikle iş bitmiyor. Gelinliğin eteklerini altına giyerek istediğiniz gibi kabarık durmasını sağlayacak bir de tarlatana sahip olmanız gerekiyor. Daha önce kıyafetler için ihtiyaç duymadığınız tarlatanın adını muhtemelen ilk kez duyuyorsunuz. Tarlatan modelleri nedir hemen açıklayalım

 

Tarlatan Nedir

Düğününüzde giyeceğiniz gelinliğin eteklerinin; şekilli, hacimli ve havalı durmasına yardım eden; gelinlik altına giydiğiniz astar ve plastik uzun kemiklerle oluşan iç eteğe tarlatan denilmektedir.

Gelinlik eteklerine farklı bir hava yaratan tarlatan aynı zamanda gelinlere gelinlikleri içinde rahat hareket edebilme özgürlüğü kazanmasına da yardımcı olmaktadır. Genellikle tül, pamuklu, saten ya da astar kumaşı kullanılarak yapılan tarlatanlar plastik kemikler ya da metal halkalarla sabitleşen bir yapıya sahiptir. Her gelinlik etek modelleri için ayrı bir çeşide sahip olan tarlatanlar kendi arasında farklı gruplara ayrılmıştır.

 

Tarlatan Çeşitleri Nelerdir

Tarlatan;  kendi içinde gelinlik eteklerinde yardımcı olduğu kabarık yoğunluğa göre farklı çeşitlere ayrılmıştır. Tercih ettiğiniz gelinliğe en uygun tarlatanın hangisi olduğunu gelinliği satın alacağınız mağaza size göstermektedir. Tarlatan çeşitleri etek boyutlarına, gelinlik kumaşına, etek kesimine göre kendi arasında gruplar oluşturur.

  • Vual Kumaş Tarlatan
  • Tül Tarlatan
  • Organze Kumaş Tarlatan
  • Patiska Kumaş Tarlatan
  • Pamuklu Kumaş Tarlatan
  • Saten Tarlatan

 

Tarlatan Modelleri

1.      Kumaşına Göre Tarlatan Modelleri

Gelinliğin kumaşına göre tarlatan; patiska, tül, organze ve vual kumaş kullanarak yapılabilmektedir. İyi ve kaliteli bir tarlatan, gelinliğe ayrı bir çekicilik katmaktadır. Kumaş uyumu tarlatanın gelinlik üzerinde aktif kullanımını destekler

  • Katlı tülden oluşan gelinlik etek modellerinde tülden yapılan tarlatan kullanılır.
  • Tülden yapılan tarlatanlar etek yoğunluğu az olan A kesim etekler içinde kullanılmaktadır.
  • Şifon tafta ve ipek kumaş kullanılarak tasarlanan gelinlik eteklerinde organze tarlatanlar
  • Saten gelinlik etek modellerinde de patiska tarlatanlar kullanılır
  • Tafta kumaştan tasarlanan gelinliklere pamuklu kumaş tarlatan

 

2.      Kesimine Göre Tarlatan Modelleri

Gelinlik etek kesimleri, kullanılacak tarlatan modellerinin belirlenmesinde ana etkendir. Her etek modeline her tarlatan olmaz. Örneğin A model bir eteği olan gelinlikte prenses gelinlik etek tarlatanını kullanamazsınız ya da tam tersi olarak prenses kesim gelinlik eteğiyle A kesim bir tarlatan modeli kullanmanız olanaksız.

 

3.      Farbalı Tarlatanlar

Tarlatan yapılırken kullanılan kumaşla birlikte kumaşa destek olan ya da istenilen kabarık etek görünüm veren yardımcı malzemeler de bulunmaktadır. Teller tarlatan kumaşına destek olan ana malzemedir. Bir tarlatanda ne kadar tel olursa o tarlatan o kadar yoğun bir kabarık görüntü oluşturur.

Fakat bazen teller de eteklere istenilen kabarık görüntüyü vermez. Bu kez farba imdada yetişir. Gelinliğin iç eteğinde yer alan fırfırlı katlara farba adı verilir. Farbalı ve telli tarlatan örnek olarak prenses model gelin eteklerini verebiliriz.  Sadece tel kullanılarak oluşan tarlatan teller ne kadar yoğun olursa olsun prenses etekler için yeterli olmayacaktır. Bu durumda farba desteğine de ihtiyaç duyulur. Prenses etek modellerinde farbalı yedi telli tarlatan kullanılır

 

4.      Katlı Tarlatanlar

Tülden tasarlanan gelinlik eteklerinin daha yoğun ve kabarık bir görüntüye kavuşmasını sağlayan katlı tarlatan; aynı zamanda geline rahat bir dolaşım olanağı da sunmaktadır. Farba ile yapılan katlı tarlatanlar aynı zamanda terletmeyen bir yapıya da sahip olmakta.

Tarlatanlar ana olarak kesimine, kumaşa farbalı ve telli diye gruplara ayrılsa da; bu gruplar birleşerek etek kesimine göre de gruplaşır. Örneğin:

  • Terletmeyen Taratan
  • Prenses Gelinlik Tarlatanı
  • Kabarık Kısa Tarlatanı (Mini Kabarık Gelinliklere)
  • Az Kabarık Tarlatanı  (A kesim Gelinliklere
  • Balık Model Tarlatanı (Balık Kesim Gelinlikler)

 

 

Post navigation

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir